Autor: Elena NĂSTASE

Pe data de 8 septembrie Biserica Ortodoxă cinstește Nașterea Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Maria Mică, sărbătoare importantă pentru creștini.

Data de 8 septembrie, aleasă pentru prăznuire, reprezintă ziua sfințirii bisericii închinate Maicii Domnului, la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al cincilea.

Anul bisericesc începe și se sfârșește cu praznice împărătești închinate Maicii Domnului: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, începutul anului și 15 august-Adormirea maicii Domnului, sfârșitului anului.

Aceste două sărbători arată planul minunat al lui Dumnezeu de a mântui lumea prin mijlocirea Maicii Domnului.

În marea bunătate și milostivire a Lui, Dumnezeu ne-a trimis pe Maica Domnului spre izbăvirea noastră din păcatul stramoșesc, spre ridicarea noastră din Căderea Evei, ne-a trimis o nouă „sămânță a vieții și a mântuirii”, Eva cea nouă, cum mai este numită.
Întrucât păcatul intrase în lume printr-o femeie, Eva, tot printr-o femeie, prin Sfânta Fecioara Maria, Bunul Dumnezeu a rânduit să revină harul și mântuirea neamului omenesc.

Sfânta Evanghelie de la Luca ! (X, 38 – 42 ; XI , 27 – 28 )

În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi aceasta avea o soră, ce se numea Maria, care şezând jos, lângă picioarele Lui Iisus, asculta Cuvintele Lui. Marta însă se silea să facă ospăţ mare şi, apropiindu-se, a zis: Doamne, nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i dar ca să-mi ajute.

Dar Iisus, răspunzând, i-a zis: Marto, Marto, te sileşti şi te îngrijeşti de multe; dar un singur lucru trebuieşte. Maria însă şi-a ales partea ce bună, care nu se va lua de la ea.

Iar când zicea Dânsul acestea, o femeie din popor, ridicându-şi glasul, a zis către Dânsul: fericit este pântecele care te-a purtat şi sânii la care ai supt. Dar Iisus a răspuns: aşa este, dar fericiţi sunt cei care ascultă cuvântul Lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el.
SLAVĂ ŢIE DOAMNE, SLAVĂ ŢIE !

Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat în scrierile apocrife (necanonice) precum Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștina din secolul al doilea.

Din aceasta scriere aflăm că Ioachim și Ana erau înaintați în viață și lipsiți de copii. Deși bătrâni, stăruiau în rugăciune ca Dumnezeu să le dăruiască un copil.
Dumnezeu le ascultă rugăciunea și, astfel, Ana, femeie stearpă, va naște pe Maica lui Dumnezeu, Maica creștinilor, care va ridica păcatul lumii atuncii când Arhanghelul Gavriil îi aduce vestea cea buna: că va zămisli și va naște pe Fiul celui Preaînalt”, fecioara fiind și că acesta se va numi Iisus.

Cu excepţia lui Hristos, doar două persoane din istoria Noului Testament au biografia trasată înainte de naşterea lor. Acestea sunt: Fecioara Maria şi Ioan Botezătorul. Proorociile cu privire la viaţa, la misiunea lor, preced cu mult timp apariţia acestora în istoria mântuirii omenirii. În Vechiul Testament, majoritatea profeţiilor mesianice sunt, în mod direct sau indirect, proorocii care vorbesc şi despre Fecioara Maria.

Împăratul Solomon, cu mulți ani înainte de nașterea Sfintei Fecioare, o vestește cu duhul zicând: „Cine este această făptură care se ivește pe calea vieții cu atâtea haruri? Ea este strălucitoare ca zorile unei frumoase zile, plăcută ca luna, aleasă ca soarele!”

Maica Domnului este Preasfanta, este curata, prea binecuvântată și este marită de îngeri și de oameni! Este Maica bucuriei și stăpâna noastră care ne mângâie sufletele și ne ocrotește la fiecare pas, este cea care se roagă pentru noi la Fiul cel Ceresc.
Este la loc de cinste în slujbele religioase și în iconografie unde se află de-a dreapta Fiului. Fara cinstirea Maicii Domnului nu există Ortodoxie!

