Echipa României a reușit o performanță excepțională, clasându-se pe locul al cincilea la Olimpiada de șah pentru persoane cu deficiențe de vedere, care a avut loc în insula Rhodos din Grecia, în perioada 16-26 octombrie 2021, anunță Asociația Nevăzătorilor din România (ANR).
,,Cotată a zecea pe grila de start, formația noastră a avut o evoluție care a depășit cele mai optimiste așteptări, înregistrând patru victorii (cu Grecia, Israel, Franța și Lituania), trei meciuri egale (cu Ungaria, Spania și Macedonia de Nord) și doar două înfrângeri (cu Ucraina și Suedia)”, au precizat reprezentanții ANR.
Potrivit sursei citate, cei patru componenți ai reprezentativei României, artizanii acestei mari performanțe, au fost, în ordinea meselor la care au jucat, Dacian-Mihail Pribeanu (din Călimănești – Vâlcea, căpitanul echipei), Gheorghe Bratu (din Buzău), Alexandru Piroșca (din Sovata – Mureș) și Ciprian-Iulian Strete (din Târgu Mureș), însoțiți de Sorin Lăpădatu, reprezentantul Asociației Nevăzătorilor din România și vicepreședintele Comitetului Național Paralimpic. Din cauza problemelor financiare, lotul nu a cuprins și o rezervă, așa cum ar fi fost normal, motiv pentru care toate meciurile au fost jucate în aceeași formulă, ceea ce face cu atât mai valoros rezultatul obținut.
Olimpiada este cea mai importantă competiție șahistă rezervată deficienților de vedere. Ea se desfășoară o dată la patru ani, sub auspiciile Federației Internaționale de Șah pentru Nevăzători (International Braille Chess Association).
La această a XVI-a ediție, au luat parte 22 de țări de pe trei continente (Europa, America și Asia). În ierarhia finală, titlul a revenit de o manieră categorică Rusiei, principala favorită, care a câștigat toate cele nouă confruntări, podiumul fiind completat de Polonia și de Serbia, în vreme ce pe poziția a patra s-a situat Germania, la egalitate de puncte cu România. Primele 16 clasate la această întrecere se califică pentru Campionatul Mondial pe Echipe, care va avea loc în 2022, în Macedonia de Nord.
,,Se impune subliniat faptul că, în condițiile în care Asociația Nevăzătorilor din România nu a mai beneficiat în anul 2021 de susținere financiară din partea statului pentru activitățile sportive, participarea echipei noastre la Olimpiadă a fost posibilă exclusiv grație sprijinului oferit de către Federația Română de Șah și de către Comitetul Național Paralimpic. Tocmai de aceea, ținem ca, în numele sportivilor deficienți de vedere, să mulțumim călduros celor două foruri a căror implicare decisivă a făcut posibil acest rezultat de prestigiu”, au mai transmis reprezentanții ANR.