Câțiva membri ai Parlamentului European (europarlamentari) au cerut Comisiei să își anunțe angajamentul clar pentru o nouă strategie europeană pentru persoanele cu dizabilități, cât mai curând posibil, în timpul unei dezbateri pe această temă, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 17 decembrie.
Dezbaterea, care a rezultat dintr-o întrebare cu solicitare de răspuns oral adresată Comisiei de către eurodeputații Rosa Estaràs Ferragut, Cindy Franssen, Ádám Kósa și Stelios Kympouropoulos, va fi urmată de o rezoluție a Parlamentului European privind strategia pentru persoanele cu dizabilități, în februarie.
Comisarul pentru egalitate Helena Dalli, care a oferit declarațiile de deschidere și închidere ale dezbaterii, a informat plenul că o decizie va fi luată numai după evaluarea strategiei actuale, până la jumătatea anului 2020. Ea a subliniat că toate deciziile vor fi luate în strânsă consultare cu organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități, cum ar fi Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF).
Peste 35 de eurodeputați au intervenit în timpul dezbaterii, solicitând un angajament mai rapid față o strategie ambițioasă, care să implementeze în mod eficient Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Europarlamentarul Stelios Kympouropoulos (Grecia, Partidul Poporului European) a fost primul vorbitor. El a afirmat importanța investiției pentru a ne asigura că persoanele cu handicap pot avea o viață independentă, cu demnitate și cu respectarea deplină a drepturilor omului.
Deputații din mai multe partide au cerut în mod clar un angajament sporit față de strategie. Europarlamentarul Rosa Estaràs Ferragut (Spania, Partidul Popular European) a declarat: „100 de milioane de europeni așteaptă ca, Comisia să facă un pas înainte și să prezinte o nouă strategie pentru persoanele cu dizabilități”.
Europarlamentarul Alex Agius Saliba (Malta, socialiști și democrați) a subliniat că ,,avem nevoie de o strategie reînnoită și de o agendă mai ambițioasă pentru a asigura participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate”.
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru (România, Renew Europe) a declarat că „avem nevoie de noua strategie pentru a ține cont de lecțiile trecutului “. Europarlamentarul Tilly Metz (Luxemburg, Partidul Ecologist / EFA) a transmis un mesaj puternic:„ incluziunea în societate nu este un lux. Milioane de oameni nu se bucură de drepturile lor umane depline”.
Europarlamentarul Radka Maxova (Cehia, Renew Europe) a precizat în mod clar: „strategia pentru persoanele cu handicap se apropie de sfârșit și trebuie să creăm una nouă”
Deputații au solicitat, de asemenea, ca viitoarea strategie privind egalitatea de gen să țină seama de drepturile femeilor și fetelor cu dizabilități.
Un deputat din Suedia a solicitat o rezoluție pentru a se asigura că toate persoanele cu dizabilități vor putea vota la următoarele alegeri europene, iar altul din Olanda a accentuat că viitoarea inițiativă privind salariile minime juste ar trebui să interzică legile discriminatorii actuale care permit persoanelor cu dizabilități să primească salarii mai mici decât salariul minim.
Deputații au mai solicitat armonizarea evaluării dizabilității, o măsură esențială pentru a se asigura că libertatea de circulație în UE se extinde la persoanele cu dizabilități.
Subiecte importante, precum reducerea sărăciei, sprijinirea dezinstuționalizării și a vieții independente, accesibilitatea mediului construit, mai multe investiții în educația incluzivă și accesul pe piața muncii, au fost menționate de majoritatea europarlamentarilor.
Dorințele pentru noua strategie sunt clare: ar trebui să implice persoanele cu dizabilități și să se asigure că toate inițiativele UE respectă Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.