TROPAR – „Naștera ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioara, bucurie a vestit la toată lumea: că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos-Dumnezeul nostru, dezlegând blestemul a dat binecuvântarea și stricând moartea ne-a dăruit nouă viața veșnică!”

Provenind din ebraicul „Aia“, Maria se tâlcuieşte „Doamna“, fiindcă ea domneşte şi stăpâneşte peste toate zidirile cereşti şi pământeşti, ca Maică a lui Dumnezeu, având desăvârşită putere. În al doilea rând, cuvântul Maria se tâlcuieşte „luminare“, după Sfântul Grigorie al Neocezareii, care zice: „Căci Maria, cea aleasă, se tâlcuieşte luminare“, de vreme ce etimologia îşi are izvorul în lumina cea curată şi este, precum zice Împăratul Solomon, „strălucirea luminii veşnice“, ca desăvârşire a înţelepciunii. În ultimul rând, Maria înseamnă şi „mare“, conform interpretării pe care o face Sfântul Ambrozie.

Rugăciune către Maica Domnului

„Pe tine, preacuratul palat al Împăratului Ceresc, ceea ce ești mult laudată, te rog, curățește mintea mea ce intinată cu tot felul de păcate și o fă lacaș înfrumusețat al Treimii celei dumnezeiești, ca să laud și să măresc puterea ta și mila ta cea nemăsurată, fiind mântuit eu, netrebnicul robul tau.”

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului,
1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului,
21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului,
9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfanta Ana,
26 decembrie – Soborul Maicii Domnului,
25 martie – Buna Vestire,
2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne,
15 august – Adormirea Maicii Domnului,
31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

LA MUȚLI ANI CU SĂNĂTATE, TUTUROR CELOR CARE POARTĂ NUMELE SFINTEI FECIOARE MARIA! SĂ VĂ OCROTEASCĂ ȘI SĂ VĂ BUCURE SUFLETELE!

Tradiţii şi obiceiuri la români

În calendarul arhaic, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfântă Maria Mica şi este echivalentă încheierii anotimpului de vară şi începutul celui tomnatic.

De acum încolo, frigul si ploile se pot instala oricând, pământul își cere dreptul și încep lucrările agricole de toamnă. Insectele văzduhului si ale pământului încep să se refugieze din calea frigului. Totodată, rândunelele își încep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerată în tradiția populară un indiciu al timpului propice începerii muncilor agricole de toamnă.

Pentru un mai mare efect tămăduitor, este ideal ca recoltarea plantelor medicinale să aibă loc până în sărbătoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, după data de 8 septembrie, se dă totodată startul culesului viilor si al strângerii roadelor de orice fel.

Culegerea fructelor şi a legumelor de toamnă este un prilej de bucurie şi de mândrie dacă există
belșug.

În multe zone ale ţării se organizează târguri şi iarmaroace, însoțite de voie bună, de cântări şi petreceri câmpenești şi de precupeți iscusiți în arta negustoritului.

Ce să nu faci pe 8 septembrie

Ca orice sărbătoare care trebuia ținută si asăzi nu este voie să faci treburi gospodărești, Ziua care precedă această sărbătoare și cea care-i urmează sărbătorii, adică zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la rândul lor „zile sacre”, în tradiția populară fiind cunoscute sub denumirea de „cercurile Sfintei Marii”.

Femeile care vor sa nască ușor trebuie să se roage Fecioarei Marii și Sfinților Ioachim și Ana pentru „dezlegarea pântecelui.”
Una din credințele moștenite din bătrâni ne vorbește despre pedeapsa cu arsuri sau izbituri dacă se gătește în această zi. Dacă ești mamă și vrei să-ți ferești copilul de pete și nenorociri, să nu lași pe foc o oală cu mâncare.

Dacă în această zi de sărbătoare înfloresc perii și merii, se anunță o toamnă lungă şi frumoasă. Dacă în schimb plouă, iată un semn care prevestește o toamnă ploioasă şi friguroasă.

Conform ultimului recensământ, aproximativ 2,2 milioane de români îi poartă numele sau derivate ale acestuia.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.