SESIZARE PUBLICĂ. Abuzurile de la Primăria Nicorești la adresa persoanelor cu dizabilități continuă! Câte astfel de cazuri vor mai fi dacă plata indemnizațiilor sau asistenților personali va fi făcută de la bugetele locale?

FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale sesizează public: Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ANPD- Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Finanțelor Publice cu privire la abuzurile făcute de primarul comunei Nicorești, Ionel Boghiu, care consideră persoanele cu dizabilități o povară a bugetului local. Acesta refuză să elibereze unei tinere cu dizabilități- Porumbaru Mihaela Florica, o adeverință cu privire la rolul agricol, în vederea schimbării cărții de identitate a acesteia, pănă ce tânăra nu demostrează că primește drepturile de persoană cu dizabilități de la primăria localității în care s-a născut, așa cum rezultă chiar din răspunsul formulat oficial de către Primăria Nicorești, Galați.

Primarul Ionel Boghiu încalcă astfel atât art. 25 alin. (2) din Constituția României, care menționează că “fiecărui cetățean îi este asigurat dreptul de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de-a emigra, precum și de-a reveni în țară“ cât și Drepturi fundamentale ale omului, garantate prin legislația națională împotriva tuturor formelor de discriminare, care menționează explicit dreptul la liberă circulaţie şi la alegerea reşedinţei fără nici un criteriu discriminatoriu.

Mihaela este o tânără cu dizabilități, imobilizată în scaunul cu rotile (certificatul de handicap nr. 4656/11.11.2017), încadrată în gradul de handicap “grav”, cu dreptul de-a avea un asistent personal, care s-a născut și a locuit în municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița, până la vârsta de 14 ani. Mihaela s-a mutat la Iași, pentru a urma cursurile liceale. După absolvire și o perioadă de aproximativ 2 ani petrecuți în Irlanda, s-a stabilit în comuna Nicorești, județul Galați, la sediul unei organizații umanitare, membru al FONSS, Asociația United Cristian Aid Bunul Samaritean.

Din luna februarie 2018, tânăra și-am stabilit în mod legal reședința în comuna Nicorești, județul Galați, viza de pe cartea de identitate fiind valabilă pentru o perioadă de un an.

În condițiile în care, la data de 12 februarie 2019, tinerei îi expiră viza de reședință în comuna Nicorești și dat fiind faptul că nu mai are nicio legătură cu localitatea în care s-a născut, Mihaela a decis să se stabilească definitiv în Nicorești și a început demersurile de schimbare a documentelor de identitate în acord cu situația de fapt. Din păcate, s-a izbit de faptul că Primăria Nicorești, prin reprezentantul său ales, o împiedică abuziv să-și stabilească domiciliul în Nicorești.

La solicitarea tinerei către Primăria Nicorești, i se răspunde prin adresa nr. 639/30.01.2019:

”După cum știți în anul 2018, în ultimele trei luni nu au fost achitate la timp indemnizațiile și salariile asistenților personali, din cauză că numărul beneficiarilor a crescut în cursul anului, iar veniturile nu au fost suficiente. Prin urmare nu dorim să mai ajungem în această situație și în anul 2019.

În consecință, Primăria Nicorești nu va elibera niciun act pentru prelungirea reședinței sau stabilirea domiciliului doamnei (…) iar bugetul local al comunei nu va susține astfel de cheltuieli.

Primăria Nicorești nu vă îngrădește dreptul la liberă circulație, mai exact nu vă interzicem să locuiți pe raza acestei comune, însă pentru a putea locui aici veți primi viza de reședință, doar după ce veți intra în drepturi la primăria dvs de domiciliu, cu indemnizație sau asistent personal. (…) datorită constrângerilor bugetare nu putem accepta persoane din alte localități/județe decât cele ce deja locuiesc pe raza comunei pentru a le plăti indemnizații sau alte beneficia sociale”.

Mai mult, când au apărut dificultățile financiare spre finalul anului 2018, Primăria Comunei Nicorești, respectiv primarul Ionel Boghiu, a luat hotărârea de-a reduce drastic numărul persoanelor cu dizabilități care beneficiază de prestații sociale.

