Din 2013 până în 2016 proiectul DISCIT a examinat modul în care poate fi atinsă participarea deplină și activă a persoanelor cu dizabilități în societate și economie. Proiectul a avut ca scop generarea de noi cunoștințe care să permită Uniunii Europene (UE), statelor sale membre și țărilor europene afiliate să concretizeze acest drept pentru persoanele cu handicap, în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD ONU), informează EDF.
La 9 noiembrie 2017, cercetătorii, organizațiile persoanelor cu dizabilități și factorii de decizie s-au reunit la Oslo, Norvegia, pentru a discuta implicațiile concluziilor proiectului DISCIT pentru viitoarele politici privind persoanele cu dizabilități. Seminarul s-a axat pe eliminarea barierelor pentru o cetățenie activă prin implicarea persoanelor cu handicap în Europa. A fi un ,,cetățean activ” implică exercitarea drepturilor și obligațiilor sociale, bucurându-se de alegere și autonomie, precum și participarea la procesele politice de luare a deciziilor, care sunt importante pentru viața cuiva.
,,DISCIT a demonstrat modul în care conceptul de cetățenie activă poate ajuta factorii de decizie din UE și din statele membre să precizeze înțelesul «participării depline și eficiente în societate, în condiții egale cu ceilalți», în conformitate cu CRPD”, a explicat Bjørn Hvinden, coordonatorul proiectului.
Concluziile proiectului DISCIT demonstrează diferențe semnificative în politicile privind persoanele cu dizabilități dintre statele membre ale UE. Aceste diferențe oferă terenul pentru o mai bună învățare a politicilor între diferite țări. Constatările demonstrează, de asemenea, că, pentru a obține o cetățenie mai activă a persoanelor cu handicap, UE trebuie să stimuleze statele membre și statele asociate să își recalibreze politicile privind persoanele cu dizabilități.
Concluziile indică faptul că în multe țări europene, sistemele de securitate socială legate de dizabilități nu ajută oamenii să scape de sărăcie. Majoritatea țărilor europene au încă multe de făcut în ceea ce privește îmbunătățirea disponibilității și calității serviciilor din cadrul comunității, prevenind instituționalizarea și facilitând viața independentă, precum și participarea deplină în societate, în condiții egale cu ceilalți. Situația este și mai dificilă pentru persoanele cu dizabilități multiple sau severe. În plus, implementarea Directivei privind egalitatea în domeniul ocupării forței de muncă la nivel național este deseori slabă și nesistematică. Unele țări europene ar putea oferi, într-o măsură mai mare, subvenții salariale și rambursarea costurilor angajatorilor legate de asigurarea a unei locuințe rezonabile.
Constatările proiectului mai menționează că politicile naționale existente sunt insuficiente și prea fragmentate pentru a asigura accesibilitatea pentru toți, inclusiv persoanele cu dizabilități. Toate țările europene trebuie să depună mai multe eforturi pentru punerea în aplicare a CRPD pe care au ratificat-o și să implice organizațiile persoanelor cu handicap în identificarea și planificarea etapelor următoare. Angajamentele pe care aceste țări le au în cadrul CRPD nu au fost încă îndeplinite.
,,Implicarea persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor lor reprezentative în realizarea priorităților politice, conceperea și evaluarea obiectivelor și măsurilor politicii privind dizabilitatea este esențială. Factorii de decizie politică ar trebui să acorde o atenție deosebită posibilităților de alegere, autonomiei și influenței pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și persoanele cu probleme de sănătate mintală”, a declarat Rune Halvorsen, co-editor și co-organizator al proiectului DISCIT.
,,Este esențial ca viitoarele proiecte finanțate de UE privind chestiunile legate de handicap să urmeze exemplul DISCIT în ceea ce privește integrarea abordării bazate pe drepturile omului și să faciliteze implicarea persoanelor cu handicap și a organizațiilor lor reprezentative”, a adăugat responsabilul EDF cu serviciile inovative și noile tehnologii, Alejandro Moledo.
Concluziile și recomandările strategice ale proiectului DISCIT sunt utile pentru a lua în considerare toate inițiativele UE care vizează consolidarea drepturilor sociale, cum ar fi: Pilonul european al drepturilor sociale, negocierile privind Actul european al accesibilității, implementarea Directivei privind accesibilitatea web etc.
Pentru mai multe informații despre proiectul DISCIT, vizionați clipul de mai jos: