În fiecare an, la 21 martie este marcată Ziua mondială a sindromului Down, fiind dedicată conștientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom. Pentru a marca această zi, va avea loc o conferință la Geneva, în cadrul reuniunii Consiliului pentru Drepturile Omului.
Tema Zilei Mondiale a Sindromului Down din 2018 intitulată ,,Aportul nostru pentru comunitate”, încearcă să explice modul în care persoanele cu sindrom Down pot să se implice mai mult în acțiunile comunității, fie în şcoli sau la locurile de muncă, în viaţa publică, în politică, în cultură, în mass-media, în timpul liber şi în sport. Este vital să li se ofere oportunități de a contribui la dezvoltarea comunității, pentru ca aceștia să-și poată folosi în mod deplin potențialul și să trăiască vieți valoroase, în aceleași condiții cu ceilalți.
Ziua mondială a sindromului Down încurajează organizarea la nivel mondial de acţiuni și de evenimente care să contribuie la ridicarea gradului de sensibilizare a opiniei publice cu privire la acest sindrom și să ofere modalități pentru eliminarea mentalităților și atitudinilor negative, care îi împiedică pe cei care se confruntă cu această afecțiune să-și aducă contribuția în societate.
Sindromul Down reprezintă o afecțiune genetică cromozomială care afectează aproximativ unul din o mie de copii și este cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, faţă de 46 de cromozomi, cât are un om în mod normal.
Persoanele care suferă de sindrom Down sunt diferite ca trăsături fizice, dar au aceeași inimă, aceleași dorințe și speranțe precum ceilalți: dorința de a fi acceptați și iubiți.
Pentru a marca această zi, Asociația Europeană a persoanelor cu Sindrom Down le-a cerut membrilor săi să-și împărtășească poveștile de viață, prin care să le vorbească oamenilor despre ceea ce ei aduc bun și valoros în comunitățile lor. Una dintre povești este a unei tinere dansatoare, Elisabetta, din Elveția.
Elisabetta dansează cu compania de dans MOPS_DanceSyndrome, o trupă unică compusă numai din dansatori cu sindrom Down. Aceștia realizează în mod regulat spectacole de înaltă calitate, încântând publicul cu coregrafia și frumusețea dansurilor. Prin împărtășirea poveștii și a puterii dansului, Elisabetta îi influențează pozitiv pe cei din jur.
O altă poveste plină de inspirație este cea a Lisei, din Austria, care suferă de sindrom Down. Ea lucrează ca asistent la grădinița locală. Lisa este foarte populară în rândul colegilor ei și a copiilor. Firea ei calmă are efecte benefice asupra copiilor agitați. Lisa are capacitatea de a-i încuraja și binedispune pe cei supărați, găsind bucurie în meseria ei.
Acel cromozom în plus ne arată că nu există nici o dizabilitate, ci doar o abilitate – abilitatea de a visa, de a spera, de a iubi, de a munci și de a trăi o viață normală. Aceste povești sunt o sursă de curaj și de inspirație, care ne învață că fiecare om poartă cu el un mesaj unic și poate contribui la binele societății, indiferent de afecțiunea de care suferă sau de comunitatea din care face parte.