Indiferent de veniturile pe care le au, persoanele cu dizabilități vor putea primi, începând din acest an, un stimulent de inserție pe piața muncii, bani destinați facilitării ocupării sau păstrării unui loc de muncă, potrivit unei legi ce a intrat în vigoare pe 9 ianuarie 2023. Acești bani se vor acorda la cerere, în baza evaluării nevoilor individuale de dezvoltare a deprinderilor vocaționale și de muncă ale persoanei încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a ținut să sublinieze că în programele de mediere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități implementate de Ability HUB, partenerul CNDR, s-a confruntat cu situații în care unele persoane cu dizabilități nu puteau participa la cursurile de pregătire din cauza problemelor legate de sărăcia extremă, precum și din cauza lipsei de acces la mijloacele de transport.
,,În programele de mediere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, pe care le implementează Asociația Ability HUB, partenerul Consiliului Național al Dizabilității, ne-am confruntat cu situații în care unele persoane cu dizabilități nu puteau participa la cursurile de pregătire din cauze legate de sărăcia extremă în care se aflau: lipsa hainelor, a încălțămintei, hranei, dispozitivelor medicale și, în unele cazuri, chiar lipsa igienei.
Un alt factor care-i împiedica să participe la cursuri era imposibilitatea deplasării: nu cunoșteau legislația, nu aplicaseră pentru legitimațiile de călătorie gratuită, nu puteau utiliza transportul public, acesta fiind, în marea majoritate, neaccesibil”, a declarat Daniela Tontsch.
Ea a adăugat că, prin introducerea art. 78^1 în Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu vârstă activă de muncă, care urmează programe de pregătire pentru muncă sau de angajare asistată sau activități de instruire, dezvoltare personală sau perfecționare a abilităților în cadrul atelierelor protejate pot beneficia, pe baza unei evaluări individuale, de un stimulent de inserție pe piața muncii, acordat la cerere, pe perioadă determinată, indiferent de venituri.”
„LEGEA nr. 7 din 4 ianuarie 2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a instituționalizării, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative” COMPLETEAZĂ și MODIFICĂ o serie de articole din „Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008”:
„18. După articolul 78 se introduce un nou articol, art. 78^1, cu următorul cuprins: Articolul 78^1(1) În vederea dezvoltării potențialului de muncă, persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu vârstă activă de muncă, care urmează programe de pregătire pentru muncă sau de angajare asistată sau activități de instruire, dezvoltare personală sau perfecționare a abilităților în cadrul atelierelor protejate pot beneficia, pe baza unei evaluări individuale, de un stimulent de inserție pe piața muncii, acordat la cerere, pe perioadă determinată, indiferent de venituri.
(2) Stimulentul prevăzut la alin. (1) se suportă din fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități la bugetele direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București.
(3) Metodologia de finanțare și de monitorizare a acordării stimulentului prevăzut la alin. (1) se aprobă prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.”