Potrivit Secretarului de stat Cristian Grasu, se ia în calcul posibilitatea ca reprezentanții pacienților să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.
„Dânșii au cerut, eu voi fi interfața cu ministerul și voi da mai departe toate aceste solicitări către grupul de lucru care s-a ocupat de scrierea acestui ordin. Solicitările vor fi tratate cu toată seriozitatea și, ținând cont de antecedente, de comisia de bioetică, bănuiesc că cel mai sigur așa se va întâmpla”, a declarat Cristian Grasu, la dezbaterea publică organizată de MS privind proiectul de ordin referitor la componența, atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a propus MS să publice pe site-ul Ministerului Sănătății rezumatele tuturor ședințelor și temele discutate, iar domnul Grasu a afirmat că este “de bun simț” punerea în aplicare a acestei propuneri.
Potrivit acestuia, comisiile de specialitate funcționează, în prezent, la cota de avarie.
„Foarte mulți, 43 de medici au renunțat, și-au dat demisia, între decembrie 2016 și martie 2017. În contrapartidă, până la 1 martie s-au înscris 17 persoane pentru 59 de comisii. Într-o comisie sunt cel puțin șase membri”, a explicat Grasu.
“Creșterea numărului de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății de la 28 la 59 reprezintă un real beneficiu pentru pacienți. Mai multe comisii înseamnă disecarea patologiilor în sistemul de sănătate publică, deciziile vor veni mai repede iar pacienții nu sunt puși în situația să aștepte”, a ținut să menționeze Cezar Irimia, președintel Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.