
Pe 10 iulie, Asociația de Teatru Digital a transmis live, gratuit, pe platforma PiciordePlay, spectacolul „Nicio pastilă magică / No Magic Pill” – o producție unică în peisajul teatral românesc. Este primul spectacol din România care aduce împreună pe scenă actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii, într-o poveste profundă despre demnitate, limite, emoție și viață trăită autentic.
Cei care nu au reușit să-l urmărească live îl pot vedea gratuit până pe 12 iulie pe platforma PiciordePlay.ro, prin crearea unui cont și accesarea unui bilet virtual cu valoarea de 0 lei.
„Nicio pastilă magică” face parte din proiectul „Prețul vieții” – o inițiativă care promovează diversitatea și accesibilitatea în artele spectacolului, deschizând drumul către un teatru mai inclusiv și mai uman.
Spectacolul este regizat de Laurențiu Rusescu și îi are în distribuție pe actorii profesioniști Mihaela Velicu și Florin Aioane, alături de Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Paul Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu – actori amatori care și-au adus pe scenă propriile trăiri, înrădăcinate într-o realitate adesea ignorată.
Primele două reprezentații au avut loc pe 1 și 2 iulie, la Sala Media a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, urmate de alte patru spectacole sold out, pe 3, 8, 9 și 10 iulie.
Mai mult decât teatru – o mișcare
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a afirmat că fiecare reprezentație a fost o experiență emoționantă, care a depășit granițele actului artistic:
,,Spectacolul „Nicio pastilă magică” a ajuns la inimile a sute de oameni în doar trei reprezentații. Cei care au intrat în sală au ieșit transformați. Cei de pe scenă – actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități fizice – nu au cerut aplauze, ci le-au câștigat prin autenticitate, emoție și forță interioară”.
Ea a subliniat că spectacolul nu este doar o piesă de teatru, ci o revendicare publică a demnității. Reacțiile publicului au fost copleșitoare.
„Fiecare seară a fost mai mult decât un act artistic. A fost o revendicare publică a demnității. A fost dovada că dizabilitatea nu limitează creativitatea, expresia sau profesionalismul – dimpotrivă, le amplifică. Prima reprezentație – cu autorul piesei, Christian O’Reilly, prezent în sală – a fost un moment istoric. A doua – sold out – a adus recunoaștere și aplauze în picioare. A treia – cu un public divers și implicat – a încheiat un prim capitol dintr-o poveste care abia începe.
După fiecare spectacol, oamenii au rămas – nu doar fizic în sală, ci prezenți cu sufletul, dornici să întrebe, să înțeleagă, să se implice. Dialogul post-reprezentație, cu invitați speciali, a deschis drumuri spre conștientizare și acțiune. Acest spectacol nu este doar teatru. Este viață. Este adevăr rostit pe scenă de oameni care, zi de zi, înfruntă bariere invizibile și construiesc poduri. Mulțumim celor care au fost alături de noi. Urmează mai mult. Pentru că vocea noastră merită să fie auzită”, a declarat Daniela Tontsch.

O oglindă a emoției brute
Una dintre cele mai emoționante reacții a venit din partea Andreei Marinescu, spectatoare și pasionată de teatru. Ea a descris forța emoțională a spectacolului astfel:
,,Am vizionat spectacolul ,,Nici o pastilă magică”, primul cu actori amatori cu dizabilități. Wow! Am fost atât de impresionată de autenticitatea cu care acești copii – toți tineri sub 35 de ani – au reușit să transmită o parte din problematica nu doar socială, ci și cea emoțională cu care ei se confruntă în viața de zi cu zi, așa cum este reliefată în piesa scrisă de dramaturgul irlandez Christhian O’ Reilly. Deși s-a dorit o adaptare la situațiile tipice din societatea românească, s-a concluzionat, după sesiunea Q&A de la final, că piesa originală atinge deja toate punctele critice.
Ceea ce a fost tulburător însă și vreau să remarc este modul cum acești tineri și-au dus la îndeplinire misiunea de artiști. Autenticitate – acesta este cuvântul. Amatori care să exprime atât de plastic și elocvent așa emoții grele, rar. Asta da putere de vulnerabilizare, știm că nu este ușor să exprimi public tot adâncul tau emoțional, cu trăiri intense, frustrări, dureri, îndoieli, decizii grele. Acești artisti au făcut-o! Asta da putere!
Și, în al treilea rând, dar nu ultimul, sesiunea Q&A mi-a arătat cât de frumos se poate gestiona o încărcătură atât de grea. Neetichetarea, adevărata ajutorare, adevărata iubire creștină, acestea le-am văzut după spectacol, în acești superbi OAMENI. Mă uit în societatea noastră diversă și mă înfior când văd cât de departe suntem ca societate de valorile morale pe care comunitatea aceasta le are. Noi suntem cei cu handicap emoțional. Ar trebui să învățăm de la acești oameni maturi emotional și să le fim recunoscători pentru lecția de viață oferită cu blândețe și smerenie. Asta este cea mai valoroasă impresie cu care m-am îmbogățit.”
„Să facem fiecare, în bucățica noastră, tot ce putem mai bine pentru întregul din care facem parte”, este motto-ul cu care Andreea a plecat din sală.

Gratuit online până pe 12 iulie
Nu rata ocazia de a urmări acest spectacol excepțional! Este disponibil online, gratuit, până pe 12 iulie, pentru toți cei care își creează un cont pe platforma PiciordePlay.ro.
Este mai mult decât o piesă de teatru. Este o lecție de umanitate, o invitație la empatie și o dovadă că arta poate schimba mentalități.