Un dispozitiv de siliciu care poate schimba țesutul pielii în vase de sânge și celule nervoase a avansat de la prototip la fabricație standardizată, ceea ce înseamnă că acum poate fi reprodus și fabricat în mod consecvent. Dezvoltat de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Indiana, SUA, dispozitivul se află cu un pas mai aproape de utilizare ca potențial tratament pentru persoanele cu o varietate de afecțiuni, potrivit publicației Nature.
Tehnologia, numită tissue nanotransfection constă dintr-un nanocip non-invaziv care, prin aplicarea unui câmp inofensiv de impulsuri electrice, transmite într-o fracțiune de secundă gene specifice către țesuturi, transformându-le în diferite tipuri de celule. În laborator, dispozitivul a transformat cu succes țesutul pielii în vase de sânge, pentru a repara un picior grav rănit. Tehnologia este utilizată în prezent pentru a reprograma țesutul pentru diferite tipuri de terapii, cum ar fi repararea leziunilor cerebrale cauzate de accidentul vascular cerebral sau prevenirea și inversarea leziunilor nervoase cauzate de diabet.
„Acest microcip de siliciu face posibilă nanotehnologia care poate schimba funcția diferitelor părți ale unui organism viu. De exemplu, dacă vasele de sânge ale unui individ au fost deteriorate într-un accident de circulație și au nevoie de alimentare cu sânge, nu ne mai putem baza pe vasul de sânge în cauză, întrucât acesta a fost zdrobit, dar putem transforma țesutul pielii în vase de sânge și putem salva membrul accidentat”, a declarat Chandan Sen, director al Centrului pentru Medicina Regenerativă și Inginerie din cadrul Universității din Indiana.
În raportul apărut în Nature Protocols, cercetătorii au publicat detalii despre modul în care este fabricat cipul. Prof. Chandan Sen susține că aceste informații privind fabricația dispozitivelor vor permite altor cercetători să participe la acest nou progres în medicina regenerativă, ceea ce va duce la dezvoltarea ulterioară a cipului, cu speranța că, într-o zi, acesta va fi folosit clinic, în întreaga lume.
„Este vorba despre ingineria și fabricarea cipului. Procesul de nanofabricare a cipului durează de obicei cinci până la șase zile și, cu ajutorul acestui raport, poate fi realizat de oricine are calificarea necesară”, a mai spus Sen care este și vicepreședinte asociat pentru cercetare și profesor distins la Școala de Medicina a IU.
Cercetătorii speră să solicite aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) în maximum un an. După ce va fi aprobat, dispozitivul ar putea fi folosit la oameni pentru cercetare clinică, inclusiv la pacienți aflați în spitale, centre de sănătate și camere de urgență.
Cercetarea este finanțată de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite.