Vârstnicii, care nu pot ieși din casă din cauza restricțiilor impuse de limitarea infectării cu noul coronavirus, persoanele cu dizabilități și familiile monoparentale au acum la dispoziție o nouă modalitate pentru a-și procura cumpărăturile de bază, fără să se expună.
A fost lansată o platformă online, prin care voluntarii pot ajuta persoanele vulnerabile în ceea ce privește cumpărăturile.
Platforma VecinulTău.ro este primul site din România accesibil la nivel național, care pune în contact voluntarii cu vârstnicii și alte persoane care au nevoie de ajutor pentru a face cumpărăturile obișnuite de alimente sau medicamente sau pentru a plimba animalul de companie. De reținut, că doar transportul este gratuit, nu și cumpărăturile. De asemenea, plimbările animalelor de companie sunt gratuite.
Serviciile platformei sunt disponibile atât în orașele mari, cât și în comunitățile mici, acolo unde acțiunile de voluntariat sau aplicațiile de livrare a cumpărăturilor nu sunt accesibile.
Site-ul este gratuit și poate fi accesat de pe orice dispozitiv conectat la internet: tabletă, smartphone sau laptop. Din moment ce ați intrat pe această platformă, trebuie să introduceți adresa la care vă aflați și să selectați serviciul de care aveți nevoie: cumpărături de alimente, de medicamente sau plimbarea animalelor de casă.
După ce apăsați butonul ,,Găsește un vecin”, site-ul va afișa voluntarii disponibili pe o rază de 1 km și datele lor de contact. Sunt afișate, de asemenea, recomandări clare și vizibile de bune practici în termen de livrare și de siguranță sanitară.
Platforma online a apărut după ce mai mulți români din străinătate au încercat să găsească soluții pentru părinții sau bunicii lor de acasă.
,,Un prieten de al nostru din Londra ne-a sunat și ne-a zis că e disperat, caută un voluntar sau pe cineva care să-i ajute pe părinții lui din Bârlad și atunci ne-am tot gândit cum să facem să-i ajutăm pe oameni. Știam că există diverse inițiative civice, dar din păcate multe dintre ele sunt active în marile centre urbane și am zis hai să facem ceva și să extidem povestea asta încât oamenii să ajute nu doar în orașele mari, ci și în micile comunități”, a declarat Dinu Drog, unul dintre inițiatorii proiectului.
În plus, au apărut soluții și la nivel local. În Argeș, Maramureș, Cluj, Sibiu și București, oamenii s-au mobilizat și pe rețelele de socializare și au creat grupuri de sprijin pentru cei aflați în nevoie.
De curând, Platforma VecinulTău.ro, care a ajuns să numere peste 1.200 de voluntari, a câștigat finanțarea la competiția Future Makers – Soluții COVID-19, la care s-au înscris 101 idei din 15 orașe.
Fondatorii proiectului precizează că au primit cereri pentru organizarea de platforme similare în Italia, Germania, Olanda. De asemenea, ei au solicitat primarilor din comune să-și înscrie primăriile în platformă, astfel încât să poată apela la ei și vârstnicii din mediul rural.
Pe site se mai găsește și un afiș care poate fi printat și lipit în scara blocului, pentru ca informațiile să ajungă și la cei care nu au acces la internet.