Vineri, 16 martie 2018, are loc cea de-a 11-a ediţie a Zilei Mondiale a Somnului, găzduită de Societatea Română de Pneumologie.

Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual de conştientizare, recunoscut la nivel internaţional, care aduce împreună cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii şi pacienţi, pentru a evidenţia importanţa somnului asupra sănătăţii.

Cu această ocazie, Societatea Română de Pneumologie a organizat, joi 15 martie 2018, o conferinţă de presă la care au participat:

Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu – Preşedinte Societatea Română de Pneumologie

Dr. Ioana Munteanu – Membru comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie

Şef de lucrări Dr. Oana Claudia Deleanu – Membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society

Dr. Cristina Anghel – Vicepreşedinte Asociaţia pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi

Invitat special: Dana Rogoz

Ziua Mondială a Somnului 2018 are motto-ul „Păstrează-ţi ritmul şi bucură-te de viaţă!”, menit să sublinieze importanţa ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos. Motto-ul a fost inspirat de studiile celor trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2017.

Circuitele circadiene se referă la evenimente ciclice din organism legate de ritmurile eliberării unor hormoni, temperatura corporală şi nivelurile de tensiune. Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar, iar dereglarea lor poate creşte riscul de tulburărilor de somn, afecta sănătatea mentală sau poate conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arterială şi diabetul.

Cercetările arată că petrecem până la o treime din viaţa noastră dormind. Somnul este o nevoie umană de bază, la fel ca şi alimentaţia şi hidratarea, şi este crucial pentru sănătatea şi bunăstarea noastră generală. Persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi alte boli cronice.

„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condiţiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile” a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Ca şi activitatea fizică şi nutriţia, somnul este esenţial pentru reglarea metabolică la copii şi la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn şi creşterii afecţiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Există dovezi care demonstrează legătură între durata somnului şi obezitatea infantilă.

„În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în ţara noastră. Se descrie în prezent şi la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistenţa la insulină şi posibil diabet. În acelaşi timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a declarat Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Ziua Mondială a Somnului este organizată pentru a mării gradul de conştientizare a tulburărilor de somn şi a impactului negativ avut asupra societăţii.

„Tulburările de somn reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul cât şi societatea. Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absenţa de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecţiuni cauzate de somn. O mai bună înţelegere a condiţiilor şi o mai bună cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburările de somn asupra societăţii.”, a declarat Şef de lucrări Dr. Oana Claudia Deleanu, membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society.

„Societatea Română de Pneumologie a avut tot timpul aceasta preocupare pentru tulburările respiratorii în timpul somnului iar secţiunea de somnologie s-a implicat în numeroase activităţi cu viză educativă pentru populaţie şi formativă pentru susţinerea competenţelor de somnologie şi ventilatie non invazivă” a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedinte Societatea Română de Pneumologie.

Mai multe informaţii despre Ziua Mondială a Somnului, consecinţele tulburărilor de somn dar şi despre principiile somnului corect, găsiţi pe site-ul Societaţii Române de Pneumologie – www.srp.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.