Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Daniela Tontsch, a trimis Comisiei speciale pentru Cod Electoral din Parlamentul României, în atenția: domnului Dorin-Valeriu Bădulescu, președintele Comisiei speciale pentru Cod Electoral, și membrilor comisiei, o solicitare de amendare a proiectul de modificare a legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, care se află pe ordinea de zi, de azi, 27.06.2019, astfel încât:
1. Votul prin corespondență să fie posibil pentru toate tipurile de scrutine: parlamentare, prezidențiale, europarlamentare și referendum.
2. Să poată vota prin corespondență atât cetățenii români cu domiciliul în străinătate, cât și cei care locuiesc în țară.
În forma actuală a proiectului de lege, votul prin corespondență este posibil doar pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, care pot vota astfel doar la alegerile prezidențiale și parlamentare.
La ultimul scrutin electoral au existat cazuri ale unor persoane cu handicap grav cărora li s-a refuzat înregistrarea cererii de urnă mobilă, pe motiv că membrii comisiei nu știu ce înseamnă handicap grav, fără să ia în considerare certificatul de handicap.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia din judeţul Alba, unde, conform relatărilor din presă, peste 70 de secţii de votare nu erau dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu handicap. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 36 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul de vot şi protecţia persoanelor cu handicap.
Din alte câteva răspunsuri primite de către Consiliul Național al Dizabilității din România de la Birourile Electorale Județene am fost înștiințați că au existat și alte secții neaccesibile.
Experiențele ultimelor două scrutine electorale, din 2014 și de luna trecută, ne-au demonstrat că cetățenii români merită mai mult decât să aștepte 8 ore la cozi în fața secției de vot, ca apoi să nu mai apuce să voteze.
Având în vedere acestea, președinta CNDR, Daniela Tontsch, a solicitat parlamentarilor să adopte un cadru legal unitar pentru a rezolva această problemă. Votul prin corespondență trebuie să fie posibil pentru toate tipurile de scrutine, atât pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate, cât și pentru cei care locuiesc în România. Toți cetățenii României merită o procedură echitabilă de vot!