Daniela Tontsch, președinta Federației Consiliul Național al Dizabilității din România, a publicat, pe pagina ei de socializare, mărturia altei persoane, victimă a aplicării formulei de calcul din Legea 360/2023, care a lucrat în condiții de handicap grav și a îndeplinit stagiul de cotizare contributiv prevăzut de lege.

Redăm mai jos povestea acestei persoane:

„Acest mod cinic de calcul, identic cu cel al persoanelor valide, încalcă principiul neretroactivității, duce la anularea completă a întregului efort depus de persoana cu dizabilități, de familia acesteia, o condamnă la sărăcie, la analfabetism, la neintegrare.

M-am născut cu boală genetică rară, boala oaselor de sticlă, consecința fiind hipostatura și un sistem osos de o fragilitate extremă. Suferind numeroase fracturi, aproape în fiecare vară eram imobilizată în aparat gipsat, ca să pot urma un an școlar. Din cauza condiției fizice precare, am fost nevoită să urmez cursurile Liceului economic special din Câmpulung Mușcel. În ultimul an de liceu am suferit o fractură de femur, motiv pentru care eram coborâtă pe targă la clasă, în acest mod finalizând cursurile anului patru.

Sunt economist de profesie și am lucrat la Întreprinderea de Avioane din Craiova datorită fratelui și tatălui meu, care, fiind salariați în același întreprindere, mă însoțeau în permanență, urcându-mă și coborându-mă pe brațe în și din speciala cu scări mult prea înalte pentru mine, făcând scut în jurul meu pentru a nu fi strivită de oameni. Chiar și așa, nu pot să spun de câte ori am crezut că-mi dau sufletul în acest mod, câtă neputință și umilință am îndurat. Într-o iarnă, fiind nămeți mari și un polei precum oglinda, cu drumuri necurățate, specialele care transportau ne-au lăsat în plin câmp, la o distanță de un kilometru și jumătate de fabrică. Tatăl și fratele m-au dus pe brațe tot drumul acela. Când a văzut șeful chinul meu și al lor, mi-a spus că în situații de acest gen să mă întorc cu șoferul în oraș.

Așa, zi de zi, an de an, am lucrat aproximativ 13 ani. Scăzându-mi-se lunile de concediu fără plată pentru studii, facultatea urmând-o fiind angajată, am realizat un stagiu contributiv de 11 ani, 8 luni și 22 zile. Firește, mi-aș fi dorit să lucrez mai mult, dar după 1990 fabrica a început disponibilizările în masă, fratele a plecat din întreprindere, specialele nu mai ajungeau din cauza grevelor repetate, astfel că am fost nevoită să mă pensionez pe caz de boală.

La împlinirea condițiilor de vârstă și stagiu, de 1/3 din cel complet, în 2013 am intrat în pensie la limită de vârstă în baza Art. 58 a), Legea 263/2010.

Trei legi organice, Legea 57/1992, Legea 19/2000, Legea 263/2013 prevedeau un stagiu redus de cotizare, de 10-11 ani și 8 luni, pentru persoanele care-l realizau cu handicap grav, respectiv 15-23 ani și 6 luni, la accentuat, stagiu care  constituia pentru aceste persoane stagiu complet de cotizare, pensia calculându-se prin raportare la acesta.

Astfel, pe legile anterioare Legii 360/2023,

* FORMULA DE CALCUL era:

Nr. Pct. Realiz./ Stagiu redus de cotizare.*Coef.de corectie=

                            (10-11,66 ani la grav;

                              15-23,33 la accentuat)

= Punctaj mediu anual ; Punctaj mediu anual * Val. Punct de pensie= Pensia în plată;

* FORMULA DE CALCUL PE LEGEA 360/2023:

NR. Pct. Realiz.* V.P.R (81)=pensia în plată, unde:

V.P.R= Val. Pct. de Pensie (2032) : 25 ani (stagiul de referință)

Înlocuirea stagiului redus de cotizare de o treime din cel complet, luat în calculul pensiei pe legile anterioare, cu cel din formula V.P.R.-lui de 25 ani, face ca pensia pensionarilor care au lucrat cu handicap grav, cum sunt eu, recalculată prin aplicarea legii 360/2023, să fie diminuată cu peste 60%.

Acest mod cinic de calcul, identic cu cel al persoanelor valide, încalcă principiul neretroactivității, duce la anularea completă a întregului efort depus de persoana cu dizabilități, de familia acesteia, o condamnă la sărăcie, la analfabetism, la neintegrare. O persoană cu dizabilitate gravă, cu șanse infime de angajare, abia poate să realizeze stagiul redus obligatoriu de 1/3, la grav; 2/3 la accentuat, pentru a se putea pensiona, nu are nicio șansă să atingă stagiul de 25 ani. Fiind nevoită să accepte orice i se oferă, numărul de puncte realizate este mic, iar prin raportare la stagiul de 25 ani, îi face inutilă munca, școlarizarea, nu iese din zona de  asistență socială. Ce altceva îi rămâne unei persoane cu handicap grav decât să-și expună defectele și să cerșească la un colț de stradă? SUNTEM NUMAI 19000 DE PERSOANE LA LIMITĂ DE VÂRSTĂ CARE AM REALIZAT STAGIUL CU HANDICAP. NU AU GASIT ALTĂ SURSĂ DE FINANȚARE DECÂT AMPUTÂND CU 60% PENSIILE NOASTRE?

Acest guvern este cel mai cinic, cel mai crud, cel mai inuman guvern. Mai avem o fărâmă de speranță să se găsească oameni cu suflet care să le topească inima de gheață și să îndrepte răul ce ni l-au făcut.

NOI NU CEREM DECÂT SĂ NU SE ATINGĂ DE PENSIILE NOASTRE, SĂ FIE EXCEPTATE  DE LA RECALCULARE, INDEXAREA SĂ FIE FĂCUTĂ LA PENSIA DE PĂNĂ LA 31.08.2024.”

Atenție!

Pe 16 septembrie, în intervalul orar 10 – 14, Consiliul Național al Dizabilității anunță protest în fața Guvernului pentru anularea recunoașterii stagiului redus de cotizare pentru pensionarii cu dizabilități în Legea 360/2023.

Citește și:

Povestea unei persoane cu dizabilități care a depus eforturi supraomenești să poată munci, iar acum este victimă a aplicării formulei de calcul din Legea 360/2023

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.