Pandemia de COVID-19 a schimbat radical viața oamenilor. Dincolo de consecințele asupra sănătății, pandemia a avut un impact puternic asupra ocupării forței de muncă. Criza pieței muncii este o realitate, iar cele mai afectate de aceasta sunt persoanele cu dizabilităţi.

Pornind de la ideea că tinerii cu dizabilităţi trebuie să-şi descopere abilităţile şi să fie integrați pe piața muncii, a fost lansat proiectul  ,,Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”. Proiectul, cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, se adresează tinerilor cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi, companiilor, specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată. LEAD este derulat de un consorţiu transnaţional condus de către Fundatia Health Action Overseas România (HAO), din care mai fac parte parteneri din alte trei ţări: Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania), Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia) şi Status Employment (Marea Britanie), în calitate de partener expert.

Prin implementarea proiectului LEAD se urmărește creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor în ceea ce priveşte dificultăţile și obstacolele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în demersul lor de a obţine un loc de muncă, conceptul de adaptare rezonabilă a locurilor de muncă, drepturile persoanelor cu dizabilități, beneficiile acordate de stat firmelor care angajează tineri cu dizabilităţi, avantajele de a integra persoane din această categorie socială.

,,De ce ar angaja o firmă o persoană cu dizabilităţi? Pentru că, pe de o parte, beneficiază de facilităţi fiscale deloc de neglijat. Aş aminti, de exemplu, subvenţia de 2250 lei/lună, acordată de stat timp de un an şi jumătate, pentru fiecare persoană cu dizabilitate, absolventă a unei instituţii de învăţământ, angajată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni. Pe de altă parte, apelând la programul nostru de angajare asistată, serviciile de recrutare, pre-screening și de formare și sprijin la locul de muncă sunt oferite gratuit, în condiţiile în care pe piaţa de profil aceste servicii se ridică la circa 600 de euro/persoană”, spune Nicolae Dobrescu, director executiv al Fundaţiei Health Action Overseas Romania (HAO) şi managerul proiectului ,,Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”

Nicolae Dobrescu precizează că și în perioada pandemiei sunt firme care continuă să angajeze tineri cu dizabilităţi.

,,Chiar şi în plină criză sanitară şi economică, sunt angajatori care continuă să integreze în echipele lor tineri cu dizabilităţi. Spre bucuria noastră, vorbim nu numai de companii multinaţionale cunoscute, care au o politică bine conturată în domeniul responsabilităţii sociale, ci şi de firme locale, mici şi mijlocii, din domenii de activitate diverse, de la producţie, până la comerţ şi alimentaţie publică. În plus, cei mai mulţi dintre beneficiarii noştri, angajaţi înainte de pandemie, şi-au păstrat locul de muncă. Atât angajatorii, cât şi tinerii cu dizabilităţi au beneficiat, inclusiv în perioada pandemiei, de servicii de angajare asistată furnizate de echipa noastră, în cadrul proiectului LEAD”,  a declarat Nicolae Dobrescu.

Datorită proiectului LEAD, 265 de tineri cu dizabilităţi, dintre care 124 din România, au beneficiat de asistenţă în identificarea abilităţilor şi intereselor profesionale, de elaborarea profilelor vocaţionale şi de identificarea unor oportunităţi de dezvoltare a carierei. De asemenea, 72 de tineri, dintre care 40 în România, au fost angajaţi şi benficiază de sprijin în procesul de integrare la locul de muncă, 28 de tineri dintre care 18 din România au fost implicaţi în activităţi de voluntariat, iar 58 din tineri dintre care 18 în ţara noastră au fost înscrişi la cursuri de formare profesională. 

În plus, în cadrul proiectulu se acordă o atenţie deosebită părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi. Astfel, aceştia beneficiază, până la sfârșitul anului 2021, de un pachet de instruire dedicat, validat în perioada iunie-iulie a.c., care le oferă informaţii practice menite să-i ajute să-și susțină copiii în accesarea serviciilor şi tipurilor de suport disponibile pentru integrarea acestora pe piaţa muncii.

Prin intermediul unor astfel de proiecte, tinerii cu dizabilități vor avea şanse reale de a se angaja și de a se integra din punct de vedere social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.