Persoanele cu dizabilități din Oradea au la dispoziție un nou centru de zi unde pot beneficia, zilnic și gratuit, de activități, suport psihologic și servicii de fizioterapie sau kinetoterapie. Centrul funcţionează sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.
Centrul de zi persoane adulte cu dizabilități Oradea este o instituţie de asistenţă socială care asigură, în principal, integrarea/reintegrarea socială, în vederea prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială a persoanelor adulte cu dizabilităţi.
,,Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi are menirea să-i sprijine pe tinerii şi adulţii cu dizabilităţi să-şi creeze un grad de independenţă, să se poată integra şi reintegra social şi pe piaţa muncii”, a declarat directorul general al DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.
Centrul a fost deschis printr-o Hotărârâre a Consiliului Judeţean Bihor, costurile serviciilor fiind suportate în procent de 10% din bugetul judeţului, iar restul de 90 din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Personalul centrului este format din psihologi, personal medical, pedagogi şi instructori de educaţie, asistenţi sociali, terapeuţi și oferă un ansamblu de servicii, precum: consiliere psihologică individuală şi de grup, fizioterapie, kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie, ludoterapie, asistenţă medicală.
Totodată, centrul de zi desfășoară activități de informare și consiliere socială și/sau juridică, consiliere psihologică – abilitare și reabilitare, dezvoltarea deprinderilor pentru o viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, integrare și participare socială și civică
,,Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități este serviciul social care cuprinde un ansamblu de activități realizate în intervale diferite ale zilei, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilități, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, dezvoltării potențialului personal și prevenirii instituționalizării”, au precizat reprezentanții centrului de zi din Oradea.
Potrivit sursei citate, beneficiarii centrului de zi pot fi persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încadrate în grad de handicap fizic/mental, mediu/uşor.
Centrul se află pe strada str. Episcop Ion Alexi nr.33 şi funcţionează, zilnic, între orele 8 – 18. Toate serviciile sunt gratuite.
Mai multe informaţii se pot obţine la numărul de telefon 0741.599.216 sau pe pagina de Facebook a centrului.