Aproximativ 250 de persoane: adulți cu dizabilități, asistenți personali și părinți ai copiilor cu dizabilități au protestat azi, 8 februatie 2019, în intervalul orar 10-13, la București. Aceștia au cerut guvernanților să respecte Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, revenind asupra prevederilor din Proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Finanţarea drepturilor salariale ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav şi a serviciilor sociale de tip rezidenţial să fie în continuare asigurate de la Bugetul de stat.
,,În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiile de creștere a copilului cu dizabilități, serviciile de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități le este alocat BUGET ZERO, fiind lăsate pe seama autorităților locale.
Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire’’, scrie Maria Mădălina Turza, una dintre organizatoarele protestelor, pe site-ul propriu.
,,Ne confruntăm deseori cu încălcarea drepturilor asistenților personali, acestora nu li se acordă concediul de odihnă, pe motiv că nu sunt bani, întârzierea plății salariilor și a indemnizațiilor cu lunile, refuzul acordării sporurilor conform legii, a alocației de hrană și multe alte abuzuri. Potrivit art 3, alin 2 din OUG 2/2017, aceste drepturi se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale.
Solicităm Guvernului să acorde, să vireze, întreaga sumă pentru plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap de la bugetul de stat și nu fracționat, parte de la bugetul de stat și parte de la bugetele locale, întrucât asigurarea fracționată/parțială a acestor fonduri din bugete diferite a condus în anii anteriori la blocaje, respectiv la plata cu întârziere a acestor salarii și a indemnizațiilor, în unele județe, cu până la șase luni, având ca efect direct neasigurarea nivelului de trai minimal pentru beneficiarii, evident, defavorizați. În concluzie, insistăm ca în legea Bugetului de stat și în Bugetul asigurărilor sociale pe 2019 să fie scrise sumele necesare pentru plata acestor drepturi’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.