Miercuri, 24 iunie, între 16:00-17:30, a avut loc un webinar privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, în domenii precum forță de muncă, educație, sănătate, cultură, transport și mediu construit, viața independentă sau participarea persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor care le reprezintă la viața publică și la procesul de decizie.
Din partea CNDR a participat la webinar Lavinia Elena Niculicea, redactor la Jurnalul Social.
Webinarul a fost moderat de către europarlamentarul Dragoș Pîslaru, coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), și eurodeputatul ceh Radka Maxová, membru al grupului Renew Europe.
Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene are o formă de dizabilitate. Persoanele cu dizabilități continuă să se confrunte cu bariere, provocări și discriminări în viețile lor cotidiene. În plus, pandemia de COVID-19 și măsurile aplicate de statele membre au avut un efect disproporționat asupra persoanelor cu dizabilități. În acest context, Grupul Renew Europe din Parlamentul European a lansat un document de poziție, ce cuprinde o serie de angajamente pentru asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, solicitând măsuri concrete care să creeze o societate europeană incluzivă, bazată pe egalitate și accesibilitate deplină pentru toți cetățenii.
La acest webinar au participat actori implicați în elaborarea politicilor la nivel European, precum Helena Dalli, Comisarul European pentru Egalitate, reprezentanți ai Forumul european pentru persoane cu dizabilități, ai Asociației Europene a furnizorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități și alții. Dezbaterea s-a concentrat pe modalitățile prin care se pot elimina barierele fizice, digitale, logistice și sociale de la locul de muncă și din mediul înconjurător.
În deschiderea sesiunii, europarlamentarul ceh Radka Maxová a subliniat că, în ciuda progreselor înregistrate, persoanele cu dizabilități se confruntă cu lipsa accesului complet la educație, la piața muncii, la tehnologii, la transport și mediu construit și cu restricții majore când vine vorba de autonomie și integrare socială. Este important să se ia măsuri pentru a contracara acest lucru și pentru a se asigura că aceste dispoziții prevăzute în Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD) sunt respectate în toate statele membre.
„Drepturile persoanelor cu dizabilități au fost deseori protejate insuficient. Dar noi, cei din Grupul Renew Europe, așteptăm cu nerăbdare și ne luăm angajamentul de a transforma această situație, prin luarea de măsuri practice și concrete pentru a crea o societate cu adevărat incluzivă. Astăzi, la webinar, vom lansa documentul nostru ,,Angajamentele Renew Europe pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități” care ne va ghida pașii în această privință”, a spus Radka Maxová, inițiatoarea documentului de poziție.
La rândul său, europarlamentarul român Dragoș Pîslaru, co-inițiatorul documentului de poziție, a prezentat lăudabilul demers al grupului.
„Este o mare bucurie pentru mine să lansez acest document de poziție întreprins de Grupul Renew Europe, printr-un dialog cu actorii implicați în elaborarea de politici europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități, colegii din Parlament, Comisarul European pentru egalitate și reprezentanți ai organizațiilor care cunosc cel mai bine realitatea persoanelor cu dizabilități. Trebuie să facem pași concreți în oferirea de acces și oportunitate persoanelor cu dizabilități, iar grupul Renew Europe dă un semnal puternic de voință, solidaritate și colaborare prin angajamentele pe care și le ia, prin acest document de poziție”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Unul dintre angajamentele dezbătute îl reprezintă ocuparea forței de muncă. Pentru a reduce rata șomajului și diferențele de plată dintre persoanele cu dizabilități și cele fără dizabilități, Grupul Renew Europe urmărește creșterea competitivității persoanelor cu dizabilități pe piața liberă a muncii, abordând prejudecățile privind performanța și autosuficiența lor. De asemenea, este vizată eliminarea barierelor, prin crearea de sisteme de asistență pentru persoanele cu dizabilități în ceea ce privește consilierea, recalificarea și educația ulterioară, în cooperare cu actorii privați și publici relevanți și ținând cont de digitalizare și de Acordul Verde, precum și prin consolidarea cadrului legal, pentru înlăturarea barierelor și motivarea și sprijinirea angajatorilor pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, în special în administrația publică.
Criza generată de epidemia de COVID-19 a demonstrat, la scară globală, că munca la distanță, telemunca sau munca de acasă, sunt realizabile la scară largă și, în multe cazuri, pot înlocui prezența fizică. Este obligatoriu să se țină cont de acest exemplu, pentru a asigura, la scară largă, accesul la angajare al persoanelor cu dizabilități.
Este important să se consolideze cercetarea și inovarea în domeniul tehnologiei accesibile, ca factor activ în integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, inclusiv prin sporirea implicării persoanelor cu dizabilități în dezvoltarea acesteia, pentru a asigura, printre altele, integrarea în timp util a designului universal.
În ceea ce privește accesibilitatea, Grupul Renew Europe a dat asigurarea că va sprijini infrastructura de transport la nivel local, regional, național și internațional, precum și acțiuni, cum ar fi colaborarea strânsă cu asociațiile pentru persoane cu dizabilități, asigurarea informațiilor accesibile despre nivelul de accesibilitate al anumitor moduri de transport, dacă transportul nu este pe deplin accesibil, oferind asistență din punctul de plecare până la punctul de sosire, la destinația finală a pasagerilor cu dizabilități, adaptate nevoilor lor specifice și fără costuri suplimentare. De asemenea, va susține creșterea gradului de conștientizare a persoanelor cu handicap și oferirea cursurilor de formare în domeniul egalității și al înțelegerii necesității persoanelor cu dizabilități, personalului care lucrează în sectorul turismului și al transportului, precum și îmbunătățirea cooperării statelor membre cu privire la transferabilitatea dreptului la asistență personală.
Potrivit documentul de poziție, Renew Europe va acționa pentru crearea unei lumi în care persoanele cu dizabilități și organizațiile lor să poată participa eficient și pe deplin, fără discriminare și în egală măsură cu ceilalți, la gestionarea afacerilor publice, ca reprezentanți politici și funcționari publici. Pentru aceștia din urmă, Renew Europe va sprijini angajarea persoanelor cu dizabilități în instituțiile UE, începând cu Parlamentul UE.
cred ca uitam prea repede- Paslaru este artizanul celor mai aberante criterii de incadrare in grad de handicap grav din UE inca din 2016 cand in Romania el ,in calitate de ministru al muncii,a decis ca nu gravitatea bolii conteaza ci adaptarea la mediu social a dizabilului !!!