Miercuri, 27 ianuarie 2021, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind aprobarea Metodologiei de selectare și finanțare a proiectelor în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități pentru anul 2021.
,,Proiectele finanțate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, denumită în continuare Autoritatea finanțatoare, din fonduri publice alocate de la bugetul de stat cu această destinație prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, sunt menite să determine creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și vor respecta prevederile Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități ratificată prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 și semnată de România la 26 septembrie 2007”, se arată în proiectul de Ordin.
Potrivit proiectului de Ordin, pot primi fonduri necesare finanțării proiectelor, organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, acreditate ca furnizori de servicii sociale. Proiectele pot fi realizate în nume propriu sau în parteneriat cu alți furnizori de servicii sociale publici sau privați, acreditați în condițiile legii.
Sunt finanțate proiecte ce corespund obiectivului specific: prevenirea instituţionalizării prin înfiinţarea și/sau diversificarea de servicii sociale acordate care să răspundă nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi, stabilit de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, denumită în continuare Autoritate finanțatoare.
Conform proiectului, printre activitățile eligibile se numără înfiinţarea și dezvoltarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro, servicii de asistență și suport, corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilităţi.
Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecției publice de proiecte, organizată de către Autoritatea finanțatoare. Etapele procedurii de selecție sunt:
- publicarea programului anual pentru acordarea finanţărilor nerambursabile;
- publicarea anunțului de participare;
- publicarea, de către Autoritatea finanțatoare, pe site-ul propriu: www.andpdca.gov.ro, a documentației pentru elaborarea și prezentarea propunerii de proiect;
- prezentarea propunerilor de proiecte la registratura Autorității finanțatoare;
- verificarea eligibilităţii, înregistrării şi a îndeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnică şi financiară;
- evaluarea propunerilor de proiecte;
- comunicarea rezultatelor;
- încheierea contractului sau contractelor de finanţare nerambursabilă;
- publicarea anunțului de atribuire a contractului sau contractelor de finanțare nerambursabilă.
Proiectele vor cuprinde informaţii despre scopul, obiectivele specifice, activităţile, costurile asociate şi rezultatele urmărite, evaluabile pe baza unor indicatori precişi, a căror alegere este justificată.
Numărul de solicitanți la sesiunea de selecție publică de proiecte nu este limitat. Autoritatea finanțatoare va repeta procedura de selecție de proiecte în cazul în care există un singur participant.
,,Documentația pentru elaborarea și prezentarea propunerii de proiect este aprobată prin ordin al conducătorului Autorității finanțatoare și cuprinde informații generale privind Autoritatea finanțatoare, cerințele minime de calificare solicitate de Autoritatea finanțatoare și documentele care urmează să fie prezentate de solicitant pentru îndeplinirea cerințelor respective, termenii de referință, instrucțiuni privind datele-limită care trebuie respectate și formalitățile care trebuie îndeplinite, instrucțiuni privind modul de elaborare și de prezentare a propunerii tehnice și financiare, informații privind criteriile aplicate pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă și modelul contractului de finanțare nerambursabilă”, se mai arată în proiect.
Potrivit proiectului de Ordin, orice persoană juridică fără scop patrimonial care dorește să depună o propunere de proiect în cadrul sesiunii de selecție are dreptul de a solicita şi de a primi clarificări din partea Autorităţii finanţatoare, care are obligaţia de a transmite răspuns la orice solicitare de clarificări, dar numai la acele solicitări primite cu cel puţin 6 zile înainte de data limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
Propunerea de proiect se depune la sediul Autorității finanțatoare din municipiul București, Bulevardul Magheru nr. 7, sectorul 1, cod poștal 010322, până la data-limită prevăzută în anunțul de participare, cu respectarea cerințelor din documentația pentru elaborarea și prezentarea propunerii de proiect.
,,Componența nominală a comisiei de evaluare a proiectelor, denumită în continuare comisie, se stabilește prin ordin al conducătorului Autorității finanțatoare. Proiectele depuse sunt selectate de comisie în termen de 25 de zile calendaristice de la data deschiderii propunerilor de proiect. În cazuri temeinic motivate, Autoritatea finanțatoare poate prelungi perioada de evaluare, iar prelungirea perioadei de evaluare se aduce la cunoştinţa solicitanților implicaţi în procedură în termen de maximum două zile. Comisia întocmește și înaintează conducătorului Autorității finanțatoare, spre aprobare, raportul în vederea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă, precum și cuantumul finanțării ce urmează a fi acordat fiecărui proiect, în limita fondurilor publice alocate în acest sens. Rezultatul selecției se comunică în scris solicitanților, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data aprobării raportului comisiei, cu precizarea motivelor respingerii, iar depunerea contestațiilor se poate face în cel mult 7 zile de la data comunicării rezultatelor”, precizează autorii proiectului de Ordin.
Potrivit sursei citate, contractele de finanțare nerambursabilă se încheie între Autoritatea finanțatoare, în calitate de finanțator, și solicitant, în calitate de beneficiar, și se semnează în termen de cel puţin 15 zile calendaristice de la comunicarea privind rezultatul selecției propunerilor de proiecte. Existența unor surse de finanțare, altele decât cele ale Autorității finanțatoare și ale solicitantului, îl obligă pe solicitant la menționarea explicită a acestora, a destinației fondurilor și a cuantumului resurselor atrase.
Monitorizarea implementării proiectelor și verificarea rapoartelor financiare referitoare la fondurile alocate pentru fiecare proiect din cadrul finanțării nerambursabile în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități se asigură de către Autoritatea finanțatoare.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 27.01.2021 – 05.02.2021.
Documentația pentru elaborarea și prezentarea propunerilor de proiecte de către ONG-uri va fi disponibilă pe websiteul www.andpdca.gov.ro, după aprobarea Ordinului de Ministru.
Puteți consulta proiectul de ordin aici: