Autor: Cătălina Dincă

Această lucrare a fost premiată cu locul 1 la concursul CARDIOATHENA și va deveni coperta unui tratat de medicină. Autorul este eleva Anna Maria  Curmei, o româncă de 16 ani care studiază la un liceu din Athena. Povestea desenului este foarte interesantă. Anna Maria nu avea inspirație, nu știa ce să deseneze, era ultima zi în care putea să trimită desenul, până la ora 12 noaptea. S-a rugat la Dumnezeu, iar în ultimele câteva ore până la termenul limită, l-a făcut direct din pensulă, terminându-l înainte cu cinci minute de termen.

„Mi-a fost greu, inspirația mi-a venit cu șase ore înainte să trimit lucrarea”, povestește Anna Maria pentru Jurnal Social.

Familia Annei povestește că aceasta nu a crezut că se va califica, mai ales că nu studiază la un liceu de pictură.

Lucrarea premiată înfățișează o persoană care ,,se identifică cu inima sa, trăiește și domnește ” – prima imagine, duce o viață nesănătoasă, plină de excese și vicii, nu doarme, mânca nesănătos, la început se simțea obosit, apoi avea dureri în piept, s-a operat, operația a reușit, iar în ultima ipostază se fotografiază cu medicii spre bucuria  tuturor.

Mesajul personajului arată ca modul nesănătos de a ne trăi viața duce la îmbolnăvirea inimii.

Din 450 de concurenți din Athena s-au calificat  trei

„ În momentul în care m-au anunțat, am avut presimțirea că voi câștiga, pentru că doamna de la telefon era foarte fericită pentru mine, dar totuși nu credeam că este aievea, ci că sunt într-un vis”, afirmă Anna Maria.

Din comisie au făcut parte atât pictori și oameni de specialitate, cât și cardiologi din Europa care au scris tratatul. Aceștia au apreciat aptitudinile artistice, originalitatea, imaginația, ideea și reproducerea în câteva imagini a unei vieți nesănătoase și efectele acesteia asupra sănătății.

„Festivitatea de premiere a fost emoționantă pentru mine. În momentul în care mi-am auzit numele, m-am intimidat. Acest premiu mi-a dat încredere, mai ales că mă pregătesc pentru Facultatea de arhitectură”, explică Anna Maria.

Acest concurs i-a dat aripi să zboare spre un orizont pe care îl cunoștea, dar nu credea că este aproape de fereastra ei, pictând din inimă fără vreo așteptare, ca o adevărată artistă care se lasă în văzduhul emoției.

Eleva Anna Maria  Curmei a fost descoperită de către o profesoară din liceu, într-o pauză la sfârșitul anului trecut, când Anna a desenat pe toată tabla o poveste despre Crăciun. Se pregătea să șteargă desenul, când profesoara a rugat-o să se oprească. După ce și directorul școlii a văzut creația Annei, grupul profesoral a decis ca desenul să rămână pe tablă, asemeni unei opere de artă. Școala păstrează și în prezent desenul. Pentru elevi a fost adusă o altă tablă.

Portofoliul de lucrări :

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.