Începând cu 1988, în fiecare an, de 1 decembrie, se marchează Ziua Mondială SIDA, dedicată creșterii conștientizării problematicii cauzată de răspândirea infecției cu HIV. În jurul zilei de 1 decembrie instituțiile și reprezentanții medicali, organizațiile neguvernamentale și oameni din întreaga lume, participă la activități de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, educaționale și de prevenire HIV/SIDA.

În acest context, Federația UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană de HIV/SIDA, a organizat dezbaterea cu tema “Programul de tratament HIV în România — prezent și perspective”. La eveniment au participat medici infecționiști, reprezentanți ai autorităților responsabile cu prevenirea și tratamentul infecției HIV, reprezentanți ai autorităților responsabile cu protecția socială a persoanelor seropozitive, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniu, pacienți, jurnaliști, etc.

Mesajul UNOPA cu această ocazie a fost acela de promovare a testării HIV ca o cale principală de prevenire și control al infecției HIV. Campania “Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”, desfășurată de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan Romania se desfășoară pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, aducând în atenția publicului argumentele care recomandă testarea HIV pentru un diagnostic precoce, pentru succes în gestionarea infecției și pentru a preveni transmiterea infecției către alte persoane.

În România testarea HIV este asigurată gratuit de către autorități, în cadrul Programului național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV, pentru toate persoanele din grupele de risc. Testarea gratuită este disponibilă în cadrul laboratoarelor Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, în cadrul majorității spitalelor / secțiilor de boli infecțioase, la medicul de familie și maternitate pentru femeia însărcinată, la Centrul de transfuzii sanguine pentru donatorii de sânge.

Există și varianta testării cu plată la clinici și laboratoare private. Ca noutate, de anul acesta testarea este posibilă, la domiciliu, prin achiziționarea unui test autoadministrabil pentru HIV de la farmacie.

“Am constatat că multe persoane nu știu că pot să își facă un test HIV foarte ușor, în această țară, apelând fie la testarea gratuită pusă la dispoziție de autorități, cât și la variantele cu plată, la laboratoarele private sau cumpărând un autotest HIV. Am postat pe site-ul www.unopa.ro răspunsul Direcțiilor de Sănătate Județene care oferă detalii cu locațiile de testare gratuită din fiecare județ, astfel încât oamenii să știe exact unde să meargă pentru a face un test HIV.

Diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte, dacă persoanele care știu că au fost expuse unui risc se testează și primesc un diagnostic la timp, au șanse mari să ducă o viață normală”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2017 sunt în viață 14.821 persoane infectate HIV/SIDA. În anul 2017 au fost diagnosticate 478 cazuri noi de infecție HIV în România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.