Persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, de reabilitarea termică a locuinţelor, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 24 mai 2023, o ordonanță de urgență prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru a atrage cele 5 miliarde de euro ce mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020, dar și pentru a asigura accesul rapid, facil și transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 miliarde de euro.
„Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014-2020, pus la dispoziție prin politica de coeziune, pentru a duce la bun sfârșit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situațiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora și să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziție sunt folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor și pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare și inovare. De asemenea, pentru perioada 2021-2027 avem perspectiva unor investiții de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune și este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susțină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade și să asigure acces facil și transparent la fonduri. Avem și două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităților de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric și valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Scopul Ordonanței de urgență 44/2023, publicată, în data de 26 mai, în Monitorul Oficial, are ca scop stabilirea unor măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri externe nerambursabile, dar și modificarea unor acte normative, printre care și a OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Prin urmare, actul normativ vizează introducerea în lista deja existentă în OUG 18/2009, cea a categoriilor de persoane pentru care autoritățile suportă cheltuielile cu reabilitarea termică a locuințelor, a unei noi categorii. Mai exact, este vorba despre ,,persoane aflate în sărăcie energetică (…), inclusiv persoane identificate ca și consumatori vulnerabili de energie”.
Conform Legii 226/2021, consumatorul vulnerabil de energie este persoana singură ori familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, iar sărăcia energetică este imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a acestora.
Lista nevoilor energetice minimale conține consumul minim de energie pentru iluminat, răcirea și încălzirea optimă a locuinței, susținerea facilităților de gătit, utilizarea mijloacelor de comunicare, alimentarea dispozitivelor medicale etc.
Astfel, ordonanța de urgență aprobată recent, care actualizează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009, prevede ca statul să acopere cheltuielile cu reabilitarea termică a locuinței, a următoarelor categorii de beneficiari:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de război şi soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora;
d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie;
e) persoane aflate în sărăcie energetică.