Forumul european pentru persoanele cu dizabilități (EDF) și alte 19 organizații solicită ca factorii de decizie din UE să emită un act puternic și semnificativ pentru a proteja drepturile persoanelor cu handicap, deoarece mai multe state membre încearcă să elimine elemente esențiale.
În data de 26 septembrie, aceste organizații au publicat o scrisoare deschisă, îndemnând statele membre să îmbunătățească în mod semnificativ Actul european privind accesibilitatea înaintea următoarelor negocieri din 2 octombrie. Mai jos este redată scrisoarea deschisă către instituțiile UE:
,,În numele a peste 80 de milioane de europeni cu dizabilități și a 190 de milioane de persoane în vârstă de peste 50 de ani, noi, subsemnații, solicităm liderilor UE să convină asupra unui Act european privind accesibilitatea ambițios înainte de 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.
Propunerea Comisiei Europene pentru un Act european privind accesibilitatea, publicată în 2015, a fost un răspuns la cererile a milioane de europeni. Cereri care durează de mai bine de zece ani. A fost un început bun, dar acum am obosit să tot așteptăm adoptarea sa.
Solicităm tuturor instituțiilor UE să ajungă la un acord politic înainte de Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, din 3 decembrie. Această zi marchează, de asemenea, trei ani și o zi de la publicarea propunerii.
Acordul trebuie să asigure un Act privind accesibilitatea, puternic, eficient și care să reziste probei timpului.
Solicităm acoperirea unei game largi de cerințe privind accesibilitatea, în special în următoarele domenii:
• Servicii de urgență pe deplin accesibile: aceasta este o problemă de viață sau de moarte. Milioanelor de europeni le este refuzată asistența medicală rapidă și de salvare a vieții. Actul trebuie să asigure accesul universal al serviciilor de urgență.
• Includerea microîntreprinderilor: până la 93% din produse și servicii sunt create de microîntreprinderi. Este esențial a avea acele produse prevăzute de Actul european privind accesibilitatea.
• Includerea accesibilității în achizițiile publice, fondurile UE și reglementarea TEN-T: dorim ca Legea accesibilității să se aplice achizițiilor publice, fondurilor UE și TEN-T. 16% din PIB-ul european este generat de achizițiile publice. Autoritățile și oficiile publice ocupă până la 30% din forța de muncă, generând astfel un imens potențial de inovare. Achizițiile publice pot oferi stimulente pentru noile evoluții în domeniul accesibilității.
• Accesibilitatea mediului construit: Actul acoperă multe produse digitale și servicii importante, dar nu și mediul construit care le înconjoară. Aceasta înseamnă că multe produse și servicii vor rămâne inaccesibile, chiar dacă respectă Actul accesibilității. Este esențial ca acesta să includă mediul construit. Prin urmare, solicităm o prevedere obligatorie privind mediul construit în textul final.
• Accesibilitatea transportului urban: transportul urban accesibil este important. Milioane de europeni se bazează pe transportul public pentru a-și duce viața de zi cu zi. Ei îl folosesc pentru a merge la serviciu, pentru a merge la spital, pentru a se întâlni cu prietenii. Persoanele cu dizabilități trebuie să aibă același drept. Trebuie să aibă același acces.
Solicităm în mod special tuturor statelor membre care se opun cel mai mult îmbunătățirilor să-și depășească obiecțiile. Ei trebuie să garanteze dispoziții puternice care să îmbunătățească viața nu numai a celor peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități și a celor 190 de milioane de persoane în vârstă de 50 de ani și peste, ci și a tuturor europenilor.
Cu stimă,
Forumul european pentru persoanele cu handicap”
Comisia Europeană dorește ca Actul să fie adoptat în acest an. EDF a dorit ca Actul să fie adoptat cu ani în urmă, pentru a face o diferență reală. De aceea, 20 de organizații, printre care Forumul european pentru persoanele cu dizabilități, Platforma AGE și ANEC, s-au reunit acum.
,,Un act puternic nu este o dorință, este o nevoie. Statele membre, în special 3, pun banii înaintea oamenilor. Ei pun vieți în pericol prin diluarea Actului. Răbdarea și diplomația noastră au limite. Știm care sunt țările în spatele acestei situații. Dacă în curând nu vom vedea o schimbare reală, publicul va ști de asemenea”, a afirmat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.
,,Actul nu inventează noi drepturi. Toate statele membre au semnat deja un tratat al ONU care solicită accesibilitatea. UE acționează doar asupra acesteia. Este meschin să diluezi Legea. „
Sunt programate două reuniuni de negociere: 2 octombrie și 8 noiembrie. Sunt așteptate progrese semnificative în ambele.
e nevoie de-,acces liber la studii medii si superioare si pe piata muncii- un salariu minim ,-de o pensie minima si de indemnizatii minime stabilite in euro,la nivel European,pe baza unui cos de consum si de cheltuieli lunare pentru persoanele cu handicap,familiile lor si pentru insotitoriilor,restul sant vorbe= o lege cadru europeana obligatory pe teritoriu statelor member,avem parte doar dezecide congrese cu rezultate zeredin pacate !!!