Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, 22 septembrie 2021, că legea asistenţei sociale va fi modificată, astfel încât statul să finanţeze românii vulnerabili, aflați în dificultate, și nu instituții de asistență socială.
,,Alături de organizaţii neguvernamentale am finalizat deja şi urmează să fie pusă în dezbatere publică o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, finanţarea urmează beneficiarul”, a declarat ministrul Muncii, după inaugurarea primului centru itinerant de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi.
În cadrul unei conferințe de presă, susţinută la Prefectura judeţului Tulcea, ministrul Muncii a afirmat că modificarea legislativă este însoţită şi de măsuri complementare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), și anume alocarea a 182 de milioane de euro pentru crearea centrelor cu servicii sociale necesare persoanelor vulnerabile.
Potrivit ministrului Muncii, primele consultări referitoare la noile modificări legislative vor începe săptămâna viitoare.
,,Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Asistenţa socială nu mai poate fi privită în România ca o povară. Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, cu un mediu antreprenorial puternic, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară. Aceste nuclee pot fi sprijinite şi ajutate cu asistenţă socială de calitate”, a punctat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
În context, Raluca Turcan a menţionat că anul acesta 29 din cele 47 de direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au fost penalizate cu 25% din bugete, din cauză că nu au restructurat unităţile cu peste 50 de beneficiari, conform legislaţiei în vigoare.
,,Nu am penalizat eu. Aşa prevede legea, iar legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, iar eu am urmărit aplicarea legii”, a precizat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a mai transmis că guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, pe 15 septembrie, prin care se stabilesc noi măsuri pentru beneficiarii de ajutor social. Proiectul de OUG adoptat prevede menţinerea ajutorului social încă 6 luni, dacă beneficiarul se angajează pentru o perioadă de cel puţin 24 luni. În plus, pentru persoanele aflate în asistență socială, care nu au studiile de bază finalizate, proiectul de OUG introduce prevederi referitoare la înscrierea acestora în programul educațional de tip ,,A doua șansă”.
,,Am adoptat săptămâna trecută, în ședința de guvern, un proiect de ordonanță de urgență, prin care persoanele care se află în asistență socială, dar își găsesc singure un loc de muncă și rămân în acel loc de muncă pentru 24 de luni, să primească în continuare ajutorul social pentru o perioadă de șase luni, astfel încât să aibă veniturile necesare. De asemenea, persoanele care se află în asistență socială, dar care nu au nivelul de educație corespunzător pentru a intra pe piața muncii să fie înscrise, prin parteneriate pe care noi le creăm cu inspectoratele școlare generale și să urmeze cursuri ,,A doua șansă”, iar participarea la aceste cursuri să fie sprijinită cu plata transportului pentru persoanele care intră în procesul de educare și, ulterior, de formare”, a mai spus Raluca Turcan.
Raluca Turcan a participat, miercuri, la Mahmudia, la inaugurarea primului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, obiectivul fiind realizat printr-un proiect european iniţiat de fundaţia Sera România şi o companie privată, urmând să funcţioneze pe o navă.
Centrul, o premieră pentru România, a fost realizat în cadrul proiectului susţinut financiar de Uniunea Europeană ,,Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din judeţul Tulcea”, cu un buget total de 5.954.979,39 lei.
Funcţionarea vasului va fi finanţată până în luna septembrie a anului viitor, printr-un program european, apoi va trece în finanţarea Consiliului Judeţean Tulcea, conform unei convenţii încheiate între instituţia statului şi fundaţie.
Obiectivele proiectului ,,Întotdeauna în familie” sunt: reducerea instituționalizării, a riscului de separare și asigurarea serviciilor de recuperare pentru persoanele cu nevoi speciale. În cadrul acestuia, 100 de familii beneficiază de subvenții de cel puțin 1.500 de lei, iar peste 200 de copii primesc sume de peste 1.000 de lei, sprijinul financiar fiind acordat temporar, în funcție de nevoile fiecărui beneficiar.
Trebuie sa depun cerere la DGASPC sector 3 pentru ajutor de încălzire și mi cere sa duc contractul de cumpărare al domiciliului, mi se pare o idee stupida, de ce trebuie eu, persoana cu handicap, care abia se tiraste, sa car după mine contractul casei, fiind foarte riscant. De ce nu sunt suficiente certificatul de handicap, buletin și extrasul de cont de la banca? Care este rele anta actului de proprietate, ca eu nu înțeleg?
Dar unele personne cu diz institutionalization si alti fizic si psihic de a opta pt un loc de munca ce solutii sant
Refuza loc de munca datoria ca ord de credited finanteaza serv gratis si in felul acesta se refuza loc de munca
Mai ales la vn unde personnel cu gr de handicap medium q/ peste 80% si pot opts pt locuinte sociale say cu chirie pt a lasa loc personnel vulnerabile care pot opts pt locuinte protejate CEO in cazul acesta si au loc de munca de peste 2 ani o comisie din dgaspc sa sprijine demers pt a opts pt locuinte sociala si giese din sistem institutionalization la vn sa intamplat asa ceva