Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 3 februarie 2021, propunerea legislativă care prevede ca persoanele cu handicap grav să fie reevaluate periodic la domiciliu, fără a se mai deplasa la comisia de evaluare, așa cum stipula legea până acum.
S-au înregistrat 280 de voturi ,,pentru” şi o abţinere.
Deputata PNL Mara Calista, una dintre susținătoarele proiectului, a precizat că evaluarea se va face la domiciliul bolnavului, la cererea acestuia sau a reprezentantului legal. Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare şi informare a acesteia cu privire la data şi ora efectuării evaluării periodice.
,,Nu de puține ori am văzut şi ştim situaţii în care persoane cu dizabilități încadrate în grad de handicap accentuat sau grav au fost puse pe drumuri, au fost aduse cu tărgile, personal, numai să se reînnoiască acele certificate care nu erau acordate cu titlu definitiv. Este vorba doar despre posibilitatea pentru acele persoane care sunt încadrate în grad accentuat sau grav să poată fi evaluate la domiciliu de către comisia de evaluare, pe baza unei programări anterioare, pentru a nu mai pune aceste persoane și așa greu încercate în niște situații și mai sensibile”, a declarat Mara Calista.
Sursa citată a adaugat că, alături de colegii de la Comisia de Muncă, a adoptat această inițiativă pentru completarea art.87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru care le mulțumește colegilor deputați care au votat pentru adoptarea ei.
„Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap a creat un cadru legal destul de adecvat pentru protecţia şi sprijinul persoanelor aflate în dificultate şi în risc real de excluziune socială. Chiar dacă în decursul timpului legea a suferit numeroase modificări şi completări, aceasta a menținut unele prevederi care nu sunt în spiritul protecției şi promovării drepturilor persoanelor cu handicap accentuat şi grav.
De pildă, chiar dacă legea distinge între mai multe tipuri de handicap, în funcţie de complexitatea acestora şi de afectarea persoanelor după cum urmează uşor, mediu, accentuat și grav”, legea nu prevede, în mod corespunzător, un tratament de protecție a persoanelor încadrate în grad de handicap accentuat şi grav, atunci când vine vorba despre reevaluările periodice. (…) Legiuitorul a pierdut din vedere faptul că persoanele cu handicap accentuat şi grav se pot deplasa cu greutate sau nu se pot deplasa la reevaluările periodice, tocmai pentru că suferă de un handicap accentuat sau grav! Art. 87 intră în contradicţiei chiar cu prevederile art. 6 unde se stipulează clar că „evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.” Ori, acest articol a fost interpretat doar în sensul că prin persoane nedeplasabile se înţeleg persoanele cu handicap locomotor, excluzându-se persoanele cu alte tipuri de handicap grav sau accentuat care intră tot în categoria „nedeplasabil: handicap psihic, handicap de vedere etc.”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Potrivit expunerii de motive menționate mai sus, în imposibilitatea deplasării persoanei cu handicap accentuat sau grav, aceasta poate pierde drepturile conferite prin aceeaşi lege. Mai mult, din punct de vedere birocratic, comisiile de evaluare sunt suprasolicitate cu mii de dosare de handicap, în cea mai mare parte uşor si mediu, ceea ce obligă persoanele cu cu handicap accentuat sau grav să aştepte și zile întregi la cozile formate la comisiile de evaluare.
Propunerea legislativă, adoptată miercuri, are scopul de a restabili spiritul Legii nr. 448/2006, în care persoanele încadrate în grad de handicap accentuat și grav trebuie tratate în mod corespunzător și protejate.
Deputata UDMR Csép Éva-Andrea a subliniat că este vorba despre o modificare importantă.
,,Din anul 2012 deja s-a modificat legea, şi acele persoane care au handicap ireversibil acelea au o permanență deja pe certificatele acestea, așa că vorbim doar de acele cazuri în care trebuie și necesită gradul de handicap o reevaluare periodică, și aici se deplasează acasă doar pentru cazurile cu handicap grav, restul se duc în fața comisiei, în unitățile sanitare, care sunt la îndemâna contribuabililor”, a explicat Csép Éva-Andrea.