În fiecare an, în data de 3 decembrie marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (,,International Day of People with Disability”), eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992, pentru a promova drepturile persoanelor cu dizabilități și o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă acestea.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să ,,nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Criza mondială generată de pandemia de COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, expune gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea persoanelor cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai excluse din societate şi printre cele mai afectate în criza sanitară mondială în ceea ce priveşte decesele. Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să aibă acces la asistenţă medicală, educaţie, locuri de muncă şi să participe în comunitate.

Tema propusă anul acesta de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este „Conducerea și participarea persoanelor cu dizabilități către o lume incluzivă, accesibilă și durabilă post-COVID-19.

Anul acesta, se va discuta despre provocările, barierele şi oportunităţile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilităţi, în contextul unei pandemii globale. Din martie 2020, fiecare persoană de pe pământ a fost afectată de schimbări politice, sociale şi economice drastice, ca urmare a pandemiei COVID-19.

,,Astfel, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi ar trebui să fie folosită pentru a recunoaşte că persoanele cu handicap se numără printre cele mai afectate populaţii pe fondul pandemiei de COVID. Acolo unde marginalizarea, discriminarea, vulnerabilitatea şi exploatarea sunt factori de zi cu zi pentru mulţi oameni, riscul crescut de rezultate slabe a fost amplificat de accesul redus la servicii de îngrijire medicală de rutină şi reabilitare, o izolare socială mai pronunţată, mesaje de sănătate publică neadaptate, construite inadecvat, precum şi o lipsă de pregătire pentru situaţii de urgenţă pentru persoanele cu nevoi speciale”, arată https://idpwd.org/.

În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Consiliul Național al Dizabilității din România organizează, în parteneriat cu Asociația Ability Hub, un eveniment dublu care va cuprinde: Dezbaterea cu tema Lipsa accesului la muncă pentru persoanele cu dizabilități, cauze și soluții și un Târg de joburi.

Evenimentul se va desfășura în data de 13 decembrie.

Au fost invitate aproximativ 200 de persoane: persoane cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă, reprezentanți ai ONG-urilor care au ca obiect de activitate protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, specialiști în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități, angajatori incluzivi, reprezentanți ai Parlamentului, reprezentanți ai instituțiilor publice.

Potrivit OMS, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare.

Totodată, se estimează că 46% dintre persoanele peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Una din cinci femei este susceptibilă să experimenteze dizabilităţi în viaţa ei, în timp ce unul din zece copii este un copil cu dizabilităţi.

Potrivit ONU, la 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi (“The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea.

António Guterres, a prezentat, în octombrie 2021, cel de-al doilea raport privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru implementarea Strategiei ONU pentru incluziune a persoanelor cu dizabilități în 2020.

,,Îndemn toate țările să pună în aplicare pe deplin Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, să sporească accesibilitatea și să eliminele barierele legale, sociale, economice și de altă natură, cu implicarea activă a persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor reprezentative ale acestora. Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, să ne angajăm să construim un viitor durabil, incluziv și echitabil pentru toată lumea, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a transmis secretarul general al ONU, António Guterres.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.