Colegiul Medicilor din România a lansat joi, 10 august, campania de interes public “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”, care are ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor la care se expune atunci cand informaţiile neconvenţionale iau locul consultaţiilor medicale de specialitate.
Prin intermediul acestei campanii, Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă foarte serios asupra problemelor la care se expun pacienţii atunci când, mai întâi apelează la sistemele neconvenţionale. Ei riscă întârzierea unui diagnostic corect sau ratarea acestuia si ajung la medic într-o etapă avansată a bolii, fapt care poate reduce semnificativ şansa de vindecare şi pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere.
„Acest obiect, stetoscopul, invenția lui Laënnec, medic și savant francez, (1771-1826), pe lângă că a constituit începutul unei revoluții de principiu în medicină, constituie, de atunci, un simbol care apare în toate pictogramele, un simbol al medicului însuși și al personalului calificat din sănătate.
Laënnec l-a inventat pentru că i s-a părut nepotrivit să își lipească urechea de pieptul gol al unei tinere femei pentru a-i asculta zgomotele cardiace.
Cu viteza de atunci a difuzării informației, lumea academică medicală nu a recunoscut fără discuții importanța și beneficiul invenției. S-a spus că este împotriva doctrinei filozofice a medicinei de până atunci, ca să se interpună în relația directă și imediată între medic și pacient un tub de cauciuc, că este impropriu ca medicul să vrea și să știe despre pacient mai mult decât însuși acela știe.
Să aveți în vedere că la acea epocă, diagnosticul în medicină se baza aproape exclusiv pe ceea ce pacientul relata despre sine (vezi medicina umorilor ale cărei remedii erau lăsarea de sânge și purgația).
Iar acesta este smartphone-ul meu.
De multă vreme, acest aparat nu mai este considerat decât de către unii vârstnici ca fiind un telefon. Nu, el este un instrument de accesat și de oferit informație specifică și globală. De multă vreme, acest device are capacitatea, prin programele sale, de a prelua, de a stoca și de a trimite date de orice fel. Vorbim acum despre date medicale ca puls, tensiune arterială, temperatură, diete, consum de calorii, stil de viață. Aceste date cu caracter medical sunt trimise în rețelele globale integrate care, adesea, le folosesc și în scopuri nemedicale.
Vă voi spune că la celălalt capăt al rețelei, cel mai adesea nu se află un medic, ci un nemedic sau chiar un computer, că datele astfel obținute pot fi transferate fără acordul pacientului în big data, că există posibilitatea ca mari rețele și sisteme să își pună datele în comun astfel încât proprietarul datelor (pacientul) să devină doar o informație și un obiect de lucru manipulabil în scop necontrolat.
DESPRE UTILITATEA CAMPANIEI NOASTRE
Sigur nu ne temem că am putea rămâne fără pacienți!
Este utilă campania pentru conștientizarea opiniei publice asupra pericolelor care o pândesc. Poate fi utilă și medicilor pentru a-i face să își pună problema cauzelor care au dus la situația prezentă și la pericolele din viitor. Să ne înțelegem, medicul contemporan nu mai poate trăi și nu mai poate practica medicina și acumularea contemporană de informație fără informația de pe internet. Medicul de astăzi nu mai poate concepe medicina fără posibilitatea consultului prin mijloacele online. Spre deosebire de ceea ce înainte am arătat, telemedicina este reglementată și se supune normelor juridice, etice și deontologice, ea este un consult la distanță între doi sau mai mulți profesioniști.
Campania noastră nu este menită să critice sau să combată ceva, nu facem prin aceasta decât să recunoaștem o stare de fapt, o evoluție viitoare și să atragem atenția nouă și pacienților, asupra faptului că spre deosebire de orice alt principiu, doar în medicina tradițională practica se desfășoară astfel: medicul observă, își ia informația, își face o ipoteză de lucru, lucrând asupra ei o transformă într-o teză, obține rezultatul, îl confirmă statistitic și din experiența altora și, cel mai important, reproduce rezultatul întotdeauna în situații identice.
CONCLUZII
Mergeți la medic pentru orice problemă de sănătate!
Aveți încredere în medicul Dumneavoastră!
Urmați sfaturile și indicațiile medicale!
Nu întârziați în suferința Dumneavoastră apelând la mijloace alternative!
Nu vă asumați riscuri care vă pot afecta iremediabil sănătatea!
NU EXISTĂ BOLI, CI BOLNAVI!”, a precizat Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, la lansarea Campaniei “Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”.