În ultimul timp, tehnologia a avansat extrem de mult, încât este prezentă în tot mai multe sfere ale vieții cotidiene. Oferind un viitor mai luminos pentru persoanele cu dizabilități, scaunele rulante autonome sunt acum la orizont.
După ce au dezvoltat vehicule de golf autonome și mașini electrice, cercetătorii de Universitatea Singapore și MIT au inventat și prezentat un scaun rulant autonom în cadrul unui spital. Acest dispozitiv ingenios este o extensie a scuterului autonom, lansat de MIT, în urmă cu doi ani –dovadă a succesului echipei Singapore-MIT Alianța pentru Cercetare și Tehnologie (SMART), o colaborare între cercetătorii de la MIT și Singapore.
În fruntea acestui proiect inovator se află o româncă, Daniela Rus, profesor de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi Inteligenţă Artificială (CSAIL) la MIT. Ea a afirmat că tehnologia autonomă dezvoltată aici ar putea fi aplicată dispozitivelor cu greutate redusă, cum ar fi scuterele și scaunele rulante autonome. Acest proiect a durat timp de un an și jumătate. Scaunul rulant autonom are rolul de a oferi un grad ridicat de independență și mai mult control persoanelor cu dizabilități, sporind ușurința și confortul lor în viața de zi cu zi. Spre deosebire de scaunele rulante convenționale sau electrice, oamenii nu trebuie să se mai concentreze pe controlul dizpozitivului în timpul unei călătorii. În schimb, ei pot doar să se pună pe scaun, să introducă destinația dorită, iar scaunul va trimite destinația către sistemul dezvoltat de SMART și va reface traseul cel mai eficient. Ulterior, el va transfera în mod autonom oamenii către destinațiile lor fără alte instrucțiuni și fără să fie nevoie de cineva care sa-i împingă.
În timpul călătoriei, scaunul rulant autonom folosește senzori pentru a identifica mediul înconjurător și pentru a compara ceea ce vede cu ceea ce arată harta. Când vehiculul întâmpină obstacole și alte persoane neînregistrate pe hartă în timp real, acesta va reacționa și îi va ocoli. Dr. Daniela Rus consideră că această tehnologie inovatoare ar putea aduce o mai mare flexibilitate și mai multă mobilitate persoanelor cu dizabilități și, în același timp, ar ușura munca doctorilor și a asistentelor care s-ar putea concentra mai mult pe îngrijirea pacientului și mai puțin pe munca de logistică: dacă au obiectele necesare și personalul adecvat la locul potrivit.
,,Când am vizitat mai multe comunități de pensionari, am realizat că o bună mobilitate contribuie la creșterea calității vieții. Vrem să ajutăm oamenii să se deplaseze cu ușurință”, spune dr. Daniela Rus, prima femeie director al celui mare laborator de cercetare al MIT.
Scaunul rulant autonom are următoarele funcții:
- Este controlat complet de un computer de bord.
- Utilizează trei senzori LIDAR pentru a detecta obstacolele.
- Are șase roți ceea ce îl face foarte stabil.
- Are capacitatea de a trece cu ușurință prin spații strâmte, cum ar fi rampele înguste, holurile și ușile.
- Poate să efectueze o mișcare de 360 de grade.
Scaunul inovator nu este special doar pentru spitale, ci și pentru alte locuri, cum ar fi centrele comerciale sau parcurile de distracții pentru persoanele cu dizabilități. Acesta ar putea ajuta mai multe persoane cu dizabilități să iasă și să vadă lumea.