Familia Gabriela și Cristian Airinei au dat startul turului României pe bicicletă, ieri dimineață la ora 11, din Parcul Izvor, demarând astfel proiectul “Da, și eu pot!”
“Vreau să ne vadă copiii cu diabet și-i încurajez să facă mișcare, sportul le aduce doar bine. Un copil, ca să-și țină sub control glicemia, trebuie să facă în jur de zece măsurători de glicemie zilnic, plus cele patru doze de insulină, în total 14 înțepături zilnice, ceea ce poate fi traumatizant”, a declarat Gabriela Airinei înainte de plecare.
Prin intermediul programului “Da și Eu Pot” se urmărește strângerea de fonduri ce vor fi donate ASOCIAȚIEI SPRIJIN PENTRU DIABET pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a glicemiei necesare copiilor diagnosticați cu diabet tip 1.
În România sunt peste 3000 de copii diagnosticați cu diabet tip 1 care necesită monitorizare permanentă a glicemiei.
Gabriela Airinei este prima persoană diagnosticată cu diabet de tip 1insulinodependentă care face turul României pe bicicletă.
Soții Airinei și-au propus să acopere 3000 de km, 21 de județe, timp de 30 de zile. Prin programul “Da și Eu Pot” se strâng fonduri ce vor fi donate ASOCIAȚIEI SPRIJIN PENTRU DIABET pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a glicemiei necesare copiilor diagnosticați cu diabet tip 1.
Consiliul Național al Dizabilității din România felicită inițiatorii acestei acțiuni caritabile și încurajează sportivii cu dizabilități să însoțească familia Airinei pe mici porțiuni ale călătoriei.
Ioan Tudose este dependent de scaunul rulant. El și-a achiziționat o bicicletă specială care-i oferă posibilitatea de a face sport.
“Mă antrenez zilnic, atunci când sănătatea și vremea îmi permit. Azi mă alătur cu plăcere campaniei umanitare “Da, și eu pot!” Am să însoțesc familia Airinei până la Giurgiu, alături de alți colegi cu care mă antrenez.
Ne confruntăm cu mari probleme atunci când ieșim pe stradă. Autoritățile ar trebui să se implice în accesibilizare, benzile speciale pentru bicicliști sunt trasate pe trotuare. Ca să le poți folosi trebuie să urci și să cobori borduri înalte, de multe ori trebuie să ocolești mașini, ceea ce ne determină pe noi, bicicliștii, să nu le folosim.
Persoanele cu dizabilități nu au posibilitatea să achiziționeze echipament sportiv. Bicicleta pe care eu o folosesc este din păcate, un model destul de slab. In România nu există așa ceva, iar în Europa prețurile sunt uriașe”, a explicat Ioan Tudose pentru Jurnal Social.
“Într-o seara liniștită din septembrie 2016, ne uitam la televizor și am spus: Ce-ar fi dacă am face turul țării pe biclă, asta da aventura?
Nu ne-a luat mult să realizăm că se poate și așa s-a înfiripat ideea, am bătut palma și ne-am promis că nu dăm înapoi, că ne antrenăm și încercăm”, povestește Gabriel Airinei pe site-ul “Da, și eu pot!”
Aici gasiti jurnalul video zilnic al turului tarii realizat de sotii Airinei > http://bucurestifm.ro/articole/da-si-eu-pot/