Sursa foto: The Guardian
Zion Harvey a devenit primul copil din lume care a primit un dublu transplant de mâini, în cadrul unei proceduri care revoluționează lumea medicală. După o intervenție chirurgicală complexă, ce a durat 11 ore, copilul de numai opt ani și-a câștigat locul în istoria medicinei.
Acum, la doi ani de la această procedură inovatoare, băiatul din Mayland, Statele Unite, un împătimit al sportului, se bucură de o viață activă și independentă, putând să facă lucruri care până nu demult îi erau imposibile. De exemplu, să joace baseball.
,,La 18 luni, după transplant, copilul și-a depășit capacitatea de adaptare anterioară… El este capabil să scrie, să mănânce, să se îmbrace singur și să facă lucrurile mai eficient decât le putea face înainte de transplant „, spune echipa de medici de la Spitalul de Copii din Philadelphia. Aceștia au catalogat transplantul ca fiind un succes deplin, afirmând cu convingere că și alți copii ar putea beneficia de cunoștințele acumulate.
Zion a fost nevoit să se bazeze pe alții după ce mâinile și picioarele i-au fost amputate în primii ani ai copilăriei, atunci când el a contractat o infecție bacteriană care s-a transformat în cangrenă. Ca urmare a eforturilor organismului său de a lupta împotriva infecției, rinichii i-au cedat, astfel că doi ani mai târziu a primit un rinichi de la mama lui.
Succesul tratamentului și rezistența manifestată de către tânărul beneficiar au făcut din acesta candidatul perfect pentru a încerca ceva mult mai riscant – un transplant de mâini și antebrațe.
În iulie 2015, băiatul a fost supus acestei intervenții revoluționare, care a implicat o echipă medicală, formată din 40 de oameni. Aceștia au folosit tije şi şuruburi metalice pentru a ataşa oasele pacientului de cele ale mâinilor primite de la donator, un copil tot de opt ani.
Doctorul Sandra Amaral, de la Spitalul de Copii din Philadelphia unde Zion a fost tratat, a spus că starea acestuia continuă să se îmbunătățească.
„Studiile noastre arată că transplantul de mână este posibil, atunci când este efectuat cu atenție și susținut de o echipă de chirurgi, specialiști în transplant, terapeuți ocupaționali, echipe de reabilitare, asistenți sociali și psihologi”, a spus ea. Chiar dacă rezultatele au fost pozitive, această intervenție a fost una dificilă. Organismul lui Zion a respins de opt ori mâinile, însă de fiecare dată doctorii au reușit să găsească un remediu. Baiatul continuă să ia medicamente imunosupresoare.
Deși Zion a suferit ședințe chinuitoare de fizioterapie și tratamente severe, el are o atitudine pozitivă și plină de recunoștință.
„Singura diferență este că în loc de nicio mână, am două mâini. În rest, totul este la fel. Sunt în continuare acelaşi copil fără mâini pe care toată lumea l-a cunoscut”, a spus Zion.
,,Îi datorez totul mamei mele, pentru că ea m-a ajutat atunci când treceam prin cele mai dificile momente din viața mea”, a mai adăugat el.
Acest băiat remarcabil ne dă o lecție de curaj și determinare, fiind o sursă de inspirație pentru cei din jur. În plus, tehnicile medicale inovatoare ne oferă speranța unui viitor promițător.