Sursa foto: EDF

În România, alegerile europene au loc pe 9 iunie 2024. Votul este cea mai importantă formă de participare politică pe care o au la dispoziție cetățenii țărilor democratice și un drept care trebuie folosit pe deplin. Însă multe persoane cu dizabilități se întreabă: „Ce a făcut vreodată UE pentru mine? De ce ar trebui să votez la alegerile europene?”

UE are mai multe iniţiative care au îmbunătăţit direct sau care au determinat ţările UE să îmbunătăţească viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

,,UE are un impact semnificativ asupra vieții persoanelor cu dizabilități. Nu numai că adoptă legi și inițiative care sunt, în general, mai avansate în ceea ce privește drepturile persoanelor cu handicap decât inițiativele naționale, dar direcționează și fonduri pentru a le ajuta. Acest lucru este valabil chiar și pentru țările mai bogate, în ciuda faptului că unii politicieni susțin că ei cheltuiesc mai mult în UE decât primesc de la aceasta”, susțin reprezentanții Forumului European al Dizabilității (EDF).

Având în vedere că mai sunt câteva zile până la alegerile europene, prezentăm mai jos zece motive pentru care ar trebui să mergeți la vot (dacă nu sunteți unul dintre cei 400.000 de cetățeni care nu pot vota în prezent din cauza legilor discriminatorii):

  1. Pentru că UE luptă pentru accesibilitate

Uniunea Europeană a determinat guvernele naționale să îmbunătățească accesibilitatea serviciilor publice și a aprobat legi care vor îmbunătăți treptat accesibilitatea produselor și a serviciilor. Directiva privind accesibilitatea site-urilor web, adoptată în 2016, obligă site-urile și aplicațiile din sectorul public să fie accesibile persoanelor cu dizabilități. Actul european privind accesibilitatea – care în prezent trebuie să fie pus în aplicare de guvernele naționale – va garanta că o serie de produse și servicii sunt din ce în ce mai accesibile pentru persoanele cu dizabiltăți. UE a creat chiar și Centrul AccessibleEU pentru a ajuta țările și organizațiile private să devină mai accesibile.

Așadar, votul dumneavoastră este important pentru a cere mai mult. Centrul UE pentru accesibilitate este un bun început, dar mișcarea persoanelor cu handicap solicită ca UE să creeze o adevărată agenție europeană pentru accesibilitate, care să auditeze fiecare țară din UE, să primească plângeri și să impună sancțiuni în cazul în care țările nu își îmbunătățesc accesibilitatea.

Important de ştiut: Legile UE sunt ,,standarde minime”. Ceea ce înseamnă că (spre deosebire de ceea ce cred unii oameni) o lege a UE nu poate reduce drepturile pe care le aveţi deja. De exemplu, dacă legislația națională acordă 20 de zile de concediu pentru creșterea copilului, iar legislația UE stabilește un minim de 10 zile, nu înseamnă că pierdeți 10 zile. Înseamnă că țările care oferă mai puțin de 10 zile de concediu de paternitate trebuie să crească numărul de zile.

2. Pentru că fondurile UE sprijină includerea persoanelor cu dizabilităţi

Fondurile UE sprijină direct multe dintre programele și proiectele esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu handicap – proiecte care sunt adesea ignorate sau cărora fondurile naționale nu le acordă prioritate. De fapt, în ciuda plângerilor lor, chiar şi cele mai bogate ţări se bazează pe banii UE pentru a sprijini persoanele cu mai puţine şanse şi cu risc de excludere.

Deși aceste fonduri au fost esențiale în sprijinirea persoanelor cu handicap, ele pot face mai mult, în special în domeniile educației și ocupării forței de muncă.  Acesta este motivul pentru care EDF solicită finanțare din partea UE pentru a sprijini o nouă inițiativă, Garanția europeană pentru ocuparea forței de muncă și competențe pentru persoanele cu handicap, care ar sprijini crearea de oportunități de educație și formare accesibile, ocuparea de calitate a forței de muncă pentru persoanele cu handicap și ar finanța parțial amenajările rezonabile și modificările aduse locurilor de muncă pentru a le face mai accesibile.

