
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat modificări importante legate de statutul de asigurat în sistemul public de sănătate. Pe viitor, doar anumite categorii sociale vor mai fi scutite de plata contribuției CASS, iar persoanele coasigurate vor trebui să îndeplinească noi condiții pentru a beneficia de acest statut.
Potrivit ministrului, vor fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate: persoanele cu handicap, pacienții cu afecţiuni oncologice incluși în programele naționale de sănătate, până la vindecarea afecţiunii și bolnavii care beneficiază de alte programe naţionale de sănătate (precum diabet, afecțiuni cardiovasculare și altele).
,,Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez, pe cât posibil, pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi, în general, toții pacienții, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate, pentru persoanele cu handicap, nu se va aplica taxă CASS. Totodată, se menţine calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Vă dau ca exemplu programele pentru diabet sau pentru afecțiuni cardiovasculare, ori alte programe similare”, a declarat Alexandru Rogobete, într-o conferință de presă.
Noi condiții pentru persoanele coasigurate
Ministrul a precizat că statutul de coasigurat (pentru soț, soție sau părinți fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate) va putea fi obținut doar dacă persoana asigurată achită contribuția CASS pentru 6 luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată. În urma acestei plăți, calitatea de asigurat va fi valabilă pentru 12 luni.
„Pentru celelalte categorii, se vor ridica excepţiile de la plata CASS”, a subliniat ministrul.
Potrivit estimărilor, numărul de contribuabili la CASS va crește de la 6,5 milioane la aproximativ 10 milioane de persoane.
Reformele vizează accesul echitabil la tratamente
Ministrul Sănătății a precizat că aceste schimbări fac parte dintr-un pachet mai amplu de reforme care urmăresc îmbunătățirea accesului la servicii medicale și eficientizarea tratamentului pentru pacienții cu boli cronice sau grave.
Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, toți pacienții cronici, inclusiv cei neasigurați, vor continua să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate.
,,Accesul tuturor pacienților cronici (inclusiv cei fără asigurare de sănătate), rămâne disponibil la tratamentele finanțate prin programele naționale de sănătate”, a afirmat Alexandru Rogobete.
În proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor, este menționat explicit faptul că:
„Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora (…), până la vindecarea respectivei afecțiuni”, se menționează în comunicat
Astfel, pacienții cu afecțiuni precum: oncologie, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni ortopedice, insuficiență renală cronică (dializați), boli rare, HIV/SIDA, tuberculoză
vor beneficia în continuare de tratamente, dispozitive și servicii medicale, indiferent de statutul lor de asigurat.
„Pacienții oncologici și toți cei care primesc tratamente prin programele CNAS nu vor fi afectați. Accesul acestora la tratamente și investigații medicale rămâne garantat prin lege”, a explicat ministrul.
Tratament integral pentru boli transmisibile
Pentru pacienții cu boli transmisibile, precum HIV/SIDA sau tuberculoză, tratamentul și investigațiile medicale rămân integral acoperite de Programele Ministerului Sănătății, fără condiționări suplimentare.
,,Afirmațiile potrivit cărora pacienții cronici, fie că sunt sau nu asigurați, nu ar mai beneficia de servicii medicale sau tratamente acordate prin programele de sănătate sunt complet false și nu reflectă realitatea juridică și sanitară actuală. Rugăm cetățenii să consulte sursele oficiale ale Ministerului Sănătății și CNAS pentru informații corecte și actualizate”, a transmis ministrul Alexandru Rogobete.
Programele Naționale de Sănătate prin care pacienții beneficiază de tratamente, chiar și fără asigurare:
• Programul naţional de boli cardiovasculare;
• Programul naţional de boli endocrine;
• Programul naţional de diabet zaharat;
• Programul naţional de oncologie;
• Programul naţional de ortopedie;
• Programul naţional de sănătate mintală;
• Programul naţional de supleere a funcţiei renale;
• Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
• Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
• Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;
• Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;
• Programul naţional de tratament al surdităţii;
• Programul naţional de tratament pentru boli rare;
• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.