Ministerul Finanțelor a publicat duminică, 29 decembrie, proiectul final al Ordonanței ,,trenuleț”, care prevede reducerea cheltuielilor bugetare în anul 2025, după ce deficitul bugetar a depășit 8% din PIB până la finalul lunii noiembrie 2024. Documentul conține numeroase măsuri care afectează atât pensionarii, cât și persoanele cu dizabilități. Printre acestea se numără înghețarea sumelor aflate în plată la nivelul lunii noiembrie 2024, inclusiv pensiile și indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, precum și amânarea implementării unor măsuri esențiale destinate acestora.
În urma protestelor desfășurate de persoanele cu dizabilități împotriva efectelor noi legi a pensiilor, Guvernul a recunoscut necesitatea reducerii sărăciei și vulnerabilității acestei categorii sociale. Astfel, a fost emisă o ordonanță care stabilea acordarea unei indemnizații de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2025.
Cu toate acestea, noua Ordonanță „trenuleț” prevede, prin Art. LIX, că ,,termenul prevăzut la art. 58^1 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2026”.
Potrivit OUG nr. 127/2024 privind unele măsuri în domeniul social, Articolul 58^1(1), din Legea nr. 448/2006, persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7), urma să li se acorde, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație de solidaritate având în vedere „importanța de a consolida rolul major al sistemului de protecție socială în promovarea independenței și incluziunii persoanelor cu dizabilități, precum și necesitatea de a îmbunătăți nevoile specifice generate de situația de vulnerabilitate și a nivelului de trai al acestora, prin asigurarea mijloacelor necesare unui trai decent persoanelor cu dizabilități expuse riscului de sărăcie și prin garantarea unui nivel de bază de securitate a veniturilor, reducând astfel nivelul de sărăcie și vulnerabilitate al acestei categorii sociale, ținând cont de faptul că aceste elemente vizează interesele generale ale pensionarilor, ale persoanelor cu dizabilități, […] care constituie situații de urgență a căror reglementare nu poate fi amânată, precum și în considerarea faptului că toate aceste elemente vizează interesul public general și constituie situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se stipulează în nota de fundamentare.
Totuși, noua ordonanță prorogă acest termen pentru 2026, ceea ce înseamnă că aceste indemnizații nu vor mai fi acordate în 2025.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, și-a exprimat nemulțumirea față de noua Ordonanță „trenuleț”, considerând că prorogarea termenului contravine scopului declarat al OUG nr. 127/2024.
,,Această prorogare este în contradicție cu justificările inițiale ale ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 127/ 2024, care subliniază necesitatea urgentă de a asigura un trai decent și de a reduce vulnerabilitatea și sărăcia pentru această categorie socială. În loc să respecte termenul inițial de 1 ianuarie 2025, prorogarea întârzie aplicarea unor măsuri esențiale pentru persoanele cu dizabilități, afectând negativ incluziunea și securitatea lor socială. Vă reamintiți că introducerea indemnizației de solidaritate a fost folosită ca justificare pentru diminuarea pensiilor în urma recalculării, conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Astăzi, în Plenul CES, am propus aviz Nefavorabil pentru «Ordonanța trenuleț»”, a declarat Daniela Tontsch.
Alte măsuri de austeritate incluse în Ordonanța „trenuleț”:
- Înghețarea salariilor în 2025: Cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, indemnizațiilor și altor elemente salariale pentru personalul plătit din fonduri publice rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Orele suplimentare nu vor fi plătite, ci compensate prin zile libere.
- Înghețarea sporurilor și a indemnizațiilor: Sporurile și indemnizațiile nu vor fi majorate în 2025, iar valoarea indemnizației de hrană rămâne aceeași.
- Înghețarea pensiilor: Pensiile nu vor fi indexate cu inflația în 2025, iar punctul de pensie rămâne la valoarea de 81 lei.
- Menținerea valorii ISR (Indicatorul Social de Referință): Acesta rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024, ceea ce înseamnă că indemnizația de handicap și bugetul complementar nu vor crește.
- Vouchere de vacanță: Se acordă doar personalului cu salarii nete sub 8.000 lei, în cuantum de 800 lei, acoperind până la 50% din contravaloarea pachetelor turistice.
- Înghețarea alocațiilor pentru copii: Acestea rămân la nivelul actual – 292 lei pentru copiii peste 2 ani și 719 lei pentru cei sub 2 ani sau cu dizabilități.
- Bursele pentru anul școlar 2025-2026: Cuantumurile minime sunt stabilite astfel: bursă de merit – 450 lei/lună; bursă de reziliență – 300 lei/lună; bursă socială – 300 lei/lună; bursă tehnologică – 300 lei/lună.
- Amânarea voucherelor pentru copii cu CES: Guvernul amână acordarea voucherelor pentru elevii cu cerințe educaționale speciale până la anul școlar 2026-2027. Aceste vouchere, care nu au fost acordate niciodată până acum, deși Legea educației nr. 198/2023 este în vigoare din septembrie anul trecut, ar permite elevilor cu CES să achiziționeze servicii de sprijin, intervenții psihopedagogice și materiale-suport.
- Reducerea bazei de calcul pentru indemnizațiile medicale: Procentul scade de la 75% la 65%, ceea ce va duce la scăderea acestor indemnizații.
Puteți consulta ordonanța ,,trenuleț” aici: