Mișcarea pentru drepturile persoanelor cu dizabilități este îngrijorată de lipsa acțiunilor din Strategia UE privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Peste 100 de organizații europene din domeniul dizabilității, printre care se numără și Consiliul Național al Dizabilității din România, îi solicită comisarului european pentru egalitate, Hadja Lahbib, actualizarea Strategiei UE privind drepturile persoanelor cu dizabilități, într-o scrisoare deschisă transmisă marți, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Strategia a fost lansată în 2021 și se întinde până în 2030, ghidând Comisia Europeană în realizarea unor progrese semnificative, cum ar fi legea privind Cardul European pentru Dizabilitate. Cu toate acestea, acțiunile concrete au fost planificate doar până la sfârșitul acestui an. În prezent, toate acțiunile prevăzute fie au fost finalizate, fie sunt aproape de finalizare, iar până acum nu s-a luat niciun angajament pentru actualizarea strategiei pe parcursul restului perioadei sale de implementare. Organizațiile sunt extrem de îngrijorate că această situație ar putea duce la o stagnare totală a angajamentului UE față de drepturile persoanelor cu dizabilități pentru următorii cinci ani.

Forumul European al Dizabilității (EDF) a semnalat deja această problemă atunci când a observat că orientările politice ale Comisiei nu includ referiri la drepturile persoanelor cu dizabilități. Îngrijorarea a crescut din cauza retrogradării portofoliului pentru egalitate în cadrul Colegiului Comisarilor, a mențiunii vagi a strategiei de către comisarul Lahbib în timpul audierii sale de confirmare, precum și a refuzului său de a se angaja să actualizeze strategia atunci când a fost întrebată.

Necesitatea unei strategii actualizate este, prin urmare, evidentă, iar Forumul European al Dizabilității a publicat deja o propunere de acțiuni pentru următorii cinci ani. Printre aceste propuneri se numără adoptarea unei noi legislații privind tehnologia asistivă, implementarea unor măsuri pentru creșterea angajării printr-o Garanție pentru Angajare și Competențe pentru Persoanele cu Dizabilități, precum și asigurarea accesului la locuințe accesibile și la prețuri rezonabile printr-un fond european dedicat accesibilității, în cadrul noului plan european pentru locuințe accesibile.

Organizațiile solicită acum un angajament ferm din partea Comisiei Europene pentru actualizarea strategiei, cât mai curând posibil. Acest angajament trebuie luat înaintea unei revizuiri programate în luna martie de către experții ONU, care vor evalua eforturile UE de implementare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Redăm scrisoarea deschisă integral:

Către: Comisarul Hadja Lahbib, Comisar European pentru Egalitate; Pregătire și Gestionarea Crizelor;

Stimată Doamnă Comisar,

În numele mișcării europene pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, dorim să vă felicităm pentru numirea în această funcție și să ne exprimăm sprijinul și disponibilitatea de a colabora pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană.

După cum bine știți, peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități trăiesc în UE, iar provocările majore în garantarea drepturilor și incluziunii lor sociale rămân nerezolvate:

  • 28,8% dintre persoanele cu dizabilități sunt încă expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, comparativ cu 18% dintre persoanele fără dizabilități.
  • Doar 50,6% dintre bărbați și 45,9% dintre femeile cu dizabilități sunt angajați, deseori în locuri de muncă part-time sau prost plătite.
  • 1,4 milioane de persoane cu dizabilități din UE nu au dreptul de a trăi independent, fiind constrânse să trăiască în instituții segregate.
  • Doar 29,4% dintre persoanele cu dizabilități obțin o diplomă de învățământ superior, față de 43,8% dintre persoanele fără dizabilități.

În plus, numeroase bariere fizice și digitale continuă să împiedice participarea deplină a persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, iar discriminarea rămâne o realitate pentru mulți dintre noi.

