La data de 15 iunie 2018, EDF a participat la conferința internațională la nivel înalt ,,Niciun copil să nu fie lăsat în urmă: Familii, nu instituții”, de la Bruxelles. Acest eveniment a fost organizat de Comisia Europeană împreună cu Lumos, un ONG internațional care încearcă să pună capăt instituționalizării copiilor din întreaga lume până în anul 2050.
Conferința a reunit experți de vârf, factori de decizie politică, reprezentanți la nivel înalt din partea Comisiei Europene și ai altor instituții și organisme ale UE și reprezentanți ai societății civile în domeniul îngrijirii și protecției copilului. Aceasta a explorat rolul UE și al comunității internaționale în ceea ce privește faptul de a nu abandona niciun copil, asigurându-se că toți copiii din întreaga lume își pot realiza dreptul de a trăi într-un mediu sigur în cadrul familiilor și comunităților.
Scopul acestui eveniment a fost acela de a conștientiza impactul instituțiilor asupra copiilor. De fapt, majoritatea copiilor plasați în instituții închise nu sunt orfani. Această situație este cauzată de sărăcie, handicap, crize umanitare, migrație sau trafic, lipsa unor opțiuni de îngrijire de calitate alternative și a unui tratament accesibil, o combinație a celor dintâi și multe altele: lista este lungă. În consecință, acești copii se confruntă adesea cu tratamente abuzive și degradante.
Au existat numeroși vorbitori – inclusiv J.K. Rowling, fondator și preşedinte al Fundaţiei Lumos, Comisarul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, Comisarul UE pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională, Neven Mimica, Prințul Mired Raad Zeid Al-Hussein al Iordanului și jurnalista Sophie Morgan.
Conferința a subliniat importanța serviciilor la nivel de familie pentru toți copiii. Noțiunea de familie trebuie să fie larg extinsă pentru a include prieteni și rude, care au un impact pozitiv și puternic asupra vieții copiilor.
Efectuarea tranziției de la îngrijirea instituțională a copilului la cea bazată pe familie și comunitate nu este în mod clar un proces ușor, care să se realizeze peste noapte. Dar, după cum arată dovezile, furnizarea de servicii sociale corecte copiilor și familiilor poate fi de până la opt ori mai rentabilă decât condamnarea tinerilor la o viață în instituții.
EDF sprijină pe deplin inițiativa luată de Comisia Europeană și Lumos. Dezinstituționalizarea este o problemă pe care EDF a susținut-o de mult timp.
mai ales ca in Romania unele dintre institutii sant pline de insi superficiali,nepregatiti profesionalsi lipsiti de empatie-ultima isprava a lui Dorel la o comisie judeteana de expertiza, li se solicita persoanelor adulte , posesorilor de certificate de handicap cu termen permanent de valabilitate sa aduca de la medicul de familie o fisa medicala sintetica ,fisa care nu exista in nomenclator decat in cazul minorilor si nu in cazul adultilor!!!