,,Să alergi nu înseamnă numai să câştigi, ci este vorba despre curaj. Atunci când nu dai absolut tot ceea ce ai mai bun, sacrifici darul pe care l-ai primit.” Acestea sunt cuvintele unui mare caracter, Steve R. ,,Pre” Prefontaine, unul dintre cei mai buni alergatori de curse din lume, care și-a învins handicapul fizic și a devenit eroul multor inimi.
Viața lui Steve Prefontaine a fost transpusă pe marile ecrane în filmul ,,Whithout limits” (Competiția vieții) de către regizorul Robert Towne. Filmul reușește să redea cu mare acuratețe întâmplările din scurta viață a acestui remarcabil sportiv și om care a transmis tuturor o lecție de curaj, atitudine și credință.
Steve Prefrontaine ( interpretat de actorul Billy Crudup) a fost un om cu un talent incredibil, ,,obraznic”, carismatic, încăpățânat, care a reușit să trăiască fără limite, în ciuda faptului că avea un picior mai lung decât celălalt, devenind, așa cum îl consideră întreaga lume, ,,cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată pe pista de alergare.” Handicapul său fizic nu l-a împiedicat să-și contureze un profil de învingător.
Viața lui Steve Prefrontaine bate filmul… În copilărie, el a încercat din răsputeri să-și depășească condiția, iar ca adolescent a luptat pentru a-și face o carieră în sport, dar și pentru a urma una dintre cele mai bune universități din America. Atletul a intrat în competiția vieții lui, dorind să arate lumii tot ceea ce poate. La fel ca mulți eroi americani, Steve Prefontaine, vedeta olimpică a anilor ’70, a preferat să facă lucrurile de unul singur, cu încăpățânare, reușind să doboare record după record. În această luptă, el a fost susținut de antrenorul său, Bill Bowerman (interpretat de actorul Donald Sutherland), care i-a văzut potențialul de geniu și i-a devenit mentor. Bill Bowman, care era un om enigmatic, autoritar, a contribuit la crearea unei generații de alergători de talie mondială la Universitatea din Oregon , fiind respectat de echipa sa și de întreaga lume pentru realizările sale ca antrenor. Ulterior, acesta va deveni fondatorul uneia dintre cele mai cunoscute firme de echipament sportiv, Nike.
Cu răbdare și meticulozitate, antrenorul Bowman a încercat să-l ,,domesticească” pe Steve Prefrontaine, într-o oarecare măsură. El s-a străduit să-l învețe valoarea ritmului asupra efortului suprauman – o lecție pe care Prefrontaine a înțeles-o, dar niciodată nu a acceptat-o cu adevărat. Bowerman era captivat de matematica vitezei, iar filmul a folosit curiozitatea sa științifică pentru a oferi o privire fascinantă asupra psihologiei alergării pe distanțe lungi.
În timpul colegiului, Steve se îndrăgostește de Mary (intrerpretată de Monica Potter), o catolică devotată, care se dovedește a fi la fel de puternică ca el. Povestea lor de dragoste a fost portretizată cu intensitate și sensibilitate.
În anul 1975, când era în plină glorie, extraordinarul atlet moare într-un tragic accident de mașină, la doar 24 de ani.
Filmul ,,Without limits” ne transmite un mesaj plin de forță: adevăratele realizări se obțin prin muncă asiduuă, voință și determinare și doar atunci când îți învingi limitele.
Recenzie de Lavinia Elena Niculicea