Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis, a arătat că terapia genetică previne obezitatea și ajută la creșterea rapidă a forței și a masei musculare, fără a fi nevoie de dietă sau de exerciții fizice suplimentare. Testele efectuate pe șoareci au dezvăluit că aceștia au slăbit, printr-un tratament cu follistatină.
Follistatina, proteină existentă în aproape toate țesuturile animale, a fost descoperită la sfârșitul anilor ’80. Cercetată inițial pentru rolul său de hormon reproductiv, follistatina a fost ulterior considerată drept un element important care influențează o serie de procese celulare, inclusiv proliferarea musculară.
Studiile anterioare pe animale au demonstrat că terapiile genetice concepute pentru a amplifica expresia de follistatină pot contracara anumite boli musculare degenerative. Noul studiu a examinat dacă acest tip de terapie ar putea ajuta la tratarea osteoartritei, prin creșterea masei musculare și reducerea inflamațiilor metabolice legate de obezitate.
„Obezitatea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteoartrită”, a explicat Farshid Guilak, autorul principal al cercetării.
Studiul a implicat șoareci tineri care au primit un singur tratament de terapie genică conceput pentru a îmbunătăți nivelul de follistatină. Animalele au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și a fost observată evoluția osteoartritei cu leziuni post-articulare.
Cercetătorul Farshid Guilak descrie rezultatele ulterioare ca fiind „profunde”, animalele construind masa musculară fără să ia în greutate, în ciuda faptului că au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și nu au făcut exerciții fizice suplimentare. Terapia genetică a atenuat în special degenerarea cartilajului, inflamația sinovială și remodelarea osoasă legată de leziuni articulare și osteoartrită.
,,Am identificat astfel o modalitate de a folosi terapia genetică pentru a crește masa musculară. Faptul că a avut un efect profund la șoareci ne dă speranțe că, în viitor, am putea efectua o astfel de terapie și pe oameni. O abordare similară poate fi eficientă împotriva artritei, în special în cazurile de obezitate morbidă”, a adăugat Farshid Guilak.
Nu este prima dată când a fost propus tratamentul cu follistatină pentru terapii umane. Este considerat o posibilă terapie pentru cancer, boli de rinichi și fibroză chistică. Un studiu uman de fază 1 care testează siguranța terapiei genetică cu follistatină pentru distrofia musculară Becker a sugerat că tratamentul nu a generat efecte adverse, cu toate acestea, eficacitatea în acest stadiu este neclară.
Această nouă cercetare sugerează că terapia genetică cu follistatină generează o serie de efecte multifactoriale, care nu doar influențează masa musculară, ci și activitățile metabolice care pot contracara într-un fel aporturile calorice din dietele bogate în grăsimi.
Descoperirea promițătoare indică că viitoarele terapii genetice ar putea trata obezitatea fără o schimbare majoră a obiceiurilor alimentare sau ar putea fi benefice pentru pacienții cu afecțiuni, precum distrofia musculară.
„O terapie de acest gen, pentru oameni, ar putea dura ani de zile să fie dezvoltată, dar suntem încântați de perspectivele sale de a reduce leziunile de la nivelul articulațiilor, precum și de a fi benefică în cazurile extreme de obezitate ”, a concluzionat Guilak.
Noua cercetare a fost publicată în revista Science Advances.