În data de 10 noiembrie 2021 a fost lansată Platforma Socială din România, înființată de patru federații naționale din domeniul serviciilor sociale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Confederația Caritas România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru – FONPC și Rețeaua Dizabnet. Federațiile partenere reprezintă interesele a 224 de ONG-uri. Inițiativa a pornit de la nevoia și dorința de a crea cea mai mare coalizare din domeniul social, care va milita pentru politici publice adaptate la nevoile sociale, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de FONSS.
O voce puternică a organizațiilor din domeniul incluziunii sociale, un partener de dialog puternic, expert și reprezentativ în dialogul cu sectorul social privat în toate procesele de elaborare și modernizare a politicilor sociale din România, facilitator pentru consultare și construcție legislativă și normativă, între autorități – aleși politic – ONG-uri pentru susținerea domeniului social – așa se indentifică Platforma socială.
La evenimentul de lansare a Platformei Sociale din România au participat specialiști de la nivel național și internațional, din domeniul serviciilor sociale, precum și reprezentanți ai autorităților publice de la nivel central și local. Invitații au salutat înființarea Platformei sociale.
Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, a declarat: ,,Am trăit-o s-o văd și pe asta. Pentru noi la FDSC a fost un vis în anii 2000 după aderare să avem două platforme puternice pe care să le dăm ca exemplu pentru coagularea sectorului. Una dintre ele s-a întâmplat – FOND-ul și, din păcate, au trecut mulți ani ca să avem și al doilea exemplu – Platforma Socială. (…) Lucrurile s-au întâmplat organic cu voi, e o dovadă de maturitate că ați ajuns aici și că cele patru mari platforme de ONG-uri au pus resursele și viziunea laolaltă, și vreau să vă felicit. (…) Și e important că voi sunteți acum o forță, acum veți avea coerență în advocacy, veniți cu o viziune strategică pe termen lung.”
Contextul în care apare Platforma Socială este unul dificil, problematica socială a României fiind una gravă. Acesteia, Statul Român îi răspunde cu o subfinanțare cruntă a sectorului serviciilor sociale în general și a serviciilor sociale private în special.
- Alocăm cel mai mic buget pentru protecția socială, din țările UE: 14,6% din PIB (mai mult de jumătate din buget este dedicat pensiilor). În ultimii 10 ani, din bugetul public, pentru servicii sociale a fost alocat între 0.2-0.6% din PIB. Media UE: 2.7% din PIB pentru servicii sociale;
- 52% din totalul furnizorilor acreditați de servicii sociale din România sunt ONG-uri, care prestează 38% din serviciile licențiate din țară, dar doar 14% din banii gestionați de aceștia provin din bugetele publice române;
De asemenea, avem politici sociale ineficiente, strategii care nu pot preveni sărăcia, excluziunea socială, marginalizarea, migrația și scăderea demografică pentru toate categoriile de populație vulnerabilă.
- 35,8% dintre români sunt în risc de sărăcie și excluziune socială;
- 32,8% dintre persoanele 65+ sunt în risc de sărăcie și excluziune socială;
- 41.5% dintre copii sunt în risc de sărăcie și excluziune socială;
- 25% dintre persoane active angajate câștigă salariul minim pe economie;
- În 23 de ani, rata abandonului copiilor din România a scăzut doar cu 0,43%2;
- Natalitatea în 2020 a fost foarte scăzută, egală cu cea din 1930;
- În 2020, 14.170 copii au fost victime ale abuzului și neglijării;
- În România, mai mult de 95% din cele 840.457 de persoane cu dizabilități care trăiesc în familie nu beneficiază de servicii sociale în comunitate;
Toate acestea au fost menționate de Diana Chiriacescu (director FONSS), Doina Crângașu (director Caritas România), Bogdan Simion (președinte FONPC) și Magdo Orsolya (membru fondator Dizabnet), reprezentanții celor patru federații care au pus bazele Platformei Sociale.
,,Reprezentare publică puternică a sectorului social privat; intersectorialitatea serviciilor adresate grupurilor vulnerabile; finanțarea sectorului serviciilor sociale; statutul lucrătorilor și condițiile de muncă – problematica contractelor colective din domeniul social; atractivitatea serviciilor sociale și modalități de creștere a atractivității sectorului; dialogul social; finanțarea federațiilor din România; percepția publică asupra sectorului ONG; educarea autorităților în/și transparența consultărilor pe acte normative; realizarea unui cadru de analiză și monitorizare a politicilor publice și elaborarea unui raport anual despre situația serviciilor sociale și drepturile categoriilor vulnerabile reprezentate de federații – sunt temele ce vor fi abordate de Platforma Socială”, se mai arată în comunicat.