3. Pentru că UE vă protejează la locul de muncă

În 2000, UE a adoptat o lege care interzice discriminarea la locul de muncă. Aceasta înseamnă că suntem protejați împotriva discriminării atunci când lucrăm sau urmăm cursuri de formare profesională. Aceasta înseamnă, de asemenea, că angajatorii trebuie să-şi adapteze locul de muncă pentru angajaţii cu dizabilităţi.

Deși situația este departe de a fi perfectă, datorită acestei legi puteți merge în instanță sau puteți solicita sprijinul unui organism de promovare a egalității dacă, de exemplu, aţi fost discriminat atunci când aţi aplicat pentru un loc de muncă, atunci când sunteţi concediat sau atunci când angajatorul dvs. refuză să vă acorde adaptările necesare pentru a putea munci.

În timp ce această protecție se extinde doar la ocuparea forței de muncă, noi credem că ar putea fi mai mult. Guvernele naționale au blocat o lege introdusă și susținută de Comisia Europeană și de Parlament: Directiva privind egalitatea de tratament. Sprijinul dumneavoastră este esențial pentru a asigura că instituțiile fac presiuni pentru adoptarea acestei legi în timpul următorului mandat.

4. Pentru că UE vă protejează atunci când călătoriți

UE vă protejează atunci când călătoriți peste granițe, dintr-o țară în alta. În primul rând, aveți dreptul la sprijin și despăgubiri în multe cazuri: dacă călătoria este întârziată sau anulată sau dacă vi se refuză îmbarcarea în anumite circumstanțe.

Apoi, în calitate de persoană cu handicap, aveți dreptul la asistență în multe moduri de transport. Din păcate, în cele mai multe cazuri, trebuie încă să notificați și să rezervați în prealabil asistența în timpul călătoriei. Dar lucrurile se îmbunătățesc: o nouă lege privind călătoriile cu trenul reduce timpii de notificare prealabilă, îmbunătățește formarea personalului și consolidează compensațiile.

Așadar, măsurile sunt deosebit de insuficiente în cazul călătoriilor cu avionul, în special în ceea ce privește motivele pentru care se refuză îmbarcarea persoanelor cu dizbilități și compensarea pentru echipamentele de asistență deteriorate.

Reprezentanții EDF precizează că în următorul mandat va fi discutat un nou proiect de lege care vizează modificarea normelor privind transportul aerian. Totodată, menționează că fac campanie pentru a se asigura că acesta protejează pasagerii cu dizabilități.

5. Pentru cardul european al dizabilităţii

În acest an, UE a făcut un pas extraordinar în recunoașterea persoanelor cu dizabilități ca cetățeni ai Uniunii Europene. Aceștia au convenit asupra unui nou card european al dizabiltății, care poate fi obținut de persoanele cu handicap care trăiesc în UE. Acest card vă va permite să beneficiați de aceleași condiții (acces prioritar, reduceri, asistență în transport) atunci când călătoriți în altă țără a UE pentru o scurtă ședere sau în cadrul unui program de mobilitate (turism, afaceri, vizite, familie) ca și cetățeanul din țara respectivă. Textul final al cardului va fi aprobat în următorul mandat și sperăm ca toate țările UE să dispună de el până la sfârșitul anului 2028.

Din păcate, un lucru care nu este luat în considerare este atunci când persoanele cu dizabilități se mută în străinătate pentru a trăi și a munci pentru o perioadă mai lungă de timp, și nevoia lor de a avea acces la sprijin și securitate socială specifice. Instituțiile UE au promis că vor lansa inițiative suplimentare în acest sens, așadar este nevoie de votul dumneavoastră pentru a ne asigura că își vor respecta acest angajament.

6. Pentru că puteţi să faceţi voluntariat şi/sau să studiaţi în străinătate şi să fiţi sprijiniţi în acest sens

UE este responsabilă pentru programele care le permit tinerilor să călătorească, să trăiască și să învețe despre țări și culturi diferite. Programe precum: ERASMUS+, Corpul european de solidaritate sau programul DiscoverEU includ sprijin pentru persoanele cu dizabilități prin furnizarea de fonduri suplimentare pentru a acoperi costurile suplimentare legate de incluziunea persoanelor cu dizabilități.