Mandatul precedent, sub conducerea primului Comisar pentru Egalitate, a adus progrese semnificative în promovarea drepturilor noastre, în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de UE și de toate statele membre. Aceste progrese au fost susținute prin adoptarea Strategiei UE privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030, care a inclus inițiative importante și acțiuni concrete, dezvoltate în urma consultării reprezentative a organizațiilor persoanelor cu dizabilități. Strategia a condus la realizări notabile, precum adoptarea Cardului European pentru Dizabilitate și a Cardului European de Parcare.

Având în vedere că Strategia nu include inițiative emblematice pentru perioada de după acest an, prioritatea noastră cea mai mare este ca, în timpul mandatului dumneavoastră, să adoptați rapid un nou set de acțiuni pentru Strategia 2021-2030.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, vă solicităm ferm să vă angajați în avansarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, confirmând actualizarea Strategiei UE pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități 2021-2030, prin includerea unor noi inițiative și acțiuni emblematice.

Aceste acțiuni ar trebui să reflecte prioritățile mișcării europene pentru dizabilitate, incluzând: crearea unei Agenții Europene pentru Accesibilitate, stabilirea unei Garanții pentru Angajare și Competențe pentru Persoanele cu Dizabilități, promovarea legislației privind accesibilitatea și disponibilitatea tehnologiilor asistive, asigurarea incluziunii depline a femeilor și fetelor cu dizabilități, precum și a persoanelor cu dizabilități care se confruntă cu alte identități intersecționale.

De asemenea, acțiunile ar trebui să integreze perspectiva persoanelor cu dizabilități în toate strategiile și planurile de acțiune pentru egalitate aflate sub responsabilitatea dumneavoastră, cum ar fi Foaia de Parcurs pentru Egalitatea de Gen, viitoarea Strategie pentru Egalitatea de Gen, Strategia pentru Egalitatea LGBTI și Strategia Anti-Rasism. Strategia trebuie, totodată, să asigure că toate reglementările și orientările privind Cadrul Financiar Multianual al UE respectă Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

În plus, vă solicităm să vă asigurați că planurile și acțiunile legate de gestionarea și pregătirea pentru crize sunt incluzive pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru a continua progresele realizate în mandatul precedent, este necesar ca resursele financiare și expertiza să fie direcționate către următoarele măsuri:

  • Numirea de experți în politici pentru dizabilitate în cabinetul dumneavoastră și în cel al Vicepreședintelui pentru Oameni, Competențe și Pregătire.
  • Consolidarea rolului, responsabilităților, expertizei și resurselor Taskforce-ului pentru Egalitate din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, precum și ale coordonatorilor pentru egalitate din serviciile Comisiei.
  • Alocarea resurselor necesare pentru a garanta că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt integrate în toate politicile și legislațiile Comisiei.
  • Garanția unei expertize solide în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități la punctul focal al Comisiei pentru implementarea Convenției ONU.
  • Finanțarea adecvată a organizațiilor persoanelor cu dizabilități, la nivel european și național, și implicarea lor în toate acțiunile relevante.

Ne reafirmăm angajamentul de a sprijini munca dumneavoastră în direcția unei Uniuni a Egalității. În spiritul cooperării și al devizei noastre „Nimic despre noi, fără noi”, dorim să solicităm o întâlnire cu dumneavoastră pentru a trasa în mod eficient calea de urmat în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Vă dorim mult succes în exercitarea mandatului și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumim pentru timpul și atenția acordate.

Semnatari

  • Organizații europene și internaționale

European Disability Forum

Action Européen des Handicapées

Alzheimer Europe

ARFIE (Association for Research and Training on Integration in Europe)Autism Europe

