Duminică, 15 noiembrie, a avut loc un spectacol de teatru realizat de adolescenți cu deficiențe de auz din trupa de teatru neCUVINTE. Acest demers cultural – eveniment online unic în România – și-a propus să încurajeze și să susțină talentul copiilor de la Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz ,,Sfânta Măria” din București. Un adevărat model de incluziune socială prin cultură.
,,Visul lui Don Quijote” este un spectacol manifest, gândit inițial ca un spectacol de teatru gestual, dar care, în contextul pandemiei s-a transformat și într-un scurtmetraj modern. Adolescenții din trupa NeCUVINTE – teatru pentru schimbare socială – au repetat cu entuziasm toată vara, visând la ziua când vor putea urca pe o scenă adevărată. Din păcate, pandemia le-a spulberat planurile, însă nu și visul. Spectacolul lor a putut fi văzut de oricine, oriunde, online.
„Adolescenții hipoacuzici din trupa de teatru neCUVINTE au repetat toată vara pentru a juca piesa pe o scenă adevărată. Deși restricțiile ne-au năruit planurile, ele nu ne-au umbrit Visul, așa că te invităm să faci parte din publicul nostru online, la premiera acestui film”, au declarat organizatorii evenimentului.
Echipa care a lucrat la această premieră:
Actori: Alex Minea, Bogdan Vasiliu, Ana Maria Surugiu, Marian Ciurlea și Maya Scarlat.
Regie & Scenariu: Eduard Adam & Cristina Gherasim
Imagine & Montaj: Dan Cadar
Sound Design: Răzvan Sound Design SRL
Concept: Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture – Măriuca Mihăilescu, Andra Cărbunaru și Flavia Dumitrescu.
Proiectul cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (ACFN), a fost realizat în colaborare cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti.
Inițiatorii, Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture acționează în zona de educație non-formală și cultură de ceva timp. Misiunea lor este realizarea de conținut de calitate, într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii, cu sau fără deficiență de auz. În România sunt înregistrate 23.000 de persoane cu deficiență de auz și 9000 de persoane cu surdocecitate, combinație deficiențe văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre aceștia mai mult de 2000 sunt copii.
Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture dezvoltă și platforma de povesti online afostodata.net, un concept unic în România, platforma conține povestiri în formate audio, video, dar și în limba semnelor.
,,Prin acest proiect cultural, de incluziune, vrem să arătăm că talentul acestor copii trebuie susținut și încurajat, că pot transmite emoție dincolo de scenă chiar și fără cuvinte. O bună modalitate de a produce teatru pentru surzi dar și pentru publicul larg. Prin teatru, copiii scapă de stigmatul dizabilității și au acces astfel la o lume fascinantă”, se spune pe site-ul afostodata.net/.
Această inițiativă culturală a fost susținută de o mulțime de artiști, actori, mari instituții culturale, astfel încât piesa de teatru să ajungă la cât mai mulți iubitori de artă.
Puteți urmări acest spectacol de teatru unic, accesând pagina de facebook: https://www.facebook.com/afostodata/videos/437860850533865