De secole întregi se cunosc proprietățile relaxante ale marijuanei. Mulți oameni afirmă că marijuana ar trebui să fie legalizată în scopuri medicale, deoarece această plantă conține chimicale care ajută la tratarea multor boli și simptome.
Un comitet consultativ al Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) a recomandat în unanimitate aprobarea unui medicament pentru epilepsie, al carui ingredient activ – cannabidiol – este un compus non-halucinogen ce se găsește în marijuana.
Cannabidiolul, denumit și CBD, este unul dintre cele peste 80 de substanțe active de canabinoizi, dar spre deosebire de tetrahidrocanabinol sau THC, acesta nu conține substanțe psihoactive care îl fac pe utilizator sa fie la „înălțime”. FDA a aprobat versiuni sintetice ale unor substanțe chimice cannabinoide găsite în planta de marijuana pentru alte scopuri, inclusiv reducerea durerii în cancer.
Epidiolex este un medicament lichid dezvoltat de GW Pharmaceuticals PLC pentru tratamentul a două forme rare de epilepsie: sindromul Lennox-Gastaut și sindromul Dravet. Ambele afecțiuni debutează în copilărie, uneori provocând convulsii la pacienți în vârstă de doar șase luni. Majoritatea pacienților cu aceste maladii au crize convulsive zilnice, în ciuda tratamentului, riscând dizabilități de dezvolatare, leziuni serioase și deces prematur.
Compania farmaceutică a prezentat rezultatele a trei studii Epidiolex efectuate pe o perioadă de 14 săptămâni. Două dintre acestea s-au concentrat asupra pacienților cu sindrom Lennox-Gastaut, cealaltă asupra celor cu sindrom Dravet.
În general, medicamentul a scăzut frecvența crizelor epileptice la pacientii cu Lennox-Gastaut si crizele convulsive (cele care implica întregul organism) la pacienții cu sindrom Dravet cu mai mult de 40%. Printre reacțiile adverse s-au numărat somnolența, febra și posibilitatea unei leziuni hepatice ca urmare a utilizării pe termen lung a medicamentului.
În prezent, nu există medicamente pe piață specifice pentru a trata sindromul Dravet. Deși există șase medicamente pentru a trata Lennox-Gastaut, medicamentele nu sunt întotdeauna eficiente.
Adolescentul Sam Vogelstein este prima persoană care a experimentat medicamentul Epidiolex.
,,Am avut crize convulsive timp de 10 ani. Părinții mei mi-au spus că au fost momente când am avut crize și de 100 de ori pe zi. Am început Epidiolex acum cinci ani. Nu mai am crizele epileptice de mai bine de doi ani. Acest medicament mi-a schimbat viața”, a spus tânărul, în vârstă de 16 ani, din Berkeley, California, în cadrul reuniunii FDA, potrivit Forbes.
Aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie, fiind una dintre cele mai comune boli neurologice la nivel mondial. O treime dintre americani care au epilepsie nu au găsit terapii care să le controleze crizele epileptice, potrivit Fundației Epilepsy. Aceasta reprezintă aproximativ 1 milion de familii. Asemenea lui Sam Vogelstein, aceștia ar putea descoperi că Epidiolex este medicamentul care le-a schimbat viața.
Și, deși este destinat tratării epilepsiei, Epidiolex ar putea fi prescris pentru alte afecțiuni, cum ar fi artrita și scleroza multiplă (SM), care s-au dovedit în studii că pot fi tratate cu cannabidiol.
Dacă FDA este de acord cu recomandarea comitetului și aprobă medicamentul, Epidiolex va fi primul medicament pe bază de prescripție din Statele Unite ce este extras din marijuana.
Canabisul poate fi soluția salvatoare în tratarea bolilor precum epilepsia sau în cazul bolilor incurabile.