Preşedintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, deputatul USR Oana Țoiu, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că a solicitat Departamentului de resurse umane din Camera Deputaţilor organizarea unui concurs de angajare pentru persoane cu dizabilităţi, primul de acest fel din istoria forului legislativ.
Postul scos la concurs este în cadrul Departamentului Legislativ – Direcția pentru Lucrările și Secretariatul Comisiilor – Comisia pentru Muncă și Protecție Socială. Înscrierea la concurs se face la sediul Camerei Deputaților din Palatul Parlamentului, str. Izvor nr. 2-4, între orele 10:00-12:00, pâna în data de 22 noiembrie 2021. Proba scrisă va avea loc pe 25 noiembrie, iar proba orală pe 10 decembrie.
,,Am solicitat Direcţiei resurse umane organizarea acestui concurs dedicat persoanelor cu dizabilităţi în baza art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, deoarece noi suntem comisie de fond pe modificările legislative care privesc persoanele cu dizabilităţi şi ne dorim să integrăm şi în echipă vocea, experienţa şi perspectiva lor. Sperăm ca procedura odată derulată să fie preluată de cât mai multe instituţii publice, în acest moment în 12 judeţe din ţară niciuna din instituţiile publice cu peste 50 de salariaţi nu îşi îndeplineşte cota de angajare prevăzută de lege, iar în Bucureşti doar 8 din 423 de instituţii„, a declarat Oana Țoiu.
Art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006 enunţă faptul că ,,În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, în condiţiile prevăzute la alin.(2), autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice publice, cu excepţia celor prevăzute la alin.(4), au obligaţia organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituţia publică”.
În anul 2017, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.60/2017 a dus la închiderea unui sector de 740 de unităţi protejate, care au rămas fără piaţă de desfacere, în mai puţin de o lună. În aceste unităţi protejate, lucrau aproximativ 2000 de persoane cu dizabilităţi. Pentru aceste persoane nu s-a asigurat nicio alternativă care să combată pierderea locului de muncă. Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi a scăzut de la 17,56% în august 2017, la 7,72% în decembrie 2019 şi nici marea majoritate a instituţiilor publice, inclusiv Parlamentul, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale privind cota de angajare.
,,În baza prevederilor art.78 alin.(2) şi (3) din Legea nr.448/2006, angajatorii care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, în caz contrar plătesc lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare loc de muncă neocupat astfel. Pentru 50% din această sumă pot achiziţiona produse şi/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate (prevedere reluată)”, se menționează în comunicat.
Conform datelor furnizate de ANAF la data de 25 august 2021, în 12 judeţe nicio instituţie publică (cu cel puţin 50 de salariaţi) nu avea peste 4% angajaţi persoane cu dizabilităţi. Conform ANAF, în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2019, suma colectată la bugetul de stat a depăşit jumătate de miliard de euro, fără însă ca aceste sume să fie direcţionate spre accesibilizarea locurilor de muncă.
,,Sperăm ca acest concurs nu doar să ne aducă o colegă sau un coleg valoros în echipă, ci şi să încurajeze mai multe instituţii publice să respecte prevederile art.78 alin.(6) din Legea nr.448/2006, economisind şi resurse din bugetele proprii şi poate încurajând accesibilizarea şi din interiorul instituţiilor şi, de ce nu, să creştem împreună rata de ocupare mai aproape de media europeană de 50,8% (în 2019), conform Eurostat”, se mai arată în comunicat.
Deputatul USR Oana Țoiu a precizat că este necesar ca acest anunț să ajungă mai departe, la cei interesați și la comunitatea persoanelor cu dizabilități, iar implicarea organizațiilor non-guvernamentale este esențială, pentru ,,a împinge mereu soluțiile necesare”.
Cerinţele de angajare, condiţiile de participare şi informaţiile despre ce trebuie să conţină dosarul le regăsiţi aici:
http://www.cdep.ro/pls/personal/resurse_umane2015.concurs?idc=1300&par=1