Rolul vitaminei D, în contextul pandemiei de coronavirus, pare să fie din ce în ce mai important pe măsură ce apar noi studii.
Un studiu preliminar, realizat de cercetători, a arătat că nivelul scăzut de vitamina D din organism crește riscul ca o persoană să moară de COVID-19, după ce contractează virusul.
Cercetătorii de la Queen Elizabeth Hospital Trust Trust și Universitatea din East Anglia, Marea Britanie, conduși de cercetătorul român Petre Cristian Ilie, au comparat nivelurile medii de vitamina D în 20 de țări europene cu rata de infecție cu COVID-19 și mortalitatea.
Rezultatul a dezvăluit o corelație convingătoare, astfel că țările cu un nivel scăzut de vitamina D au fost, de asemenea, țările cu cea mai mare mortalitate și rate de infecție cu COVID-19.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o corelație puternică între nivelurile de vitamina D și ,,furtuna de citokine”, care este un fenomen hiper-inflamatoriu, cauzat de un răspuns necontrolat al sistemului imunitar.
,,Furtuna de citokine poate deteriora grav plămânii și poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută și, ulterior, la moartea pacienților. Aceasta pare să fie cea care ucide majoritatea pacienților cu COVID-19, și nu virusul în sine”, a spus Ali Daneshkhah, cercetător asociat la Școala de Inginerie McCormick din Northwestern.
Cercetătorii au subliniat că vitamina D nu doar îmbunătățește sistemul nostru imunitar înnăscut, ci și împiedică sistemul noastru imun să devină hiperactiv. Acest lucru înseamnă că nivelurile normale de vitamina D ar putea proteja pacienții împotriva complicațiilor severe, cauzate de COVID-19.
„Nu va împiedica un pacient să contracteze virusul, dar poate reduce complicațiile și poate preveni moartea celor infectați”, au precizat autorii studiului.
Aceștia recomandă suplimentarea cu Vitamina D pentru a proteja împotriva complicațiilor generate de COVID-19.
Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi, în timp ce persoanelor în vârstă (peste 70 de ani) li se recomandă să consume 800 UI zilnic.
Putem obține vitamina D nu doar din ceea ce mâncăm, ci și prin propriul nostru organism, atunci când ne expunem la lumina soarelui. O dietă bogată în vitamina D poate include lapte, brânzeturi, iaurt, ouă, cereale, ciuperci și pește gras (hering, somon, ton).
Carantina limitează în această perioadă expunerea la soare, motiv pentru care oamenii de toate vârstele ar trebui să suplimenteze aportul de vitamina D, în special cei în vârstă.