11 sportivi români cu deficiențe de vedere și locomotorii au făcut din România o competitoare de talie mondială la paraclimbing, în urma victoriilor obținute în acest sezon competițional. Sportivii români au obținut 17 medalii la Cupa Mondială din Salt Lake City (SUA), Competiția Internațională Paraclimbing Master Imst (Austria) și Cupa Mondială de Paraclimbing din Villars (Elveția).

Cosmin Candoi a devenit proaspăt campion de Cupă Mondială, reușind în același timp o triplă performanță: 3 competiții, 3 medalii de aur. O surpriză frumoasă a venit din partea Ionelei Grecu care s-a impus cu 2 medalii – aur în Imst și argint în Villars – la Categoria B3 feminin a sportivilor cu deficiențe de vedere.

Turneul de cucerire a podiumurilor lumii a debutat cu un succes răsunător în Salt Lake City, unde numărul medaliilor obținute a egalat numărul sportivilor participanți. La Cupa Mondială din Salt Lake City, SUA, desfășurată în perioada 23-26 mai, Cosmin Candoi a câștigat aurul la categoria B3,la categoria B1 (complet nevăzători) Răzvan Nedu s-a situat pe locul 2 și Alex Benchea a câștigat bronzul, iar Valentin Moise a luat bronzul la categoria B2.

De aceste medalii de aur pot spune doar că sunt mândru. Sper ca performanțele echipei să arate că escalada este un sport care schimbă viețile copiilor și tinerilor cu dizabilități”, a declarat Cosmin Candoi, sportivul care a adus României primul titlu de Campion Mondial în anul 2019.

Sportivii români au continuat parcursul bun și în Austria și Elveția, de unde s-au întors în aceste zile cu încă 13 medalii.

La Paraclimbing Master Imst, din Austria, desfășurat în perioada 2-3 iulie, toți cei 10 sportivi participanți au adus câte o medalie lotului. În total, s-au numărat 2 medalii de aur, 4 medalii de argint și 4 medalii de bronz.

La Categoria B3, Cosmin Candoi a câștigat din nou aurul, iar Robert Al-Radi a ocupat  a treia treaptă a podiumului. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.

Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, a terminat competiția cu o medalie de argint și cu sentimentul că peretele de escaladă nu își epuizează niciodată lecțiile.

,,Cele cinci trasee au fost variate ca intensitate și dificultate. Cu cât ajungeai mai sus, cu atât creștea mai mult dificultatea. Două din ele mi-au arătat un minus de care eu eram conștient, și anume, mobilitatea. M-au făcut să vreau să mă antrenez mai mult pe partea asta“, spune Răzvan Nedea.

Răzvan Nedea consideră medalia de argint un mesaj pentru toți sportivii și tinerii cu dizabilități, că nimic nu este de necucerit. ,,A nu vedea este pentru mulți un obstacol. Pentru mine este oportunitatea de a fi mai bun. “

Tot la categoria B1 masculin, Angelo Simionescu, cel mai tânăr membru al Lotului (17 ani), a obținut locul 3, în timp ce la categoria B2 Valentin Moise a urcat pe locul 2. Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B1 au o capacitate de vedere între 0 și 1%.

La Categoria RP2 a sportivilor cu abilități limitate, Liviu Matei a avut un parcurs reușit, obținând locul 3. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). 

În ceea ce privește competiția feminină, peretele de escaladă de la Paraclimbing Master Imst i-a adus Ionelei Grecu prima medalie de aur la categoria B3. Adriana Tofan a câștigat medalia de argint la categoria B1 feminin, iar cățărătoarea Ariana Pero a ocupat locul 3 la aceeași categorie. Fiind la prima ei competiție, Alina Dinuță a urcat pe podium pe locul 2 la categoria B2.

A urmat Cupa Mondială din Villars, Elveția, desfășurată în perioada 8-9 iulie, unde Cosmin Candoi a câștigat a treia medalie de aur din acest an, din trei competiții.

Potrivit Asociației Climb Again, Ionela Grecu a ocupat și ea un moment vârful de podium, însă a “alunecat”  pe locul 2, la distanță de doar un punct față de campioana din Franța, după o recalculare de punctaj.  Răzvan Nedea a asigurat locul 3 pe podium, urcând alături de cei mai buni cățărători din lume la categoria B1.

,,A fost despre muncă și încredere. A contat mult sincronizarea dintre navigator și mine, așa am ajuns în finală”, a transmis Ionela Grecu.

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit de Fundatia Superbet, partener principal, Decathlon România, Viva Credit, ZUZU, Groupama Asigurari, Kaufland Romania, Loteria Romana, FRAE, Comitetul National Paralimpic, Romania, Vertical Spirit, BRD.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.