Autorii unui nou studiu, publicat în revista „Science Translational Medicine“ au arătat că un tratament experimental, numit Lampalizumab, a redus, în premieră, în mod semnificativ avansarea degenerescenței maculare, principala cauză de orbire în rândul persoanelor peste 55 ani.
Cercetarea, aflată în cea de-a doua fază, s-a desfăşurat pe 129 de pacienţi cu vârste peste 60 de ani şi a durat un an şi jumătate. Rezultatele au arătat reducerea cu 20% a progresiei leziunilor în urma unei terapii ce implică o injecţie efectuată lunar cu Lampalizumab.
Două studii clinice de faza a III-a, care implică 936 de pacienți, au debutat de curând, iar rezultatele acestora se estimează că vor fi anunțate în 2019. Cercetarea s-a concentrat pe identificarea pacienților care pot răspunde mai bine la tratament.
Degenerescența maculară este o boală oftalmologică care afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei – macula – esențială pentru a citi, a scrie și a recunoaște fețele. Afecțiunea rezultă în urma deteriorării progresive a neuronilor fotoreceptori care captează lumina și o transformă în semnale trimise către creier pentru a produce imaginile.
„Degenerescenţa maculară afectează aproximativ cinci milioane de oameni din întreaga lume, printre care peste un milion de persoane există în Statele Unite, şi este responsabilă de 20% din cazurile de orbire din ţările dezvoltate’“, a declarat Erin Henry, director de cercetare medicală în cadrul secției de oftalmologie a Genentech.
,,Nu există în prezent nici un tratament eficient sau autorizat de Agenția americană pentru alimente și medicamente împotriva acestei afecțiuni, iar noi sperăm că prin intermediul celor două studii clinice (faza III), în curs de desfășurare, vom demonstra potențialul medicamentului Lampalizumab pentru tratarea acestor pacienți”, a mai spus ea.
Medicamentul experimental Lampalizumab dezvoltat de laboratoarele elvețiene Roche este un fragment de anticorp monoclonal conceput pentru a inhiba factorul D, o enzimă care joacă un rol în activarea și amplificarea căii alternative a complementului, componentă a sistemului imunitar.
Cercetatorii au descoperit că tratamentul a redus cu 44% progresia bolii în cazul a 57% din purtătorii unui anumit marker genetic (CFI +), însă acesta nu a avut niciun efect în cazul pacienților care prezentau o altă caracteristică genetică (CFI -). Conform spuselor lor, tratamentul nu a dat reacții adverse.
,,Dacă medicamentul lampalizumab va fi comercializat, acesta ar fi primul din clasa sa care ar oferi pacienților posibilitatea de a încetini progresia bolii și de a-și păstra vederea. Un studiu pozitiv de faza III va impulsiona cu siguranță noi inițiative de cercetare și ne va ajuta să găsim un tratament pentru această boală care afectează în mod serios persoanele în vârstă – un segment al populației în creștere rapidă ”, a spus cercetătorul principal al studiului, dr. Menno van Lookeren Campagne.
,,Obiectivul și dorința noastră finală sunt de a reuși să oprim complet evoluția bolii și de a restaura țesuturile pierdute cu ajutorul terapiei regenerative.”