Platforma va comunica permanent cu Comisia Europeană și organizațiile europene ale reprezentanților societății civile din domeniul social, ducând astfel o sumă de subiecte la nivel european, pentru ca acestea să-și găsească o soluție.
Jeroen Jutte – Head of Unit for Romania and Bulgaria, DG Employment, Social Policy and Inclusion, Comisia Europeană, a afirmat la eveniment: ”(…) e important să profităm de gradul dumneavoastră de profesionalizare pentru că trebuie să ne asigurăm că politicile merg în direcția bună. De aceea, unitatea dumneavoastră, colaborarea sunt extrem de importante. (…) Putem face recomandări statelor membre, inclusiv României, să ia în considerare aspectele semnalate de ONG-uri. Asta înseamnă că guvernul trebuie să vă asculte, doar astfel poate da dovadă de angajament. Comisia Europeană este acolo să vă susțină și vă va asculta. Vă incurajez să fiți proactivi în România și să discutați cu guvernul despre viitoarele politici și despre folosirea fondurilor.”
Maya Doneva – secretar general EASPD și Thomas Bignal – advocacy officer EASPD, Jana Hainsworth – secretar general Eurochild, Shannon Pfohman – advocacy director Caritas Europe și vicepreședinte Social Platform Europe și Sylvain Renouvel – director Federației Europene a Angajatorilor Sociali (Social Employers) sunt alți invitați de la nivel european care și-au exprimat disponibilitatea cooperării cu Platforma Socială, la nivel european.
La eveniment am avut ca invitați și autoritățile române, atât de la nivel central, din mai multe ministere, cât și din consiliile județene și locale și DGASPC-uri sau SPAS-uri. Au luat cuvântul Oana Silvia Țoiu – deputat, președinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, Peter Janos Makkai – secretar de stat în MMPS și Florica Cherecheș – președinte al ANDPDCA.
Și oficialii români au salutat înființarea Platformei Sociale și și-au exprimat disponibilitatea conlucrării cu Platforma Socială.
Urmăriți toate declarațiile pe înregistrarea evenimentului postată pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/platformasociala.ro.
Platforma dorește să contribuie la elaborarea politicilor publice care să aibă impact real și la monitorizarea de politici publice și strategii, la respectarea drepturilor fundamentale și democrației participative, la asigurarea accesului cetățenilor la protecție socială și servicii sociale în comunitatea în care aceștia trăiesc.
,,Din păcate, în ultimii 32 de ani, România a avut 13 miniștri ai muncii, ceea ce înseamă un timp mediu de 2 ani și jumătate în funcție. Aproape la fel de des s-au schimbat și ceilalți funcționari de rang superior din ministere. Desele schimbări de decidenți politici, lipsa memoriei instituționale care să ducă la continuarea inițiativelor la care au contribuit și ONG-urile, paralizarea pentru luni de zile a funcționării structurilor administrative în perioada schimbărilor de conducere sunt doar trei dintre problemele majore și cu impact negativ asupra întregului sistem de asistență socială și evident și asupra deciizlor luate în sector”, se precizează în comunicat.
FONSS menționează că la lansarea Platformei Sociale au fost conectate în online 200 de persoane, peste jumătate din acestea provenind din sectorul neguvernamental. De altfel, Platforma Socială va fi un investitor în creșterea capacității ONG-urilor de a furniza servicii de bună calitate și chiar de a-și apăra în instanță interesele lor și ale beneficiarilor lor, dacă acestea sunt încălcate.
Potrivit comunicatului, în cele 30 de luni de proiect, minimum 200 de ONG-uri românești furnizoare de servicii sociale, medicale și educaționale pentru grupuri vulnerabile vor putea beneficia de consiliere juridică, reprezentare în instanță, îmbunatățirea imaginii publice, creșterea capacității de monitorizare/influențare a politicilor publice.
Proiectul ,,Platforma Socială” este derulat de FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, Confederația Caritas România și Federația Dizabnet – Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități și beneficiază de o finanţare de 249.954 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2020.
Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2020; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.ro. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile pe www.activecitizensfund.ro.
Mai multe detalii despre inițiatorii Platformei Sociale puteți afla de pe paginile lor web: https://fonss.ro/ – pentru FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, https://fonpc.ro/ – FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, https://caritasromania.ro/ – pentru Confederația Caritas România, https://dizabnet.ro/ – pentru Rețeaua Dizabnet.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2020. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația Pact și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de operator de Fond – desemnat de FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizezns Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 de euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.