Association International Aphasie

Association for Supported Employment Europe

Autism Europe

Brain Injured People and Families – European Confederation

CEFEC – Social Firms Europe

Cerebral Palsy in the European Union Association

COFACE Families Europe

Design for All Europe – EIDD

Disabled Peoples’ International Europe

DYSNET-Dysmelia Network

European Alliance of Neuromuscular Disorders Associations

European Association of Service providers for Persons with Disabilities

European Blind Union

Euro-ataxia

EURO-CIU

European Council of Autistic People

European Deaf Students’ Union

European Deafblind Network

European Deafblind Union

European Down Syndrome Association

European Dyslexia Association

European Federation of Hard of Hearing People

European Guide Dog Federation

European ME Alliance

European Multiple Sclerosis Association

European Network on Independent Living

European Network of (ex) Users and Survivors of Psychiatry

European Ostomy Association

European Platform for Rehabilitation

EURORDIS – Rare Diseases Europe

European Spinal Cord Injury Federation

European Union of the Deaf

European Union of the Deaf Youth

FEDEPA – European Federation of Parents of Hearing Impaired Children

Inclusion Europe

International Federation of Persons with Physical Disabilities – FIMITIC

International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus

Light for the World

Mental Health Europe

Sightsavers

  • Organizații naționale

Belgia

Belgian Disability Forum

Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap – GRIP

Austria

Austrian Disabilty Council  – Österreichische Behindertenrat

Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehschwachen Österreichs

ILCO Dachverband Österreich

Bulgaria

National Council of People with Disabilities in Bulgaria

Union of the Disabled People in Bulgaria

Alzheimer Bulgaria Association

Croația

Croatian Union of Associations of Persons with Disabilities – SOIH

Cipru

Cyprus Confederation of Organisations of the Disabled  – KYSOA

Danemarca

Disabled Peoples Organisation Denmark – Danske Handicaporganisationer

Dansk Blindesamfund

Danish Ostomy Association

Estonia

Estonian Chamber of Disabled People – EPIKODA

Finlanda

Finnish Disability Forum

Threshold Association

Åland Islands Disability Rights Federation (autonomous region)

Finnilco

Franța

Conseil Français des Personnes Handicapées pour les affaires Européennes et internationales (France)

France Alzheimer et maladies apparentées

Fondation paralysie cérébrale

Association Française de l’Ataxie de Friedreich

Germania

Deutscher Behindertenrat

Grecia

National Confederation of Disabled People in Greece– ESAMEA

Hellenic Friedreich’s Ataxia Association

Ungaria

FEZT – National Council of Associations of Persons

with Disabilities

Irlanda

Disability Federation of Ireland

Irish Wheelchair Association

Italia

Italian Disability Forum

CBM Italia

Letonia

Latvian Umbrella Body for Disability Organisations – SUSTENTO

Lituania

Lithuanian Disability Forum

Dementia Lithuania

Luxemburg

Info-Handicap (Luxembourg)

Malta

Malta Federation of Organisations Persons with Disability (MFOPD)

Commission for the Rights of Persons with Disability – Malta

Malta Dementia Society

Polonia

Polish Disability Forum – PFON

Fundacja ,,APROBATA’

Polish Alzheimer’s  Association

Portugalia

Portuguese National Confederation of Organisations of Disabled People – CNOD

Portuguese Association of Hereditary Ataxias

România

Romanian National Disability Council – Consiliul Național al Dizabilității din România

Bucovina Institute Association

Slovenia

Slovenian National Disability Council

Slovacia

Slovak Disability Forum (SFOZP)

Spania

Spanish Committee of Representatives of Persons with Disabilities – CERMI

Fundación Alzheimer España

Suedia

The Swedish Disability Rights Federation – Funktionsrätt Sveriges

Dementia Association in Sweden

Newcomers with Disabilities in Sweden

Țările de jos (Olanda)

Ieder(in) – Dutch umbrella organisations of persons with disabilities and chronic diseases

Armenia

Alzheimer’s Care Armenia

Kosovo

Kosovo Disability Forum

Moldova

Association Alliance of Organizations for Persons with Disabilities

Obștească Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități  – CDPD

Macedonia de Nord

Alzheimer’s Disease and Neuroscience-Skopje, North Macedonia

Norvegia

Disabled Youth Norway

Serbia

Serbian Society for Alzheimer’s Disease

Ucraina

National Assembly of People with Disabilities of Ukraine

Regatul Unit

Ileostomy and Internal Pouch Association

Ostomy Life

AT Society

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.