Oamenii de știință de la Universitatea Tampere, din Finlanda, au realizat un vaccin pentru diabet tip 1, care se bazează pe o descoperire uriașă. Ei au aflat, de-a lungul a 20 de ani de cercetare, că diabetul de tip 1 ar putea fi cauzat de un virus, numit Coxsackie B1, care declanșează o reacție autoimună în organism, determinând sistemul imunitar să distrugă celule normale ale pancreasului.
Diabetul zaharat de tip 1 nu trebuie confundat cu cel de tip 2, care este mult mai frecvent și afectează persoanele mult mai târziu în viață. El apare pe fondul capacității scăzute a organismului de a produce insulina necesară pentru reglarea glicemiei. Nu se cunoaște cauza exactă care determină sistemul imunitar să distrugă celulele pancreatice beta, considerându-le în mod greșit că sunt celule străine organismului. Acest proces este complex și există nenumărate moduri prin care el poate fi declanșat. Virusologul Heikki Hyoty, de la Universitatea Tampere, afirmă că el ar putea fi declanșat de infecția cu un enterovirus.
Enterovirusurile sunt virusuri care provoacă afecțiuni grave, precum poliomielita, meningita, miocardita și boala mână-gură-picior. Există suspiciuni cu privirea la legătura între acest grup de agenți patogeni și diabet, de câțiva ani, dar a fost nevoie de timp pentru a avea suficiente dovezi în acest sens.
Enterovirusurile sunt surprinzător de frecvente la nou-născuți, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a constat că aproximativ un sfert din cele 444 de infecții cu enterovirus cunoscute din SUA, în 2007, au fost cauzate de virusul coxsackievirus B1 (CVB1). Pentru unii dintre acești copii, ar fi putut fi începutul unei maladii incurabile pe toată durata vieții.
În cadrul unui studiu efectuat în anul 2014, Hyoty a remarcat că 5% dintre copiii infectați cu CVB1 continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 1. Așadar, la nivel global numărul nou-născuților care au făcut diabet, ca urmarea a acestui virus, este destul de mare. De aceea, vaccinul pe care l-au creat cercetătorii poate fi extrem de util, stopând apariția bolii în cazul copiilor care au în organism acest virus.
,,Deja se știe că vaccinul este eficient și sigur pe șoareci, a spus Hyöty.
,,Cercetarea a realizat un salt semnificativ, următoarea etapă fiind testarea vaccinului pe om.”
Studiile preclinice sunt, desigur, doar primul pas. Următoarea etapă va implica testarea vaccinului pe adulți sănătoși, pentru a identifica eventualele complicații. Ca bonus, vaccinul i-ar putea proteja de diferite infecții provocate de enterovirusuri, precum răceala și otita.
Vaccinul nu va vindeca diabetul și nici nu va elimina complet boala, dar va oferi imunitate în fața enterovirusului, care poate declanșa atacul sistemului imunitar asupra celulelor pancreatice. Astfel, se va reduce numărul de noi cazuri de diabet în fiecare an.
Ar putea să treacă mai mulți ani până când vaccinul să fie disponibil. Până atunci, grupuri precum Fundația pentru Cercetarea Diabetului Juvenil (JDRF) continuă sa finanțeze cercetările pentru a găsi metode mai bune de prevenire și tratare a diabetului zaharat de tip 1, prin îmbunătățirea tehnologiei care imită funcția pancreasului (noile gadgeturi) sau prin identificarea modalităților de regenerare a celulelor producătoare de insulină.
La începutul acestui an, cercetătorii au identificat o celulă imatură în pancreas, care poate fi încurajată să preia funcțiile celulelor beta mature pierdute.
Din păcate, nu există un tratament care să vindece diabetul și nici metode sigure prin care să fie eliminat riscul apariției acestei boli. Tehnologiile de ultimă generație pot însă ameliora simptomele diabetului. Potrivit statisticilor, între 20 și 40 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet tip 1. Un astfel de vaccin ar putea să nu pună capăt bolii, dar dacă funcționează, cu siguranță va fi un mare pas înainte.
Acest studiu a fost publicat în revista Vaccine.