Peste 400 de reprezentanti ai persoanelor cu dizabilitati si ai unitatilor protejate din intreaga tara au participat astazi la protestul organizat de FONSS- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, in intervalul orar 12.00 – 14.00, in fata Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.
Protestul a fost realizat in numele a 2000 de persoane cu dizabilitati angajate in Unitati Protejate Autorizate (UPA), care se vad in situatia iminenta de somaj, de la 1 septembrie 2017, urmare a adoptarii OUG 60/2017.
“Adoptarea OUG 60/2017 este o rusine pentru o tara cu cetateni demni, iar azi sute de persoane cu dizabilitati locomotorii, nevazatori, deficiente de auz, dizabilitati intelectuale, deficiente somatice de lunga durata, si-au cerut in strada dreptul la munca si la o viata demna. Oamenii acestia nu vor sa devina asistati sociali sau cersetori.
Guvernul Romaniei a ramas surd la toate apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonante, fara o perioada tranzitorie si fara masuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilitati. Ministrul Muncii a fost atetionat asupra faptului ca de la 1 septembrie 2017, acesti oameni risca sa ramana fara locuri de munca. ”Noi muncim, nu cersim!”- asta e una dintre afirmatiile protestarilor, care au facut efortul urias de a veni in Bucurestiul neaccesibilizat si de a sta doua ore, in picioare pentru a-si striga disperarea”, se mentioneaza intr-un comunicat emis de FONSS.
Delegatia protestatarilor a fost primita de Ministrul Comunicarii Publice si a Dialogului Social- Gabriel Petrea, secondat de un secretar de stat, presedintele ANPD si alti functionari de nivel superior din ministere.
Protestatarii au solicitat in principal amanarea pana la data de 1 aprilie 2018 a intrarii in vigoare a prevederilor privind UPA din Ordonanta Guvernului 60/2017, fata de la 1 septembrie 2017 cum e prevazut in prezent, pentru ca intre timp sa poata fi luate masuri de suport a locurilor de munca a celor 2000 de persoane cu dizabilitati și tranziție spre piata muncii.
In replica, autoritatile s-au angajat ca vor transmite Guvernului aceste solicitari si in scurt timp vor comunica raspunsul lor.
“Le atragem atentia din nou asupra faptului ca data de 1 septembrie 2017, este momentul in care protestatarii raman fara locuri de munca si unitatile protejate autorizate incep drumul spre faliment si asteptam ca Guvernul Romaniei sa aiba grija intr-adevar de toti cetatenii romani, inclusiv cei cu dizabilitati, care astazi au fost obligati sa-si ceara demnitatea in strada”, au mai subliniat reprezentantii FONSS.
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat pe site-ul oficial punctul sau de vedere la situatia semnalata:
„Guvernul Romaniei nu a adoptat niciun act normativ prin care Unitatile Protejate Autorizate (UPA) sa fie desfiintate si nici nu a ingradit accesul acestora la contracte rezervate cu institutiile de stat, care este conferit de Legea nr. 98/2016, privind achizitiile publice, in concordanta cu Directiva 2014/24/UE.
Masurile au fost adoptate dupa ample verificari ale Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, in urma carora s-a constatat ca actuala legislatie nu si-a atins scopul, in contextul in care toate cele 732 de Unitati Protejate Autorizate au angajat doar 1.897 de persoane cu handicap si 124 persoane cu invaliditate gradul III, adica 0,26% din totalul persoanelor cu dizabilitati. Asta in contextul in care in Romania sunt angajate, in total, 33.449 de persoane cu dizabilitati, dintre cele peste 700.000 cu drept de munca.
Concret, dintre cele 732 de unitati protejate autorizate, 181 au un singur angajat cu dizabilitati, iar 172 au mai putin de 3. Mai mult, majoritatea persoanelor cu dizabilitati au o norma de lucru de 5 ore pe saptamana (din 40 posibile), adica o oră pe zi. Implicit, salariul este aferent numarului de ore lucrate, de unde rezulta ca societatile i-au angajat doar pentru a deveni UPA si a avea un regim preferential, iar banii obtinuti din contractele astfel incheiate nu aduc beneficii reale si persoanelor cu dizabilitati. O alta practica descoperita a fost aceea de a infiinta asa-numite sectii protejate in cadrul societatilor comerciale, cu un singur angajat, de multe ori cu 2 ore/săptamana, doar pentru ca societatea comerciala sa poata efectua activitati comerciale mascate.
Astfel, daca la nivelul anului 2008 figurau 1.027 persoane cu dizabilitati angajate in 280 de unitati protejate, in 2016 erau autorizate 732 de unitati protejate cu un numar de 2021 persoane cu dizabilitati angajate. In timp ce numarul unitatilor protejate s-a triplat in perioada 2008-2016, numarul persoanelor cu dizabilitati angajate in aceasta forma de munca protejata a crescut cu mai putin de 1.000 de salariati.
Nu in ultimul rand, unitatile protejate au deviat de la scopul initial si prin faptul ca nu efectueaza activitati de productie, prin care sa valorifice real aptitudinile si competentele persoanelor cu handicap, ci 67% dintre ele realizeaza activitati de intermediere de bunuri.”
Pingback: In strada, pentru dreptul la munca | SM SPEROMAX ALBA
Pingback: In strada, pentru dreptul la munca | SM SPEROMAX ALBA
Pingback: In strada, pentru dreptul la munca – Speromax