Marea majoritate a deputaților din Parlamentul European a adoptat astăzi noua Directivă privind serviciile mass-media audiovizuale (AVMSD), care include dispoziții obligatorii privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.
Canalele TV, atât cele publice, cât și cele comerciale, precum și platformele video la cerere, cum ar fi Netflix sau HBO, vor trebui să-și facă serviciile ,,în mod continuu și progresiv mai accesibile persoanelor cu dizabilități”, conform art.7. Aceasta înseamnă că vor fi mai multe subtitrări pentru persoanele cu deficiențe de auz, descriere audio, interpretare în limbajul semnelor și subtitrări vorbite, de exemplu, în emisiuni TV, seriale, filme, documentare și știri.
Aceasta reprezintă o îmbunătățire remarcabilă în comparație cu fosta directivă în care acest articol era doar o încurajare. Acest lucru a determinat unele state membre ale UE să neglijeze în totalitate accesibilitatea, în timp ce altele au avansat considerabil, datorită faptului că aceste dispoziții sunt obligatorii în legislațiile lor naționale.
De asemenea, se asigură că utilizatorii vor putea depune plângeri privind accesul mijloacelor de informare în masă la punctul de contact din fiecare țară. De asemenea, aceștia vor putea primi mai multe informații despre accesibilitatea serviciilor mass-media audiovizuale prin intermediul acestui punct de contact. Informațiile de urgență care sunt difuzate prin intermediul canalelor TV, inclusiv comunicațiile publice în situații de dezastre naturale, trebuie să fie întotdeauna accesibile persoanelor cu handicap.
În cele din urmă, articolul 7 al directivei încurajează, de asemenea, furnizorii media să publice planuri de acțiune în ceea ce privește accesibilitatea acestora și să asigure raportarea periodică din partea fiecărui stat membru către Comisie în legătură cu aceasta.
Directiva va fi, de asemenea, adoptată oficial de către Consiliul UE și va fi apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După aceasta, fiecare stat membru va avea la dispoziție 21 de luni pentru a ,,transpune” directiva în legislația națională.
Organizațiile persoanelor cu dizabilități vor trebui să fie proactive în cursul acestor 21 de luni, pentru a se asigura că articolul 7 privind accesibilitatea serviciilor mass-media audiovizuale va fi reflectat și dezvoltat bine la nivel național.
Secretariatul EDF va pregăti un set de instrumente pentru transpunerea prezentei directive pentru a facilita această discuție cu toți membrii săi.