Viitorul card european pentru dizabilitate se va extinde și la aceste programe, astfel încât să îl puteți utiliza ca dovadă a statutului de persoană cu handicap. Din nefericire, unele țări ale UE doresc să reducă bugetul pentru aceste programe, ceea ce ar afecta probabil finanțarea disponibilă pentru persoanele cu dizabilități. Așadar, este nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a transmite Uniunii Europene că este necesară mai multă finanțare, nu mai puțină.

7. Pentru că puteţi utiliza cardul de parcare în toate ţările UE

Dacă aveţi o dizabilitate, este posibil să aveţi dreptul la cardul de parcare UE. Acest card de parcare este recunoscut în toate ţările UE şi vă permite să parcaţi în locuri rezervate în întreaga UE. Aceasta înseamnă că, dacă vă decideţi să călătoriţi sau să locuiţi într-o altă ţară din UE, nu trebuie să solicitaţi de fiecare dată un card de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi! Și există vești bune: UE tocmai a convenit să îmbunătățească acest card: va fi mai rapid și mai ușor de obținut și va include elemente de prevenire a fraudelor.

Vă puteţi obţine cardul de parcare de la autoritatea relevantă din ţara în care locuiţi.

8. Pentru că puteţi merge la spital într-o altă ţară a UE

Dacă aveţi un accident sau sunteţi bolnav când vizitaţi o altă ţară a UE, puteţi merge la spital sau la medic în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii din ţara respectivă, datorită cărţii europene de asigurare de sănătate. În acest fel, nu trebuie să vă întrerupeți călătoria din cauza costurilor de sănătate inaccesibile. Atenție însă: veți plăti același lucru pe care îl plătesc cei care locuiesc în țara respectivă, nu ceea ce ați plăti în țara dumneavoastră de origine. În plus, aveți anumite protecții și drepturi atunci când solicitați asistență medicală în străinătate.

9. Pentru că 400.000 de oameni doresc să voteze, dar nu pot

Dacă toate motivele de mai sus nu v-au convins, poate că acesta o va face: 400000 de europeni nu pot vota din cauza legilor discriminatorii care îi exclud din cauza dizabilităţii lor. Este nevoie de votul tău pentru a schimba acest lucru.

10. Pentru că putem lupta mai bine împreună

Lucrurile pot fi mai bune. Lucrurile trebuie să fie mai bune. Persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă dreptul de a se muta și de a trăi în străinătate fără a pierde sprijinul și indemnizațiile. Ar trebui să aibă dreptul la o lume pe deplin accesibilă, la locuri de muncă și educație de calitate.

Uniunea Europeană nu este perfectă. Dar ea permite persoanelor cu dizabilități să se reunească, să facă schimb de experiență și să își unească forțele pentru a se asigura că țările, regiunile și autoritățile locale fac schimbări și construiesc un viitor incluziv pentru toți.

,,În perioada 6-9 iunie, vă invităm să vă ridicați la înălțimea mottoului mișcării noastre: „Nimic fără noi”, prezentându-vă și votând pentru o viață mai bună pentru persoanele cu dizabilități.

Nu vom spune „votați pentru un partid sau altul”. Ceea ce puteți face este să verificați candidații care au semnat angajamentul în favoarea drepturilor persoanelor cu handicap. Îi puteți contacta și le puteți spune că s-ar putea să îi votați și din acest motiv. Dacă candidatul dumneavoastră preferat nu se află pe listă, e simplu: contactați-l și spuneți-i să semneze angajamentul”, transmite EDF.

Puteți consulta ,,Angajamentul pentru candidații la alegerile europene din 2024: Construirea unui viitor favorabil incluziunii pentru persoanele cu dizabilități” aici: https://www.edf-feph.org/pledge-for-candidates-in-the-eu-elections-2024/.

Sursa: https://www.edf-feph.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.