Până atunci, din luna iunie 2018, Mihaela a avut un asistent personal angajat de Primăria Nicorești, conform art. 35 din Legea nr. 448/2006. La începutul lunii ianuarie 2019, primarul comunei a chemat asistentul personal al Mihaelei și i-a cerut în mod imperativ să-și dea demisia, spunându-i că oricum i se va desface contractul de muncă. Asistenta s-a speriat și și-a scris demisia deși, în mod normal, nu avea nici o intenție să demisioneze.

A doua zi a revenit în scris la decizia de demisie, dar inutil. Ca urmare, Primăria Nicorești a emis dispoziția nr. 1 din 4 ianuarie 2019, prin care a încetat contractul de muncă al dnei. M.Ionela.

Tânăra cu dizabilități a soliciat Primăriei Nicorești prin adresa nr. 170/11.01.2019, angajarea altui asistent personal, deoarece are mari dificultăți în ceea ce privește deplasarea, îngrijirea, igiena personală etc. Nu i s-a răspuns la această solicitare încă, deşi inclusiv la DGASPC a optat pentru asistent personal nu indemnizație, dar e clar, din precizările făcute în adresa nr. 639/30.01.2019, că răspunsul va fi negativ.

Din toare acestea deducem că primarul de Nicorești ar fi eliberat fără probleme o adeverință de rol pentru orice cetățean cu condiția ca acesta să nu aibă dizabilități. Nu știm care ar fi atitudinea primarului dacă o persoană din comună s-ar îmbolnăvi și ar necesita indemnizație sau asistent personal. Poate că l-ar elimina.

Această abordare, fățiș împotriva persoanelor cu dizabilități, este mai veche la edilul Nicoreștiului, fiind deja reclamate în instanță situații de agresare a reprezentantului a 15 persoane cu dizabilități, pentru că acesta i-a solicitat drepturile celor pe care îi are sub curatelă sau declarații publice la adresa ONGurilor din comună, care ocrotesc persoane cu dizabilități, altă dată rezidente în căminul spital Nicorești.

Reclamăm aceste abuzuri în mod solidar cu Asociația Bunul Samaritean și beneficiara lor și cerem aplicarea legii în raport cu această practică ilegală și discriminatorie din partea primarului Ionel Boghiu, la adresa celor cu deficiențe care locuiesc în comuna Nicorești.

Consiliul Național al Dizabilității din România solicită, la rândul său, Avocatului Poporului, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, ANPD- Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice să analizeze sesizarea trimisă de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și să ia măsurile care se impun.

One Comment

  1. PISICA GENICA

    Calea legala pentru a-ti face dreptate este lunga. Persoanele cu dizabilitati sint pe ultimul loc cind este vorba de asa zisa grija a statului pentru persoanele cele mai defavorizate. Asa zisa protectie speciala pentru aceasta categorie de cetateni lipseste cu desavirsire sau este doar pe hirtie. Eu ma lupt in instanta din 2016 deoarece fiul meu Ion Sorinel, persoana cu handicap grav si sotul meu, asistent personal, desi aveau bilete de tratament si odihna in regula de la casa judeteana de pensii Braila, conform legii, nu au fost primiti la HOTEL CIUCAS DIN TUSNAD. Consiluil National pentru Combaterea Discriminarii, ne-a dat dreptate spunind ca este (conform criteriilor de discriminare) discriminare clara. Tribunalul Brasov ne-a dat cistig de cauza, clar discriminare, dar pentru faptul ca cei de la HB HOTELS BRASOV, de care apartine si HOTEL CIUCAS, au contestat hotarirea CNCD si pentru acest fapt ne-a suspendat CURTEA DE APEL BRASOV, procesul pina cind se vor judeca cei de la HB HOTELS CU CNCD. Asa ca mai avem mult si bine pina cind sper ca ni se va face dreptate. Societatea civila din Romania nu face front comun cu persoanele defavorizate. Statul are drepturi pentru aceste persoane prin legi pe care nu la prea aplica. Nu cerem decit sa se respecte legea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.