Consiliul Național al Dizabilității din România mulțumește senatorului Ioan Narcis Chisăliță pentru colaborarea în spijinul persoanelor cu handicap.

Ioan Narcis Chisăliță a preluat propunerea legislativă a Consiliului Național al Dizabilității de modificare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Propunerea legislativă a avut ca obiect înlăturarea discriminării între aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat.

Prin această propunere se acordă sprijin aparținătorilor legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat care, deși au același domiciliu cu persoana adultă cu handicap pe care o îngrijesc, nu puteau beneficia de prevederile Codului Fiscal.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat azi, 18.04.2018, proiectul de lege potrivit căruia sunt scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu, pe terenul aferent acestuia şi pentru un mijloc de transport reprezentanţii legali ai adulţilor cu handicap grav sau accentuat.

Proiectul pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Proiectul de lege prevede că se acordă scutiri de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, „aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate”.

Aceleaşi categorii de persoane beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe terenul aferent domiciliului.

„Se acordă scutiri de la plata impozitului pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijioc de transport, la alegerea contribuabilului”, mai stipulează proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această iniţiativă legislativă, care a fost adoptată şi de Senat.

10 Comments

 1. Pingback: Reprezentanții legali ai adulților cu handicap grav sau accentuat, scutiți de plata impozitului

 2. Bratan Claudia

  Super!

 3. Felicitări pentru reusita. O asteptam demult fiindca discriminarea nu-și are rostul. La cât mai multe astfel de reusite.

 4. Molea Stefan

  Ca tata al persoanei adulte (fiica mea de 21 ani) avand handicap grav cu insotitor, ma incadrez ca sustinator legal . Amul trecut ca insotitor a fost sotia mea insa acum de dupa noul certificat (pentru 2 ani) nu este inca un insotitor nominalizat. Intreb aceste fiindca eu sunt proprietarul si al imobilului si al autoturismului. Astept lamuriri cu multumiri !

 5. Salut cu bucurie această iniţiativă luată de a se scuti de impozite reprezentanţii şi însoţitori legali ai persoanelor cu dizabilităţi, o măsur binevenită şi mult aşteptată. Aşteptăm de asemenea ca aceasta să devină lege şi să fie publicată în Monitorul Oficial şi pusă în aplicare. De asemenea dorim o precizare despre faptul împlinit de a plăti aceste impozite pe anul 2018, ce se întâmplă cu bani deja plătiţi? Mulţumim respectuos domnule senator Ioan Narcis Chisăliţă pentru faptul că vă gândiţi şi la această categorie de persoane.

 6. O inițiativa foarte buna , in sfârșit s- a gândit cineva si la părinții/ tutorii care au asemenea cazuri in familie , ex noi ( eu si soțul ) sunt 40 de ani de cand facem cu schimbul supravegherea fiicei , nu poate fi lăsată singura nici o clipa , nu se descurca in activități casnice , etc . iar pt faptul ca ; mănâncă , se poate deplasa si îmbracă singura , nu i- au acordat gr 1 , deși in toate actele / documentele medicale scrie clar ca ” necesita supraveghere permanenta „… face crize de epilepsie , nu se poate orienta in ; spațiu , timp , etc Întrebarea este ; Ce va face ea după decesul nostru ? s- a gândit cineva sa înființeze cămine pt asemenea persoane !… Mulțumesc anticipat , ramân in așteptare

 7. Victorita Rosca

  VA MULTUMIM DL.SENATOR IOAN NARCIS CHISALITA PENTRU ACEASTA INITIATIVA,SUNTETI UN OM CU SUFLET MARE,DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE!AMIN!

 8. Pingback: REPREZENTAȚII LEGALI AI ADULȚILOR CU HANDICAP GRAV SAU ACCENTUAT SUNT SCUTIȚI DE IMPOZIT | Vreau sa lupt!

 9. Locuiesc in Statele Unite si am fost diagnosticata cu scleroza multipla. Una din problemele cu care se confrunta cei diaganosticati cu aceasta boala, sunt temperaturile extreme care duc la un puseu al bolii. Ca sa evitam atacuri ale bolii, vara avem aerul conditionat pornit non stop, iar iarna avem caldura pornita. Daca esti conectat la aparatura care sa te ajute sa respiri, iar consumi energie electrica. Compania de electricitate subventioneaza pacientii cu scleroza multipla cu 10% din factura de electricitate. Conteaza foarte mult. Ar fi minunat daca si in Romania, s-ar oferi acest beneficiu. Ce este 10% din factura de electricitate ca sa ajuti pacientii, comparativ cu facturile medicale pe care statul sau companiile de asigurari ar trebui sa le plateasca spitalelor pentru ca ajungi la spital cu un puseu?

 10. Pingback: Reprezentanții legali ai adulților cu handicap grav sau accentuat, scutiți de plata impozitului – Speromax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.