Valentin-Ovidiu Milian, de 35 de ani, din Bihor, este un tânăr curajos și luptător care demonstrează că orice provocare poate fi învinsă, prin credință și voință, și că viața merită trăită indiferent de circumstanțe. Faptul că este într-un scaun rulant nu l-a împiedicat să-și urmeze visurile. El este student în anul doi la universitatea Aurel Vlaicu din Arad, specializare psihopedagogie specială, lider de tineret de 12 ani la biserica,, Betel ” Hidisel de Dobresti și model în scaun rulant Atipic Beauty.
Ovidiu a ales să candideze din partea PNL la funcția de consilier local al comunei Dobrești, pentru a schimba mentalități și pentru a fi util semenilor din comunitatea în care trăiește.
,,Am ales să mă implic în politică din dorința de-a fi de folos semenilor din comunitatea din care fac parte și de-a milita pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, spune el.
Ovidiu povestește că, în anul 2010, a fost depistat cu distrofie musculară progresivă, forma centurilor, iar, în urma analizelor, verdictul medicilor a fost unul dur: mai avea doar doi ani de trăit. De atunci au trecut 10 ani… Prin credință și dorință de viață, el a sfidat previziunile medicale. Deși este într-un scaun rulant, Ovidiu reușește să fie o sursă de energie pozitivă și să-i inspire pe cei din jur.
,,Consider că Dumnezeu mi-a prelungit firul vieții cu un scop precis, de a fi de folos, în mod special, oamenilor speciali care trec prin aceleași suferințe. Motto-ul vieți mele este Psalmul 118:17: ,,Nu voi muri, ci voi trăi, şi voi povesti lucrările Domnului”, mărturisește Ovidiu.
Dizabilitatea nu a reprezentat pentru el un impediment în calea dezvoltării sale și a comunității, ci, din contră, a folosit acest handicap pentru a-și promova abilităţile.
,,Nu cred că dizabilitatea e o piedică, ci, dimpotrivă, consider că aceasta este un factor motivațional pentru dezvoltarea comunității”, afirmă Ovidiu.
Din dorința de a pune dizabilitatea într-o altă lumină în ochii oamenilor și de a arăta că şi aceste persoane pot mai mult decât prima impresie lasă să se vadă, Ovidiu a participat la prezentările de modă Atipic Beauty, defilând pe podium în scaun rulant. El demonstrează că ,,frumusetea e în noi, nu în aparențe”.
Situația persoanelor cu handicap l-a determinat să înființeze o asociație pentru persoane cu dizabilități (această fiind în proces de finalizare).
,,Situația persoanelor cu dizabilități, la această oră, în România, este destul de dificilă, din cauza accesului limitat în instituțiile publice, accesului limitat în mijloace de transport în comun, și, nu în ultimul rând, din cauza accesului destul de limitat în instituțiile de învățământ. Acțiunile de conștientizare privind importanța identificării și eliminării barierelor, pe care le întâmpină persoanele cu dizabiități în exercitarea drepturilor lor, sunt extrem de reduse”, a adăugat el.
Ovidiu susține că schimbarea societății trebuie să înceapă cu schimbarea mentalității față de persoanele cu dizabilități.
,,În primul rând, schimbarea mentalității și a atitudinii în raport cu persoanele cu handicap, îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu echipa, în vederea dezvoltării și modernizării comunei, implicarea activă în rezolvarea problemelor care apar la nivel de comunitate, precum și promovarea și dezvoltarea turismului la nivel de comună”, subliniază Ovidiu.
În ceea ce privește proiectele pentru persoanele cu dizabilități, Ovidiu menționează câteva măsuri, cum ar fi: accesibilizarea comunei, organizarea de conferințe motivaționale și educaționale specifice persoanelor cu dizabilități, atât la nivel local, cât și la nivel județean, precum și conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice pentru susținerea creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități.
,,Voi avea în vedere, în mod special, ajutarea categoriilor vulnerabile (persoanele cu dizabilități, batrâni, săraci) și, nu în ultimul rând, atragerea de fonduri europene”, mai spune Ovidiu.