Autor: Ali Anis
Un studiu recent a descoperit că șoarecii afectați de leziuni sau traumatisme care afectează coloana vertebrală își pot restabili mișcarea, prin inginerie genetică. Oamenii de știință implicați în acest studiu spun că această descoperire poate ajuta pacienții paraplegici și tetraplegici să meargă din nou, potrivit site-ului american „Study Finds”.
Oamenii de știință de la Texas Southwestern University din Statele Unite au descoperit o proteină în organism care face posibilă regenerarea nervilor. Această substanță chimică, numită SOX2, oprește formarea cicatricilor și ajută la producerea de neuroni de către celulele sistemului nervos central, informează sursa citată.
Conform cercetătorului principal al studiului, dr. Chun-Li Zhang, această descoperire ,,deschide ușa către un tratament sigur și eficient care contribuie la creșterea subsanța SOX2 la oameni și ajută la vindecarea leziunilor coloanei vertebrale, prin producerea de noi neuroni și reducerea cicatricilor”.
Potrivit site-ului ,,Study Find”, aceste rezultate oferă speranță sutelor de mii de oameni din întreaga lume care suferă leziuni ale măduvei spinării în fiecare an. Deși celulele se înmulțesc în unele țesuturi și organe după ce au fost deteriorate, ca parte a procesului de vindecare, acest lucru nu se aplică măduvei spinării. Leziunile măduvei spinării reprezintă cea mai mare problemă în procesul de recuperare.
Într-o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în revista Cell Stem Cell, cercetătorii au modificat ADN-ul șoarecilor, pentru a determina celulele să producă în exces SOX2 după o leziune a măduvei spinării, determinând șoarecii să producă zeci de mii de neuroni noi. Analizele au arătat că aceștia s-au integrat în zona afectată, creând noi conexiuni între neuroni, care sunt necesare pentru a transmite semnale între creier și corp.
Este încurajator faptul că această metodă de inginerie genetică a condus la îmbunătățiri funcționale. Animalele concepute pentru a produce în exces SOX2, în glia NG2, au avut rezultate semnificativ mai bune în ceea ce privește abilitățile motorii, la câteva săptămâni după leziunea măduvei spinării, comparativ cu cele care au produs cantități normale de SOX2”, spune dr. Zhang, profesor de biologie moleculară la Texas Southwestern University.
El a adăugat că ,,motivele acestei performanțe îmbunătățite păreau să fie multiple. Aceste animale aveau neuroni noi care păreau să preia controlul asupra celor afectați în timpul leziunilor. Ele aveau, de asemenea, mult mai puțin țesut cicatricial la locul leziunii, care ar putea împiedica recuperarea.”